'Sendikayı engelleyene oy yok'

“Yerli ve milli üretim, sürdürülebilir büyüme ve ekonomik bağımsızlık için vazgeçilmezdir” denildi. Türk-İş Başkanlar Kurulu “Sendikaya karışana oy yok” dedi.

'Sendikayı engelleyene oy yok'

Türk-İş, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirme kararının yeniden değerlendirilmesini istedi.

Özelleştirmelerin ekonomide olumlu sonuçlara yol açmadığını örneklerle anlatan Türk-İş, “Yerli ve milli üretim, kendi kaynaklarımıza dayalı sürdürülebilir büyüme ekonomik bağımsızlığımız için vazgeçilmezdir” vurgusu yaptı. Türk-İş, yerel seçimlere yönelik tavrını da şöyle belirledi: “Sendikaya karışana oy yok.”

Kadroya alın

Türk-İş Başkanlar Kurulu Ankara’da toplandı. Toplantıda, gelecek günlerde başlayacak olan yaklaşık 200 bin kamu işçisini kapsayan kamu sözleşmeleri görüşüldü. Konfederasyon içerisinde bir koordinasyon kurulu oluşturulması kararlaştırıldı. Sendika başkanları örgütlenmede yaşadıkları sorunları tek tek anlattı.

Örgütlenme çalışmalarının hızlandırılması kararlaştırıldı. Kamuda kadroya, belediyelerde ise şirketlere geçirilen yaklaşık 900 bin taşeron işçisinin 2020 sonuna kadar 6 ayda bir yapılacak yüzde 4’lük zamlara mahkûm edildiği YHK sözleşmeleri gündeme geldi. İşçilerin ücretlerine yüzde 20.30 oranında enflasyon zammı istendi.
Hükümetten, “Ücretli çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünü tutması talep edildi. Başta KİT’ler olmak üzere kadro kapsamı dışında bırakılan yaklaşık 70 bin işçinin de kadroya alınması istendi.

Türk-İş yerel seçimlere yönelik tavrını da toplantıda belirledi. Alınan bilgiye göre toplantıda Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yerel seçimlerde sendika baskısı yapmayacak adaylara destek olunması yönünde genel tavır alınmasını istedi.

Taşerona son verin

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, toplantıda, “işçilere şu sendikaya üye olacaksın diyene oy yok” görüşü benimsendi. İşçilerin sendika tercihinde serbest bırakılması talep edildi. Toplantı sonunda yayımlanan bildiride de şöyle denildi:

-KİT’lerde ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda çalışan taşeron işçilerin kadro talebi verilen sözlere rağmen karşılanmadı. Kadro hakkından mahrum bırakılan işçilerimizin haklı talebi -verilen söz doğrultusunda- bir an önce yerine getirilmeli. Kamuda taşeron uygulaması tamamiyle sona erdirilmeli.

-Tank Palet Fabrikası, savunma sanayimizin önemli bir işyeri için alınan karar yeniden değerlendirilmeli.

-Sendikal örgütlenme ile toplu iş sözleşmesine ulaşabilmenin önünde sayısız engeller var. İşçiler herhangi bir ayrım ve baskı olmaksızın kendi istedikleri sendikaya katılma hakkına sahiptir. Bu hak anayasal güvence altındadır.

-Grev hakkı fiilen uygulanamaz noktada. Örgütlenme özgürlüğünün sağlanması ve önündeki engellerin kaldırılması öncelikli bir konu. Yasamanın üzerine düşen görev, bunu sağlayacak tedbirleri uluslararası ilkeler doğrultusunda düzenlemesi.

Etiketler
Sendika Türk-İş