Taha Akyol'dan AKP'ye: Sınırlanmayan, denetlenmeyen, dengelenmeyen güç yozlaşır, zalimleşir…

Karar yazarı Taha Akyol, AKP'nin gücü ele geçirmesiyle zalimleştiğini savundu. Akyol, "Mazlumlar zalim olabilir mi? Gücü ele geçirince elbette zalim olabilir. Çünkü güç zehirlenmesi insan tabiatında vardır." dedi.

Taha Akyol'dan AKP'ye: Sınırlanmayan, denetlenmeyen, dengelenmeyen güç yozlaşır, zalimleşir…

Adana'da Furkan cemaati mensuplarının düzenlediği yürüyüşe polis müdahale etti. Polislerin sivil yurttaşlara sert müdahalesinin görüntüleri kısa sürede Türkiye'nin gündemine oturdu.

Polislerin cop ve gaz bombası ile müdahalesi hakkında soruşturma başlatıldı.

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol bugünkü yazısında Furkan Vakfı mensuplarına yönelik müdahaleyi ve iktidarı eleştirdi.

AKP iktidarının geçmişteki söylemlerini hatırlatan Akyol, "Adana’da polisin Furkan Vakfı mensuplarını dayaktan geçirmesi ve hele de türbanlı bir polisin, türbanlı bir kadını coplaması bu meseleyi yeniden gündeme getirdi: Mazlumlar zalim olabilir mi? Gücü ele geçirince elbette zalim olabilir. Çünkü güç zehirlenmesi insan tabiatında vardır. Tarih laboratuvarının öğrettiği ders şudur: Sınırlanmayan, denetlenmeyen, dengelenmeyen güç yozlaşır, zalimleşir… İşte Ak Parti’nin dönüşümü: Baskılardan yakınarak iktidara geldi, AİHM kararlarının bağlayıcılığını Anayasa’nın 90. Maddesine yazdı. Ama “gücünden” emin hale geldikten sonra “AİHM kararları bizi bağlamaz” sözüyle somutlaşan baskılara yöneldi." ifadeleriyle süreci anlattı.

Akyol, "Anayasaya göre silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak izin bile gerekmez; hukuk böyle ama uygulamada göz açtırılmaz, “aşırı güç kullanımı” ile dağıtılır. Tek imzalı Cumhurbaşkanı Kararı ile kanun değiştiren tek ülke de biziz! Ülkeye zarar veriyor bu otoriter tavırlar." değerlendirmesinde bulunarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi.

Öte yandan Akyol, "İçişleri Bakanı Soylu’nun şu sözleri hem iktidarın güç kullanma anlayışını hem polisin her muhalif tezahürde aşırı güç kullanmasının ‘motivasyon’ kaynağını yansıtmaktadır:" eleştirilerini yöneltti.

TAHA AKYOL'UN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Taha Akyol