Gazeteci Murat Yetkin: NATO’da Irak operasyonu konuşuldu

NATO Savunma Bakanları Toplantısını ele alan Gazeteci Murat Yetkin, "NATO’da S-400’ler değil ama Irak operasyonu konuşuldu" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Murat Yetkin: NATO’da Irak operasyonu konuşuldu

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'ta 17-18 Şubat gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısını değerlendirdi.

Yetkin, "NATO’da S-400’ler değil ama Irak operasyonu konuşuldu" başlığıyla yayımlanan yazıda, "ABD’deki Biden yönetiminin demokrasi ve insan haklarına önem vermesi nedeniyle Türkiye’nin NATO üyeliğinin dahi sorgulanacağı iddiasına karşı Türkiye’nin sorumluluklarının artacağı anlaşılıyor. Türkiye 1 Ocak itibarıyla NATO’nun yeni acil müdahale gücü olan Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti (VJTF) komutanlığını Polonya’dan devralmış bulunuyor. 25 Ocak’ta 25 kişilik ilk Türk askeri personeli NATO’nun Irak operasyonu için Bağdat’ta göreve başladı. NATO’nun Irak operasyonunun amacı, Irak ordusunun yeniden yapılandırılması ve eğitimi. Son toplantıda buna IŞİD’le mücadele boyutu da eklendi, toplam personel sayısı da 500’den 4,000’e çıkarıldı.Türkiye’nin bu göreve tahsis edeceği personel sayısı da artacak. Bu durum Irak’ta yeni tartışmalara da yol açabilir. Nitekim Akar’ın konu görüşülürken 'NATO’nun Irak misyonunun genişletilmesi çalışmaları sürerken PKK terör örgütünün, NATO misyonu önündeki en büyük engel' olduğunu söylediği kayıtlarda var" diye yazdı.

Yetkin yazısında, "NATO sadece Irak değil, Afganistan operasyonunu da genişletmeyi tartışıyor. Halen Kabil Havaalanı'nın güvenli işletilmesini üstlenen Türkiye’ye orada da yeni görevler verilmesi söz konusu. Türkiye NATO’nun 2030 planlarında da yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler
NATO Irak Murat Yetkin Operasyon