Bülent Tezcan: Yürütmediğiniz barolar, Yassıada hakimlerine avukatlık ruhsatı vermedi

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, TBMM Genel Kurulu’nda, Yassıada teklifi görüşmelerinnde konuştu.

Bülent Tezcan: Yürütmediğiniz barolar, Yassıada hakimlerine avukatlık ruhsatı vermedi

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Yassıada yargılamalarına ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, “Yassıada mahkemesinin hâkimleri, sonradan avukatlık yapmak istediklerinde avukatlık yapamadılar. Onlara avukatlık yapma izni ve ruhsatı verilmedi. Kimler vermedi biliyor musunuz? Bugün olurda yürüyerek Ankara'ya girerse ‘Devletin güvenliğini tehlike altına atarız’ iddiasıyla Ankara'ya sokulmayan barolar vermedi” dedi.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, TBMM Genel Kurulu’nda, Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi görüşmeleri sırasında grubu adına konuşma yaptı.

Darbelere karşı çıktıkları için bu yasa teklifini desteklediklerini bildiren Tezcan, “Bugün yaptığımız bu iş sadece geçmişe dönük bir sabıka kaydı temizliğinden ibaret olmamalıdır. Yaptığımız bu iş, geçmişle ilgili bunları konuşurken aslında geleceğe dönük hukuk devletini inşa etme adımının, çabasının en önemli ortak çalışması ve mesaisine dönüşmesi gerekir. Bunu yapabildiğimiz zaman yaptığımız işin ancak ve ancak bir anlamı olacaktır” dedi.

“Bir hesaplaşmaysa sınırlı tutamayız”

Türkiye siyasi tarihinin sadece Yassıada ile sınırlı olmadığını söyleyen Tezcan, 12 Mart yargılamalarında darağacına gönderilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anımsattı.

Tezcan, “Yine, kırk yıl öncesinde 12 Eylül yargılamalarıyla, ‘bir sağdan, bir soldan’ diye siyasetin emriyle mahkeme ambalajına bürünmüş yapılanmaların verdiği idam kararlarının acısını hâlen yaşıyoruz. Ve ondan sonra 28 Şubat, 27 Nisan… Bir hesaplaşma yapacaksak, biz bu muhasebeyi sadece altmış yıl önceki Yassıada yargılamalarıyla sınırlı tutamayız” dedi.

“Hepsiyle hesaplaşmak zorundayız”

Tezcan, “Daha on yıl önce, Silivri mahkemelerinde, FETÖ denen çetenin yargılamalarını hep beraber izledik. Altmış yıl öncesiyle hesaplaşırken on yıl önceki Silivri yargılamalarını ve FETÖ yargılamalarını unutarak esaslı hesaplaşma yapamayız. Onun için, hepsiyle beraber dönüp hesaplaşmak zorundayız” diye ekledi.

“Barolar, Yassıada hakimlerine ruhsat vermedi”

Baro başkanlarının yürüyüşünün engellenmesine tepki gösteren Tezcan, şöyle konuştu:

“Yassıada mahkemesinin hâkimleri, sonradan avukatlık yapmak istediklerinde avukatlık yapamadılar. Onlara avukatlık yapma izni ve ruhsatı verilmedi. Kimler vermedi biliyor musunuz? Bugün olurda yürüyerek Ankara'ya girerse ‘Devletin güvenliğini tehlike altını atarız’ iddiasıyla Ankara'ya sokulmayan barolar vermedi. Yassıada hâkimlerine avukatlık yapma ruhsatını o barolar vermedi. O yüzden bir kere daha bu kanun teklifine destek verdiğimizi, düzeltmeyle ilgili çabalarımızın burada da devam edeceğini söylüyorum.”

Etiketler
Bülent Tezcan Aydın Milletvekili TBMM Yassıada