Muhalefet 'erken seçim' istiyor

AKP iktidarıyla geçen 18 yıl boyunca ilk kez Meclis’teki muhalefet partileri tam kadro “erken seçim” isteğini dile getirdi.

Muhalefet 'erken seçim' istiyor

Yaşar Aydın/BİRGÜN - AKP iktidarıyla geçen 18 yıl boyunca ilk kez Meclis’teki muhalefet partileri tam kadroerken seçim” isteğini dile getirdi.

Bugüne kadar erken seçim tartışmalarında topu iktidar cephesine yollayan muhalefetin özgüveni Cumhur İttifakı’nda da yankılandı. Dün MHP lideri Bahçeli ve Meclis Başkanı Şentop’tan gelen “seçimler zamanında yapılacak” açıklamasına bugün de Erdoğan’dan destek gelecek.

İktidar cephesinden yapılan açıklamalarda şaşırtıcı olan bir taraf yok. Asıl önemli olan muhalefetin bu kadar uzun süredir ve üstelik hep birlikte erken seçim talep eder duruma gelmeleri. Kuşkusuz bu çıkış tesadüf değil.

ZAMANI BEKLENDİ

Deva Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve diğer muhalefet partileri ardı ardına erken seçim taleplerini dile getirdi. Kuşkusuz, bu muhalefet kanadının bu çıkışında memleketin içine girdiği karanlık tablonun önemi çok fazla. Ama tek başına bununla açıklamak mümkün değil. Türkiye 18 yıl boyunca birçok kez ekonomik ve siyasi krizle karşılaştı. Hiçbirinde muhalefet partilerinin ortaklaşa olarak erken seçim talep ettiğine tanık olunmadı. CHP’nin Meclis kulislerinde bu çıkışın arka planını öğrenmeye çalıştık. Bahçeli’nin söylediği gibi bir yerlerden “talimat” mı alındı yoksa bir stratejinin parçası mıydı? Parti yöneticilerinin neredeyse tamamına erken seçim talebinin ciddi bir süreç olduğunu söyleyerek “zamanlamaya” dikkat çekti. Kötü bir zamanda yapılacak erken seçim hamlesinin hem halkın tepkisini çekmesinden hem de istenilen sonucu doğurmasından endişe ettiklerini söyleyen CHP’liler “şimdi tam zamanı” diyor.

ANKETLER YETERLİ Mİ?

Yaklaşık üç aydır yapılan tüm anketlerde iktidar partisinin oy düşüşü net bir şekilde görülüyor. Spesifik bir iki olay dışında neredeyse her konuda başarısız kabul ediliyor. Erdoğan’ın tüm algı operasyonlarına rağmen hayat pahalılığı ve işsizlik yurttaşın temel gündemi olmaktan değişmiyor. İktidar partisi için uzun süren yıpratıcı bir süreç yaşanıyor. Kuşkusuz bu tablo muhalefetin iştahını artırıyor. Ama üç dört aylık anketlere güvenip erken seçim çağrısı yapıldığını söylemek çok doğru değil.

CEPHEYİ BİR ARADA TUTMAK

Muhalefet cephesini en çok da CHP’yi yoran en önemli konu Millet İttifakı’nı bir arada tutmak hatta onu büyütmek. CHP lideri Kılıçdaroğlu, son beş yıldır parti içini bile cepheyi gözeterek dizayn etti. Genel Başkan, bu konuda gelen tüm eleştirileri göğüsleyerek ulaştığı noktanın sürgit devam edemeyeceğinin farkında. İktidar sürekli muhalefet cephesini parçalamaya dönük hamleler yapıyor. Bu hamlelerin cephede gedik açmaması için bir an önce harekete geçmeyi istiyor. Erken seçim talebi iktidarın içinde bulunduğu durum kadar muhalefetin kırılgan yapısından da kaynaklanıyor.

ÇAĞRI DEYİP GEÇMEYİN

Muhalefetin erken seçim talebinin iktidarın çoğunluğunu gösterip kadük doğacağını söyleyenler de var. Ama unutulan bir gerçek var ki çağrı iktidar cenahında karşılık bulmazsa bile yurttaşın zihninde yer edeceğidir. Bu çağrı seçmen nezdinde memleketin içinde bulunduğu sorunları çözmeye talip, Erdoğan’ı yenebileceğini düşünen bir muhalefet varlığına işaret anlamına geliyor. İktidar rahat görünse de 31 Mart seçimlerinden sonra böyle bir meydan okumanın yaratacağı basıncın yükü oldukça ağır gelecektir. Kendine güvenmeyen iktidar görüntüsü kendileri için zaten sor olan süreci iyice içinden çıkılmaz hale getirebilir.

Devlet Bahçeli inkâr ediyor

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ülkeyi seviyorsan erken seçime götür” çağrısına yanıt veren MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Erken seçim yok” çıkışı yaptı.

“Kılıçdaroğlu ne oldu da seçim diye tutturdu. Seçim isteği sipariş ve hezeyandır” diyen Bahçeli, “Erken seçim tartışması emek ve nefes israfıdır. Anket aldatmalarını milletin iradesi yıkıp geçecektir. Kim aday olursa olsun, parlamenter sisteme dönmenin hesabını hangi siyasi defolular yaparsa yapsın, nafiledir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yaşayacaktır. MHP, sözünün eridir. 2023’te Cumhurbaşkanı adayımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’la yaptığı görüşmenin ardından iktidardaki Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Bahçeli’ye açık çağrı yaptı. Kılıçdaroğlu’nun “Ülke yönetilmiyor. Bu ülkenin kurtuluşu bir an önce seçime gitmektir. Bunu kime söylüyorum? Sayın Bahçeli’ye söylüyorum. Bu ülkeyi seviyorsan, çık kardeşim yarın sabah, de ki ‘Yeter artık’. Türkiye’yi seçime götür” çağrısında bulundu.

Öte ayndan AKP Sözcüsü Ömer Çelik de erken seçim çağrılarına yanıt verdi. Çelik, “Gündemimizde yok, zamanında yapılacak” dedi.

Etiketler
Erken seçim tartışmaları Erken Seçim Kadro Muhalefet