Abdulkadir Selvi kurultay konuşmasındaki ayrıntıya dikkat çekti: Akşener Demirtaş'a kapıyı araladı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in partisinin 2. olağan kongresinde yaptığı konuşmada Kürtlere ve Zazalara yönelik sarf ettiği sözlerine dikkat çekerek Demirtaş'ın 'kahvaltı' çağrısına kapıları araladığı yorumu yaptı.

Abdulkadir Selvi kurultay konuşmasındaki ayrıntıya dikkat çekti: Akşener Demirtaş'a kapıyı araladı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında İYİ Parti’nin 2. Olağan Kurultayı'nda konuşan genel başkan Meral Akşener'in sözlerine dikkat çekti.

Akşener'in Kürtlere ve Zazalara yönelik sıcak mesajlar gönderdiğini belirten Selvi, bunun eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kahvaltı çağrısına karşı kapıları aralamak olduğu değerlendirmesini yaptı.

Akşener “İYİ Parti'yi, iki yumruk arasına sıkıştırılan, bu vatanın has evladı Kürt'ler kurdu, Zaza'lar kurdu. İYİ Parti'yi, 'Ali' dedi, 'Hızır' dedi diye, Atatürk'ü sevdi diye din düşmanı ilan edilenler kurdu” demişti.

Selvi, yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

İYİ Parti, koronavirüs önlemlerine dikkat eden bir kongre yaptı.
Meral Akşener, genel başkanlığa oybirliğiyle yeniden seçildi. Ama partide bir fay hattı kendini yeniden hissettirdi.

İYİ Parti kongresini Meral Akşener’in yeni açılımı ve partide yaşanan “güç mücadelesi” açısından değerlendirmekte yarar var.

KAPIYI ARALADI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kurultay konuşmasında Kürtlere ve Zazalara yönelik mesajı dikkat çekiciydi. Akşener, aynı cümle içinde Alevilere de sinyal gönderdi. Ama eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kahvaltı çıkışı ile başlayan süreç olması nedeniyle Kürtler ve Zazalarla ilgili bölüm ön plana çıktı.

Demirtaş, “Mesela ben dışarıda olsaydım bir sabah Başak ile birlikte Meral Hanım’ın kapısını çalar ve ‘Kahvaltıya geldik’ derdim” demişti. Daha önce “HDP’yi, PKK’nın yanı başında, uzantısı olarak konumlandırıyoruz” diyen Meral Akşener’in yanıtı merak ediliyordu.

Akşener, kahvaltı talebini geri çevirmedi. “Güneydoğu’da şöyle bir gelenek var, kan davalınız bile olsa kapınızı çaldığı zaman içeri alırsınız” sözleriyle kapıyı aralamıştı.

KÜRT VE ZAZA VURGUSU


Akşener kurultayda “İYİ Parti’yi, iki yumruk arasına sıkıştırılan, bu vatanın has evladı Kürtler kurdu, Zazalar kurdu” mesajıyla Kürt ve Zaza seçmenlere sıcak mesajlar gönderdi. Akşener’e yakın isimler bu sözleri’ Türkiye olarak biz bir bütünüz’demek için sarfettiğini söylüyorlar ama bir de madalyonun öteki yüzü var.

Akşener’in bunca söz arasında Kürt ve Zaza vurgusu yapmasını siyasi konjonktür ışığında değerlendirdiğimizde kahvaltı masasının iki ayağının kurulmakta olduğunu görüyoruz.

Akşener bir yandan Kürt seçmene sıcak mesajlar gönderiyor, diğer yandan milliyetçi ve ulusalcı refleksleri güçlü olan İYİ Parti seçmenini hazırlıyor, bir yandan da partisini ‘millet ittifakı’na göre dizayn ediyor.

Etiketler
Ağrı İYİ Parti Abdulkadir Selvi Hürriyet Kurultay