Anayasa değişikliği teklifi Şentop: Cumhurbaşkanı, Meclis'ten geçse de referanduma götürebilir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, anayasa değişikliği teklifinin Meclis'ten geçmesi halinde de Cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülebileceğini söyledi.

Anayasa değişikliği teklifi Şentop: Cumhurbaşkanı, Meclis'ten geçse de referanduma götürebilir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsüne yasal güvence talebiyle başlayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın el yükselterek 'anayasa değişikliği' çağrısı yapmasıyla boyutlanan gelişmelere değindi.

Bu arada AKP kurmayları tarafından hazırlanan teklif, önümüzdeki günlerde genel kurula sunulacak.

Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin'in "Teklifin başörtüsüyle ilgili bölümü 360 ile 400 oy arasında kalırsa referandum yolu açılmış olacak. Peki, bu ihtimal gerçekleşirse referandum ne zaman yapılır? Süreç nasıl işler?" şeklindeki sorusu üzerine Şentop, şunları söyledi:

"Ben polemiğe girmeyeyim ama normalde bir anayasa değişikliği yapılacaksa bunun Meclis’te en az 360 oy alması lazım. 400’ü geçmezse o zaman mecburi olarak referanduma gitmesi gerekiyor. 400’ü geçtiği takdirde mecburi değil ama Cumhurbaşkanı referanduma götürebilir. Teknik olarak süreç böyle. Yani siyasi bir karardır. Türkiye’de yıllardır tartışılmış bir konuda halkın görüşünün de ortaya konulması faydalıdır, önemlidir. Siyasi bir karar olarak ‘Bunu da yapalım’ denilebilir.

'SEÇİMLE BERABER DÜŞÜNÜLEBİLİR, MAHSURU YOK'

Zamanlama konusu ise işte teklifin verildiği tarihler, komisyondaki ve genel kuruldaki görüşme tarihleri çerçevesinde netleşir. Bunu ayrıca bir referandum sürecinde seçimlerden önce yapmak yerine, eğer yapılacaksa belki beraber düşünülebilir. Bence bir mahzuru yok.”

'REFERANDUM VE ÜÇ SANDIK' HESABI

Öte yandan başörtüsüne anayasal güvencenin yanı sıra 'eşcinsel evlilikleri önleme' gerekçesiyle pakete 'aile tanımı' değişikliğini de ekleyen AKP’de, "referandum ve üç sandık" hesapları yapılıyor.

İktidar partisi kulislerinde böyle bir düzenlemenin muhafazakâr kesimden destek bulacağı ve son tahlilde referandumun kendilerine yarayacağı değerlendirmeleri var.

Etiketler
Başörtüsü Mustafa Şentop TBMM Meclis