Rusya - Ukrayna krizi: AKP'den olağanüstü toplantı sonrası Montrö açıklaması

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda Ukrayna - Rusya krizine ilişkin konuştu.

Rusya - Ukrayna krizi: AKP'den olağanüstü toplantı sonrası Montrö açıklaması

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrası olağansütü toplanan AKP MKYK toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen AKP Sözcüsü Ömer Çelik, işgalin başladığı andan itibaren tartışılmaya başlayan Montrö Sözleşmesi hakkında konuştu.

Çelik, ''Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin bütün senaryolar çalışıldı. Önümüze gelebilecek durumlara ilişkin hazırlıklar tamamlanmıştır. Türkiye'nin takdirine kaldığında savaşı derinleştiren gerginliği yükselten bir tavır değil tersinden yanadır. '' ifadelerini kullandı.

Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:

''Ukrayna'nın toprak bütünlüğü savunuyoruz.

Saldırının sonuçlarını tümü ile reddediyoruz.

Türkiye bir NATO müttefiki olarak görevini sürdürdü, sürdürmeye devam edecek. Rusya'nın da saldırgan tutumdan vazgeçmesi için çağrıda bulunuyoruz.

Kırım Tatar'larının durumları ile ilgileniyoruz.

Ukrayna'da vatandaşlarımızla temas halindeyiz. Bugün maalesef bir vatandaşımız diplomatik misyonlarımız Ukrayna'dan çekildi diye bir haber yayınladı. Diplomatik misyonlarımız görevlerinin başındadır.

Avrupa Birliği 'kınama' kurumuna dönüştü. Bir kere daha Avrupa'nın bu siyasi misyon yokluğundan, Türkiye'nin katacağı vizyondan yoksun olduğunu görüyoruz.

Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin bütün senaryolar çalışıldı. Önümüze gelebilecek durumlara ilişkin hazırlıklar tamamlanmıştır.

Ukrayna'nın toprak birliğini savunmaya devam edeceğimizi söylüyoruz. Yakın ilişkilerimizin bulunduğu Rusya'ya bu eylemden vazgeçmesi gerektiğini bir kez daha söylüyoruz.

Türkiye'ye bu krizin etkileri güçlü bir şekilde değerlendirildi. Türkiye'nin hazırlıklarını kendisini etkileyebilecek gelişmelere ilişkin hazırlıkları olduğunu belirtmek isteriz. ''

Ayrıntılar geliyor...

Etiketler
Ömer Çelik Rusya Ukrayna