Bakan Koca'dan Medipol savunması

Özel hastane açan herkese teşvik verildiğini söyleyen Sağlık Bakanı Koca, “Medipol Hastanesi’ne verilince suç mu oluyor” diye kendini savundu.

Bakan Koca'dan Medipol savunması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün gece milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Koca, Medipol Üniversitesi’ne verilen teşvikler ve şehir hastaneleriyle ilgili iddialara cevap verdi.

“ŞEHİR HASTANELERİNE HASTA GARANTİSİ VERMEDİK”

Şehir hastanelerine yüzde 70 hasta garantisi verildiği iddialarını yalanlayan Koca, “Şehir hastanelerinde hasta garantisi verildiği iddiaları gerçek dışıdır. Ne acil hizmetlerde ne yatan hastada ne poliklinik hizmetlerde ne de ameliyatta herhangi bir taahhüt veya garanti söz konusu değildir” iddiasında bulundu.

Tarafsız Haber Ajansı'ndan Mehtap Gökdemir'in haberine göre Medipol Üniversitesi’ne ilişkin iddialara da cevap veren Koca, ”Ben Bakanlık görevine atandığımdan itibaren Medipol Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı üyeliği ve hastane yönetiminden ertesi gün ayrıldım. Asla hiçbir şekilde bahsedilen konularla ilgili bakanlığım sonrası dönemde tahsis ve benzeri konularda, hiçbiri olmamıştır. Bakanlığım döneminde hiçbir işlem yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN ÖZEL HASTANELERE TEŞVİK VERİLİYOR”

220 milyon teşvik alındığına yönelik iddialarla ilgili ise Bakan Koca, ”2012 yılında çıkan yasa çerçevesinde yatırım yapanlara bölgesel teşvik kapsamında yapılan uygulama. Bu dönemde teşvik alan hastane sayısı 445. Toplam özel hastane sayısı 575. 2012’den sonra teşvik alıp açılan hastane sayısı 186. Bizim Bakanlık olarak 2012’den sonra ruhsat verdiğimiz hastane sayısı 175. Bizim ruhsat verdiğimiz hastaneden daha fazla teşvik var. Yatırım yapan doğal olarak teşvike müracaat yapıyor. Hiçbir şekilde para verilme değil. 2012’den sonra teşvik almayan hastane yok. Medipol alınca suç mu oluyor. Teşvik alınma durumunu gazeteden öğrendim” diye konuştu.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE İLK DEFA PLANLAMA GETİRDİK”

AOÇ arazisinin tahsisi iddialarına ilişkin Koca, ”Bakanlık döneminden önce olan üniversite kurulumu dahil AOÇ arazisi olan bir yerin tahsis edilmesi bir milli emlak yazısıyla olabilir mi? AOÇ arazisi kanunu var. AOÇ arazisinin tahsisi özel kanunla izin alınmasına bağlıdır. AOÇ arazisine tahsis ancak kanunla olur. AOÇ arazisi değil. Milli emlak AOÇ arazisi değil” diye konuştu.

İleri düzey hastane yönetmenliği vakıf üniversitelerine planlama getirildiğini ifade eden Koca, ”Vakıf üniversitelerine ilk defa planlama getirdik. Ben kendi emrimle var olan ve kurulacak olan üniversiteyi, üniversite kurulduğu için olan avantajlarını ortadan kaldırdık. 3A, 3B özelliklerine Medipol sahip değil. Özel hastaneleri için 3A dişte bir tanımlama olmayacak. Planlamayı delerek, planlama dışı kalarak üniversite ile işbirliği içinde olarak bütün hastanelerine üniversite kimliği vererek, üniversiteden kadro sağlamayı sonlandırdık”’ ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ DÖNEMİNDE HİÇBİR VAKFA BEDELSİZ ARAZİ VERİLMEDİ”

Medipol Üniversitesi’ne arsa verildiğine yönelik iddialara yönelik şöyle konuştu:

“AK Parti iktidarı döneminde hiçbir şekilde hiçbir vakfa ve üniversiteye asla bedelsiz tahsis yapılmamıştır. Bahsettiğimiz arsanın o dönemde ihalesi günler öncesinden çıkan ve ihalenin açık, şeffaf yapıldığı ve sadece üniversite olması şeklinde şerhin olduğu başka hiçbir amaçla kullanılmayacağı ve herkesin müracaat ettiği bir arsa. O arsayı bir şirket müracaat ediyor ve alıyor. O şirket vakfa kullandırtıyor. Üniversite arazileri var, alan yok.

Sağlık turizm yetki belgesi, daha çok teşvik amaçlı, hastanelere vererek asla bir artı değer oluşturmadan sadece sertifikasyondan ibaret olan ve bugüne kadar 817 tane verilmiş belgedir.

“17 BİN 689 SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINACAK”

Yardımcı sağlık personeliyle ilgili atama durumuna ilişkin soruya Sağlık Bakanı şu yanıtı verdi:

“Bununla ilgili de biliyorsunuz 12 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdamı yapıldı, 17.689 sözleşmeli sağlık personeli alımı için Cumhurbaşkanlığından pozisyon ihdası talebinde bulunuldu, gerekli izinlerin önümüzdeki haftalar verilmesiyle de alıma başlanacaktır.”

“MR’DA DÜNYA BİRİNCİSİYİZ”

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da, “OECD verilerine göre sezaryen doğumlarda, yoğun bakım yatak artışında, MR ve tomografi çekimlerinde Meksika’dan sonra -ama bir kısmında, özellikle MR’da- dünya birincisiyiz” dedi.

“Bıçak parası şu anda Sayın Bakanım legalize edildi” diyen Kasap, “Merdiven altıydı, vesaireydi, birtakım gerekçeleri vardır. Şu anda buraya 1 kilometre uzaklıktaki bir hastanede hasta rehin vaziyette, 15 bin lira parayı veremediği için çıkamıyor, taburcu olamıyor” diye konuştu.

Etiketler
Meclis bütçe görüşmeleri Hastane