Soylu’nun LGBTİ’leri hedef alması Erdoğan’ın 20 yıl önceki sözlerini hatırlattı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu LGBT'yi hedef alması akıllara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2002 yılında LGBT bireyler için söylediği sözleri getirdi. Öte yandan, AKP döneminde 2006 yılında ilk LGBT derneği kurulmuştu.

Soylu’nun LGBTİ’leri hedef alması Erdoğan’ın 20 yıl önceki sözlerini hatırlattı

GERÇEK GÜNDEM - AKP Gaziantep İl Teşkilatı'nın düzenlediği Haziran ayı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir kez daha LGBT bireyleri hedef aldı.

Soylu açıklamasında, "Eski günlere geri dönmek istiyor. Açık açık büyükelçilere gidip onlardan talimat alanlar hangi talimatları aldı diye kimse düşünmesin bu talimatları aldılar. Bizi cinsiyetsizleştirip, LGBT yapacaklarmış. Sen çok istiyorsan kendi yakınlarından başla. Sen bu milletin ahlakıyla neden uğraşıyorsun” ifadelerini kullandı.

Soylu’nun, sık sık LGBT bireyleri hakaret ederek hedef alması ise akıllara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişteki açıklamasını ve Türkiye’nin ilk LGBT derneğini akıllara getirdi.

ERDOĞAN’A 20 YIL ÖNCE SORULAN “LGBT” SORUSU

Şimdilerde Soylu’nun CHP ve muhalefeti işaret ederek, "Eski günlere geri dönmek istiyorlar. Bizi cinsiyetsizleştirip, LGBT’yi yapacaklarmış” derken, Erdoğan bundan 20 yıl önce dikkat çeken bir açıklama yapmıştı.

AKP’nin tek başına iktidar olduğu 2002 seçimleri öncesi, Recep Tayyip Erdoğan, “Genç Bakış” adlı programa konuk olmuştu.

Abbas Güçlü’nün sunduğu programda bir genç, “Bildiğimiz gibi Türkiye’de eşcinsel vatandaşlarımız var, eşcinsel vatandaşlarımıza Avrupa’da olduğu gibi evlilik hakkı gibi başka haklar tanımayı düşünüyor musunuz, kişisel olarak ne düşünüyorsunuz, eşcinsellere haklar tanınmalı mı tanınmamalı mı” sorusunu yöneltmişti.

“İNSANİ DEĞİL”

Soylu’nun hedef aldığı LGBT bireyler için Erdoğan, “Eşcinsellerin de kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde yasal güvence altına alınması şart” demişti.

Erdoğan devamında, “Zaman zaman bazı televizyon ekranlarında onların da muhatap oldukları muameleleri insani bulmuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

AKP DÖNEMİNDE KURULAN İLK LGBT DERNEĞİ

İlerleyen yıllarda, AKP’nin tek başına iktidar olduğu 30 Haziran 2006 tarihinde, ilk LGBT+ derneği kurulmuştu. Adını, 1997 yılında çıkan, 6 yaşındaki bir transeksüel çocuğun ailesi ve komşularının transfobik tavırlarıyla çocukça mücadelesini anlatan “Ma Vie en Rose” filminden alan Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, transların ilk öz örgütlenmesi olan dernek olarak tarihe geçmişti.

Kuruluş nedenlerini “Sosyal, ekonomik, kültürel haklarımız ve en önemlisi yaşam hakkımız için mücadele edeceğiz” sözleriyle açıklayan derneğin kuruluşuna, Erdoğan’ın başbakan olduğu AKP hükümetinin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu onay vermişti.

20 yılın ardından AKP’de büyük değişim yaşandı. Erdoğan, “muhatap oldukları muameleleri insani bulmuyoruz” noktasından “LGBT, yok öyle bir şey, bu ülke millidir” noktasına geldi. Ülkenin İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Soylu ise canlı yayında LGBT’leri hedef aldı.

Etiketler
Süleyman Soylu Muş Recep Tayyip Erdoğan