Erdoğan, El Salvador Devlet Başkanı ile ortak toplantıda konuştu, Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirdi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, El Salvador Devlet Başkanı ile ortak toplantıda konuştu, Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirdi

El Salvador Devlet Başkanı Nayip Bukele, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Türkiye'ye geleceğini açıklamıştı.

Beklenen ziyaret bugün gerçekleşti.

BÜYÜKELÇİLİK AÇILIYOR

Görüşmenin ardından Bukele ve Erdoğan ortak basın açıklamasında konuştu. Erdoğan açıklamalarında El Salvador'a büyükelçilik açılacağını ifade ederken; Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin de konuştu.

UKRAYNA AÇIKLAMASI

"Bizi, her ülke ile münasebeti olan bir ülke olarak üzmektedir" diyen Erdoğan, önümüzdeki ay Ukrayna'ya ziyarette bulunacağını söyledi.

Erdoğan ''Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeleri doğru bulmuyoruz. Savaş atmosferinin olması bizleri üzmektedir. Temennimiz Putin’le, Zelenski’yi bir araya getirmek istiyoruz. Önümüzdeki ayın başında Ukrayna’ya bir ziyaretim olacak'' ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

El Salvador’a büyükelçilik açılması talimatını verdim. Büyükelçiliğimiz açılışı vesilesiyle iade-i ziyaretimizi El Salvador’a gerçekleştireceğiz.

Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen El Salvador'un Ankara Büyükelçiliği'nin resmi açılışı bugün dışişleri bakanlarımızca yapıldı. Bugün dışişleri bakanıma gerekli talimatı verdim ve süratle sayın başkan da bize en uygun yerde büyükçe bir yer hazırlayacaklar ve orayı kiralamak suretiyle biz de büyükelçiliğimizi açacağız ve bu sebeple de iade-i ziyaretimizi gerçekleştireceğiz.

2020'de 27 milyon doları aşan ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene 50 milyon dolara yaklaştı. Bu rakamı ilk etapta 100 milyon dolara, önümüzdeki 5 yıllık sürede de 500 milyon dolara çıkaralım istiyoruz. Çifte vergilendirmenin önlenmesiyle yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmalarının müzakerelerini de en kısa sürede tamamlayacağız.

''KURUMUMUZ DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK''

Sayın başkanın El Salvador'u bölgesinin lojistik merkezi haline getirme vizyonunu biz de destekliyoruz. Hayata geçirmeyi planladığı tüm yatırımlarda Türk firmalarının her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade ettim. TİKA geçen yıl salgın döneminde El Salvador'daki bir çocuk hastanesine teknik ekipman yardımında bulunmuştu. Kurumumuz birçok alanda desteğini sürdürecektir.

Görüşmelerimizde Orta Amerika üzerinde bölgesel meselelerde de fikir alışverişinde bulunduk. Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimiz çok boyutlu dış politikamızın temel sütunlarından birini teşkil ediyor. 15 sene önce bölgede yalnızca 6 olan diplomatik misyon sayımız bugün 17'ye yükselmiş durumdadır. Yarın İstanbul'da El Salvador dahil bölge ülkeleriyle ilişkilerimize tarih tutacak önemli bir sergiyi açacağız.''

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Ukrayna El Salvador