TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerinin dokunulmazlık dosyası sayısını açıkladı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'deki yasama dokunulmazlığı dosyası sayısını açıkladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerinin dokunulmazlık dosyası sayısını açıkladı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 27. Dönem 4. Yasama Yılı değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Şentop, 27'nci Dönem, 4'üncü Yasama Yılında TBMM Başkanlığı’na 349 yasama dokunulmazlığı tezkeresi geldiğini belirtti.

Mustafa Şentopun açıklamaları şöyle oldu:

"Bunlardan 5 tezkere kesin hüküm giyme sebebiyle milletvekilliğinin sona ermesi, 1 tezkere yasama dokunulmazlığının kaldırılması, 3 tezkere istem üzerine Cumhurbaşkanlığı’na iade edilmiştir. 1 tezkerenin işlemleri ise TBMM’nin tatilde olduğu süre içerisinde İç Tüzük gereği Karma Komisyon’a havale işlemi yapılamadığı için halen devam etmektedir.

Bir milletvekilinin suç işlediği iddiasıyla dokunulmazlığının kaldırılması istendiğinde ne yapılması gerektiği TBMM İç tüzüğü ile sıkı kurallara bağlanmıştır.

Bu kapsamda TBMM İç tüzüğünün 131 ila 134’üncü maddeleri uyarınca milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki talepler, TBMM Başkanlığı’nca Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’a havale edilmekte; yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına söz konusu komisyon tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda TBMM Genel Kurulu tarafından karar verilebilmektedir.

Dolayısıyla dokunulmazlığın kaldırılıp kaldırılmaması konusunda yetki sahibi öncelikle Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon, akabinde de TBMM Genel Kurulu’dur. Bu çerçevede 27'nci Yasama Dönemi’nin başlangıcından bugüne kadar TBMM Başkanlığı’na gelip Karma Komisyona havale edilen, dolayısıyla 4'üncü Yasama Yılı sonu itibarıyla Karma Komisyon’da bulunan toplam tezkere sayısı bin 359’a ulaşmıştır" (DHA)

Etiketler
Mustafa Şentop TBMM