AKP'den 34 milyar liralık 'kara delik'

2023 bütçesinde "Hane Halkı ve İşletmelere Transfer" kalemine 34 milyar 880 milyon 761 bin TL ayrıldı. HDP’li Oluç, "Bu parayla bir yıl boyunca öğrencilere ücretsiz öğün desteği sağlanabilir" dedi.

AKP'den 34 milyar liralık 'kara delik'

2023 bütçesi muhalefetin itirazlarına rağmen AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Seçimlerden önceki son bütçede, muhalefetin ‘kara delik’ olarak tanımladığı "Hane Halkı ve İşletmelere Transfer" kalemi için 34 milyar 880 milyon 761 bin TL pay ayrıldı.

Bu rakama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardımları ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçi destekleri dahil değil.

"KARA DELİK" KUR KORUMALI MEVDUAT HESABINA MI AKTARILACAK?

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, 2019 bütçe görüşmelerinde dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Otoyol ve köprü geçiş garanti ödemelerini bütçenin neresine gizlediniz" sorusuna, "Gizlemedik, bütçede ‘hane halkına yapılan transferler’ kaleminde" yanıtını vermişti.

Bütçe rehberindeyse bu kalem, "Eğitim, sağlık, barınma gibi muhtelif amaçları gerçekleştirmek üzere ve cari nitelikli harcamalarına katkı amacıyla hane halkına yapılan karşılıksız ödemeler" olarak tanımlanıyor.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 2023 yılında bu kalemin Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına aktarılacağına dair spekülasyonlar olduğunu söyledi.

"BÜTÇENİN KARA DELİĞİ ÖĞRENCİLERİN BİR YILLIK ÖĞÜNÜ"

HDP Ekonomi Komisyonu’nun hesaplamalarına göre bu kaynakla tüm öğrencilerin bir öğün ücretsiz yemek bedelinin karşılanabileceğini belirten HDP’li Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neredeyse 35 milyar liralık bir kaynaktan söz ediyoruz. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde bulunan 19 milyon öğrencinin bir yıllık tek öğün yemek bedeli 33 milyar lira. Yani nereye harcandığı bilinmeyen ‘hane halkına transfer’ kalemine ayrılan bu kaynakla bir yıl boyunca tüm öğrencilerin bir öğünlük yemek masrafı rahatlıkla karşılanabilirdi. Aileler için de çocuklar için de çok ciddi bir katkı olur, yetersiz beslenme konusundaki sıkıntı aşılmış olurdu. Ama iktidar bütçe tercihlerini bu yönde kullanmıyor."

"BÜTÇE İLE İKTİDARA YAKIN VAKIFLAR FİNANSE EDİLİYOR"

Saruhan Oluç, bütçede kâr amacı gütmeyen kuruluşlara, yani vakıf ve derneklere ayrılan paya da dikkat çekti.

Bu kaleme 23 milyar 873 milyon 925 bin lira ayrıldığını dile getiren Oluç, "‘Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar’ denilen büyük oranda ‘yandaş vakıflar’. Yani iktidarın kendisine yakın olarak gördüğü kuruluşlar. Bu vakıfların arkasında hangi çevreler, hangi cemaatler varsa bu kalemle onlar finanse ediliyor. Yani aslında iktidar kendisini finanse ediyor. Çünkü o yandaş vakıflar iktidar lehine çalışıyor" dedi.

Etiketler
HDP Öğrenci Para