Erdoğan tek başına 2064 madde çıkardı; 600 milletvekili ise 1046

Meclis’in yasama faaliyetlerinde etkinliğini yitirdiği gözler önüne serildi.

Erdoğan tek başına 2064 madde çıkardı; 600 milletvekili ise 1046

TBMM’nin etkinliğinin artacağı söylemine karşın yeni sistemin 19 ayında yasama faaliyetlerinde Meclis niceliksel olarak Cumhurbaşkanlığı’nın gölgesinde kaldı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, 600 vekilden oluşan TBMM 1046 madde yaparken, tek bir kişiden oluşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan kararnamelerle 2064 maddelik yasal düzenleme yapıldı.

KABOĞLU ORTAYA KOYDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu tarafından hazırlanan “Yasama Yetkisi Devredilemez” adlı çalışmada yeni sistemle birlikte Meclis’in yasama faaliyetlerinde etkinliğini yitirdiği gözler önüne serildi.

Çalışmada; yeni sistemin hayata geçtiği 27. yasama dönemi süresi içerisinde bugüne kadar TBMM’deki yasama faaliyetleri ile Cumhurbaşkanlığı kararnameleri karşılaştırıldı. Buna göre 27. dönemin başından bu yana TBMM’de bugüne kadar 57 teklif yasalaştı. 57 teklif içerisinde içtüzük değişikliğini düzenleyen teklif ile 18 uluslararası anlaşma da yer aldı.

TBMM’de yasalaşan 57 farklı teklifte 1046 madde yer aldı. Yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle Meclis’in neredeyse iki katı yasama faaliyeti yapıldı.

Aynı dönem içerisinde yayımlanan kararnamelerinin sayısı 55 olarak gerçekleşti. 55 kararnamede düzenlenen toplam madde sayısı ise 2064 oldu. Buna göre yeni sistemle birlikte nicelik olarak tek başına Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2064 maddeyi çıkarırken, yasama erki olan TBMM’deki 600 milletvekili ise 1046 madde yapabildi.

Etiketler
Milletvekili