10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı: 'Sosyalizm demeye devam edeceğiz'

10 Ekim 2015'te IŞİD'in bombalı saldırısında Ankara'da yaşamı yitirenler, Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı.

10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı: 'Sosyalizm demeye devam edeceğiz'

MA’nın haberine göre, İŞİD tarafından 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen ve 104 kişinin yaşamını yitirdiği, 500'ün üzerinde kişinin yaralandığı katliamın 7’inci yılında, birçok kişi Karşıyaka Mezarlığı’nda buluştu.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda yurttaş, yaşamını yitirenlerin mezarları başında anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmada, "10 Ekim'i unutma, unutturma", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganları atıldı, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.

''BU DAVA BİZİM BİTTİ DEDİĞİMİZ YERDE BİTECEK''

Mezarlık ziyaretleri öncesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, katliam davasında ortaya çıktığı gibi saldırıya yetkililerin göz yumduğunu vurguladı. Adaletin gereğini yerine getirmek için bir araya geldiklerini belirten Bulut, “O gün bizim TTB heyetimiz de alandaydı. Yaralılara ulaşmamıza engel olundu. Biber gazı ve polisin kötü muamelesiyle gereken müdahale yapılamadı. Ambulanslar zamanında gelseydi, can kaybı azalmış olabilirdi. Oysa o gün hiç çalışmamış ambulanslar vardı. Ancak insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur. Kaybettiğimiz arkadaşlarımıza karşı görevimizi yerine getireceğiz. Hep beraber mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu dava bizim 'bitti' dediğimiz yerde bitecek" dedi.

Açıklamanın ardından kitle, mezar ziyaretleri gerçekleştirmek için mezarlıklara doğru yürüdü.

''KATLİAMI GERÇEKLEŞTİRENLER HESAP VERECEKTİR''

Kitle ilk olarak İdil Güney’in mezarı başına gitti. Güney'in çalışma arkadaşı Hale Engin, "İdil sevgi dolu bir insandı ve sadece barış istediği için oradaydı" dedi. BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan da, "Bulunduğu her ortama neşe katan bir insandı. Katliamda karşımdaydı, beraber düştük. Belki de o korudu beni" dedi. BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir de, "Ne yazık ki o gün önceden planlanmış, yolları açılmış bir ölüm vardı. Bizler yerde yatarken üzerimize gaz bombası atanlar ve gelmeyen ambulanslar ölü sayısını artırmıştır. Burada tekrar söz istiyoruz. Bu katliamı yapanlar bir gün mutlaka adalet önünde hesap verecektir" ifadelerini kullandı.

''SOSYALİZM DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ''

Grup daha sonra Korkmaz Tedik’in mezarına geçti. Tedik’in mücadele arkadaşlarından Emek Partisi (EMEP) çalışanı Dilan Ortakçı, “Biz halklar olarak o gün hep birlikte haykırdığımız barış talebini sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Belleğimizin bize yol gösteriyor. Sömürünün, eşitsizliğin olduğu yerde hak mücadelesi ve sosyalizm demeye devam edeceğiz” dedi.

''KARANLIKTAN BİRLİKTE ÇIKACAĞIZ''

Ortakçının ardından konuşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, katliamı gerçekleştirenlerin emek düşmanı olduğunu söyledi. Akdeniz, "Katliamda yaşamını yitirenler hepimizin kardeşiydi. Korkmaz önemli bir yöneticimizdi. Bu katliamda EMEP ailesi olarak 16 kardeşimizi kaybettik. Bu saldırıyı yapanlar kamu emekçilerine saldırdılar. Bunlar emeğe saldırdılar, bunlar emek düşmanıdır. Birliğimizi daha da güçlendirerek bu günlere geldik. Katliamdan sonra 'oylarımız yükseldi' diyenler yılmayacağız. Biz buna izin vermeyeceğiz ve bu karanlıktan birlikte çıkacağız" diye belirtti.

''BARIŞ VE DEMOKRASİ DİYENLERİN YÜREĞİ BİZİMLE''

Tedik'in annesi Zöhre Tedik ise, 103 insanın yoldaşı olduklarını ve bu uğurda mücadeleyi hala devam ettirdiklerini kaydederek, “Siz rahat uyuyun. Korkmaz'ın yaşattığı mücadele hepimizindir. Korkmaz, İdil ve Çoşgun bu mezarlıklarda değil, bizim yüreğimizde, kalbimizdedir. Yine 104 insan yanımızda olacak ve mücadelemizi büyüteceğiz. Sanmasınlar ki biz bu kadarız, barış ve demokrasi için herkesin yüreği bizimle" diye konuştu.

Grup, katliamda yaşamını yitiren Ali Kitapçı ve Uygar Çoşgun’un da mezarına karanfil bıraktı.

Etiketler
Ankara Karşıyaka IŞİD Saldırı