Ruşen Çakır: İslamcılar, Atatürkçüleri yenip Atatürk'e yenildiler

Gazeteci Ruşen Çakır, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İslamcı kesimin Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili söylemlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini örnekleriyle paylaştı. "İslamcılar Atatürkçülüğü yendiler; ama Atatürk’ü yenemedikleri kısa zamanda anlaşıldı" dedi

Ruşen Çakır: İslamcılar, Atatürkçüleri yenip Atatürk'e yenildiler

Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır, iktidar partisi AKP'nin son dönemde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili söylemlerini irdeledi.

İslamcıların merkeze doğru harekete geçince Atatürk'le ilişkilerini de yeniden tanımlama ihtiyacı duyduklarını belirten Çakır, buna örnek olarak Milli Görüş'ün kurucu lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın Refah Partisi döneminde “Atatürk yaşasaydı Refahçı olurdu” dediğini hatırlattı.

'ATATÜRK'Ü BİR ANLAMDA GAZİ MUSTAFA KEMAL OLARAK TUTMA EĞİLİMİ ÖNE ÇIKTI'

"Burada daha çok kastedilen, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndaki duruşu, Batılı emperyalist güçlere karşı verdiği mücadeleydi" diyen Çakır, "Ama Atatürk’ün ulus-devleti inşa ederken dini dışlamasına Erbakan’ın sıcak bakmadığı açıktı. Sonuçta Atatürk’ü bir anlamda Gazi Mustafa Kemal olarak tutma eğilimi öne çıktı" ifadesini kullandı.

'DAHA İLERİ GİDİP ATATÜRK'Ü KÖTÜ NİYETLİLERİN ELİNDEN KURTARMA GİBİ BİR İDDİAYI ORTAYA ATABİLİYOR'

Gazeteci; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle başkanlık sistemiyle birlikte hem 'Mustafa Kemal' hem de Atatürk'ü birlikte telaffuz etmeye başladığını belirterek "Hatta daha ileri gidip Atatürk’ü kötü niyetlilerin elinden kurtarma gibi bir iddiayı da ortaya atabiliyor. Özellikle Kemal Kılıçdaroğlu ve partisine yönelik saldırılarında 'Atatürk’ün partisi' göndermesi yaparak CHP yönetiminin Atatürk’e ihanet içinde olduğunu bile ileri sürebiliyor" diye yazdı.

Bu noktada Erdoğan'ın çok uzun bir süre 'Atatürk' demediğini, 'Gazi Mustafa Kemal'le yetindiğini hatırlatalım.

Çakır, yazısının devamında şunları kaydetti:

"(...) Günümüzde Atatürk’ün, Atatürk’ü sahiplenmenin, Atatürkçülüğün çok örgütlü bir görüntüsü yok. Halbuki AKP’nin ilk yıllarında düzenlenen mitinglerde Atatürkçülük resmî ideolojinin bir nevi direnci olarak karşımıza çıkıyordu. AKP’nin tasfiye etmek istediği ülkenin eski yönetici sınıfı, esas olarak da ordu, Atatürk’ü ve Atatürkçülüğü savunma iddiasındaki sivil birtakım kuruluşları AKP’nin karşısına çıkarmaya kalktı. Ama bu mücadele uzun sürmedi. Çünkü söz konusu olan sivil görünümlü ama aslında resmî bir direnişti. Sonuçta siyasi iktidar ve onun destekçileri, dolayısıyla İslamcılar Atatürkçülüğü yendiler.

'ATATÜRK'Ü YENEMEDİKLERİ KISA ZAMANDA ANLAŞILDI'

Ama Atatürk’ü yenemedikleri kısa zamanda anlaşıldı. Öyle ki Erdoğan iktidarına bir alternatif arayışındaki kesimlerin çoğu bir şekilde Atatürk’e referans veriyor, onun bazı yönlerini sahiplenerek öne çıkartıyor. Bu arayışın sadece geleneksel olarak Atatürk’e yakın olan kesimleri değil, aynı zamanda AKP’nin temelini oluşturan, tabanını oluşturan kesimlerde de belli bir etkisi var ve bu etki giderek artıyor. (...)

Çakır'ın yazısının ilgili bölümünü okumak için tıklayın.

Etiketler
Mustafa Kemal Atatürk