'AK Parti, MHP ile ittifaka zaten hiç sıcak bakmıyordu'

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ittifakla ilgili yazdı.

'AK Parti, MHP ile ittifaka zaten hiç sıcak bakmıyordu'

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, MHP ile AKP'nin yerel seçim ittifakını bitirmesini yorumladı. Altaylı, siyaseti yakından takip edenler için yaşanan gelişmelerin sürpriz olmadığını belirterek, "Hatta geç bile kalmış bir gelişme. Bence Devlet Bahçeli bunu gördü" dedi.

Fatih Altaylı köşesinde ittifakın bitmemesi halinde yaşanabilecekleri işaret ederek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ihtimalleri öngördüğünü savundu.

Altaylı'nın yazısı şöyle:

Devlet Bahçeli’nin ittifakın bittiğini açıklaması önce piyasalarda hafif bir panik yarattı. Dolar kıpırdanmaya başladı hemen.

Sonra bir açıklama yaptı: “Sadece yerelde bitti. Parlamentoda sürecek.”

Piyasalar toparlandı.

MHP ile AK Parti arasındaki yerel seçim ittifakı arayışının bitmesi bazıları için sürpriz gibi görünebilir ama siyaseti yakından ya da içinden takip edenler için hiç de sürpriz değil.

Hatta geç bile kalmış bir gelişme.

İki nedenle bunu söylüyorum.

1. AK Parti, MHP ile bir yerel seçim ittifakına zaten hiç sıcak bakmıyordu. Türkiye’nin en güçlü ve hemen her yerde ciddi bir oy oranına sahip bir parti olarak yerel seçimde bir başka parti ile ittifak yapma ihtiyacı hissetmiyor, bunu tabana ve örgüte anlatamayacağını biliyordu. MHP’nin farklı açıklamalarına her seferinde olumsuz sayılabilecek karşılıklar verilmesi zaten böyle bir ittifak arayışının AK Parti’de olmadığını başından beri gösteriyordu. Örgüte böyle bir ittifak anlatılamazdı. Hele hele bazı yerlerde MHP lehine aday göstermeme durumu AK Parti’nin aklının alacağı bir şey değildi.

2. Cumhur İttifakı tavanda ve tabanda sorunsuz gibi görünüyor olsa da, orta kademede, yani parti örgütlerinde başından beri ciddi sıkıntılara, tartışmalara hatta yer yer kavgalara neden oluyordu. AK Parti örgütü “Büyük ve güçlü olan parti biziz ama bunların talepleri bitmiyor. Tüm bürokrasiyi almak istiyorlar. Bu ne açgözlülük” derken, MHP örgütü ise “Bizim sayemizde hâlâ güçlü gibi görünen AK Parti’nin bize tepeden bakan tavrına gıcık oluyoruz. Biz olmasak bu ülkeyi ayakta tutamazdınız. Sizin hatalarınızı MHP temizliyor” diye düşünüyordu ama her iki örgüt de güçlü liderliklerden ötürü duruma rıza gösteriyordu.

Örgütlerin güçlükle zaptedildiği bu ittifak zaten binbir sıkıntı yaşarken, bunun üzerine bir de yerelde farklı pozisyonlarda binlerce adayın söz konusu olduğu, sadece il bazında değil ilçe bazında da yüzlerce belediye başkanının aday gösterileceği bir yerde zaten yürüyemezdi.

Gerilim öylesine yükselirdi ki, güçlü genel başkanların dahi kontrol edemeyeceği bir parti örgütleri arası kavga ayyuka çıkardı.

Bence Devlet Bahçeli bunu gördü.

Çok daha büyük bir kopma yaşanmaması için iki partinin TBMM’deki ittifakının da tehlikeye girmemesi için “yerel seçim ittifakı” arayışına son verdi.

AK Parti de bundan son derece memnun olmalı.

Onlar da örgüte anlatmakta zorluk çekecekleri ve muhtemelen kabul görmeyecek bir yükten kurtuldular.

Etiketler
Ordu Fatih Altaylı Habertürk AK Parti