CHP'li vekiller tepki göstermişti: AKP'nin 'Tütün Mamulleri Kanun Teklifi' komisyondan geçti

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti.

CHP'li vekiller tepki göstermişti: AKP'nin 'Tütün Mamulleri Kanun Teklifi' komisyondan geçti

AKP'nin meclise getirdiği Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Teklife göre, vergi güvenliğini sağlamak için kullanılmasına zorunluluk getirilen özel etiket ve işaretlerle ürünlerin etiketlenmesi, işaretlenmesi, etiketlenen veya işaretlenen ürün bilgilerinin, kurulan veri merkezine aktarılmasını sağlayan Ürün İzleme Sistemi'ne (ÜİS), fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek Hazine ve Maliye Bakanlığına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyenler veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine neden olanlara 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi üretmek isteyenler için yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluğu getirilecek. Aynı markadan olmak şartıyla sigaranın ithalatında aranan yurt içi üretim şartı, makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi ithalatında da aranacak.

Makaron ve sigara üretim tesislerinde, özel etiket ve işaretlerle ürünlerini etiketlemeden veya işaretlemeden makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi yapanlara, 10 bin liradan az olmamak üzere üretilen her bir adet başına 1 lira idari para cezası verilecek.

Makaron ve sigara üretim tesislerinde, makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi kapsamında üretilen makaron ve sigaraları süresi içinde imha etmeyenlere, 10 bin liradan az olmamak üzere, üretilen her bir adet başına 1 lira para cezası uygulanacak.

CHP'Lİ VEKİLLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen kanuna tepki göstermiş, ''Türkiye’de yetiştirilen tütünleri kaçakçılıkla irtibatlandırmak abesle iştigaldir. Tütün bebek gibi bakılarak büyütülüyor. Burada elde ettikleri gelirlerle ailelerini geçindiriyorlar. Ben hiçbir zaman tütün kullanan biri değilim. Eğer bir realite varsa önce kendi ülkemizin çıkarlarını düşünmemiz lazım. Amerika ve dünya tütün kartellerine Türk tütününü yedirmemiz gerekiyor. Anadolu tütününü önceler ve teşvik verirsek vergi zaiyatımız da olmaz sonra da vatandaşlarımızı kaçakçılıkla suçlamayız. Türkiye’de tütün ekmek serbest ama tütün satmak yasak" ifadelerini kullanmıştı.

''DOĞRU BİR MANTIK DEĞİLDİR''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ise şu yorumda bulunmuştu:

“Bu tütünler Anadolu coğrafyasında üretiliyor bunları kaçak olarak nitelemek doğru değil. Tartıştığımız bu kanunun geliş sebebi belli kıyılmış tütün ticaretine karşı alınan hapis cezasının bir tık düşürülmesi ve hapis cezasının olmaması. Tütün neden kaçak yapılır? Çünkü; Bir paket tütünün 4 dalı ticarete konu 16 dalı vergi için alınan bir şey verginin bu kadar yüksek olduğu bir yerde yasadışı yollara sapmak da yapmak da gayet mantıklı. Tütün kartellerinin eliyle kaçırılan verginin devede kulak kadar bir kısımdan konuşuyoruz. Aslında tütün kartellerinin işini kolaylaştıracak bir yasa yapılıyor. Bu yasanın 8 maddesinde 50 milyona kadar bir teminattan bahsediyorsunuz. Tütün ticareti yapan bir işletmenin 50 milyon lira gibi teminat verebilmesi söz konusu mu? Bu da tütün kartellerinin daha da büyümesi ve tütün teşebbüsüne ait harekete geçebilmesi için 50 milyonu gözden çıkarması gerekiyor. 1997’den bu güne tütün eksperi hiçbir şekilde kamuda görevlendirilmemiş, gümrükte tütün eksperleri yok. Özellikle kaçak kısmında tütün eksperleri yok neyin kaçağını tespit edecek tütün eksperi olmayan bir kurum. Burada bir kanun yapacaksak Türkiye’nin dünya tütün ticaretine nasıl etkileyeceğini konuşmamız gerekiyor. Yoksa bizim gariban Anadolu insanın kıyılmış tütünlerinden kaçakçısı çıkartmamız doğru bir mantık değildir.”

Etiketler
Tütün Alkol TBMM