Şentop'tan AYM'ye Enis Berberoğlu yazısına 'Meclis’in itibarı' savunması

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu kararında Meclis’i de göreve davet eden Anayasa Mahkemesi’nden açıklama talep ettiği yazıyı, “Meclis’in itibarını korumak için gönderdim” sözleriyle savundu.

Şentop'tan AYM'ye Enis Berberoğlu yazısına 'Meclis’in itibarı' savunması

Şentop, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu kararında Meclis’i de göreve davet eden Anayasa Mahkemesi’nden açıklama talep ettiği yazıyı, “Meclis’in itibarını korumak için gönderdim” sözleriyle savundu. Şentop’a “Berberoğlu da itibarı korunmak istenen Meclis’in bir üyesi ama” yanıtı verildi.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, Meclis Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop Başkanlığında toplandı. Toplantıda Meclis’e gelen fezlekeler, Meclis Başkanı Şentop’un fezlekelerle ilgili açıklamaları ve Enis Berberoğlu kararıyla ilgili Anayasa Mahkemesine gönderilen yazı tartışma konusu oldu.

Edinilen bilgiye göre bazı üyeler Şentop’un Meclis Başkanlığına gelen 33 dokunulmazlık fezlekesi ile ilgili 28 fezleke HDP’li milletvekillerine ait olmasına karşın “33 fezleke geldi, içinde HDP'li milletvekilleri de var” sözlerini ve fezlekelerin işleme alınacağı yönündeki açıklamalarını “talihsiz” olarak nitelendirdi. Şentop’un “Gereği yapılacak” sözleriyle fezlekelerin Komisyon’a sevkini ifade ettiğini, bunun dışında bir yetkisi olmadığına dikkat çektiği öğrenildi.

HDP VEKİLLERİNİN ENGELLENMESİNE TEPKİ

Bir Başkanlık Divanı üyesi de hafta içinde HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın Van’da yapmak istediği açıklamanın polis tarafından engellendiğini, bir milletvekilinin basın mensuplarının kamerasını alarak çekim yapmak zorunda kaldığını anlattı, bu durumun HDP’li milletvekilleri için münferit olmadığını söyledi. Meclis Başkanı milletvekillerine bu muamele karşısında tavır koymadığı için eleştirildi.

BERBEROĞLU DA MECLİS’İN ÜYESİ

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında “hak ihlali” içeren Anayasa Mahkemesi kararı TBMM ve HSK’ya da gönderildi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop bu kararın Meclis’e neden gönderildiğini öğrenmek için Anayasa Mahkemesi’nden “izahat” isteyen bir yazı gönderdi. Şentop bu yazıyla ilgili açıklamasında da, “Anayasa Mahkemesi'nin bildiği ama kararın gerekçesine yazmadığı bir durum varsa bunu öğrenmek istiyoruz. Yapacağı bir şey varsa Meclisin somut olarak, var idiyse ve Meclis bunu yapmadıysa bunun ne olduğunun söylenmesini istiyoruz. Eğer öyle bir şey yoksa burada Meclisin adının geçirilmesini yanlış buluyorum. Bu bir yanlışlık olabilir. O zaman da bunun düzeltilmesini, maddi hatanın düzeltilmesini istiyoruz" dedi.

Söz konusu yazı Başkanlık Divanı’nda da gündeme geldi. Şentop’un Anayasa Mahkemesi’nden açıklama talep ettiği yazıyı, “Meclis’in itibarını korumak için gönderdim” sözleriyle savunduğu ifade edilirken Şentop’a “Berberoğlu da itibarı korunmak istenen Meclis’in bir üyesi ama” yanıtı verildiği öğrenildi.

Etiketler
Enis Berberoğlu Mahkeme Milletvekili Mustafa Şentop