BİK’in cezalarına karşı yandaş olmayan gazeteler tek ses

BİK tarafından muhalif gazetelere verilen resmi ilan durdurma cezalarının ardı arkası kesilmiyor. BirGün, Cumhuriyet ve Evrensel yöneticileri BİK’i kuruluş amacına uygun davranmaya çağırırken bu cezaların muhalif basını sindirmek için verildiğini açıkladı

BİK’in cezalarına karşı yandaş olmayan gazeteler tek ses

BİK tarafından muhalif gazetelere verilen resmi ilan durdurma cezalarının ardı arkası kesilmiyor. BirGün, Cumhuriyet ve Evrensel yöneticileri BİK’i kuruluş amacına uygun davranmaya çağırırken bu cezaların muhalif basını sindirmek için verildiğini açıkladı.

Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre, Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından BirGün, Evrensel ve Cumhuriyet gibi gazetelere adeta ambargo uygulanıyor. Aralık ayında BirGün’e 23, Cumhuriyet’e 27 gün resmi ilan durdurma cezası verildi. Evrensel’e ise Eylül 2019’dan bu yana ilan durdurma cezası uygulanıyor.

BİK, kuruluş amacının aksine iktidara yakın gazeteleri desteklerken muhaliflere ise adeta bir cendere uyguluyor. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, bu durumu iktidar yanlısı olmayan gazeteleri boğma girişimi olarak değerlendirirken, BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, “BİK elinde bulundurduğu yetkiyle muhalif gazeteleri maddi olarak zor duruma sokarak etkisizleştirirken yandaş medyayı besliyor” dedi. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ise, verilen bu cezaların basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğunu belirtti.

GELDİKLERİ NOKTA İÇLER ACISI

BİK’in son iki yıldır kuruluş ilkelerinin çok uzağında bir noktaya savrulduğuna dikkat çeken BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, “Gazetelere destek için oluşturulan, kuruluşunda amaç maddesinde ‘besleme basının oluşmasını engellemek ve yerel basının güçlenmesine olanak tanımak’ diye yazan kurumun geldiği nokta tam anlamıyla içler acısıdır” ifadelerini kullandı. Aydın, “BİK elinde bulunduğu yetkiyle iki şey yapıyor: Birincisi muhalif gazeteleri maddi olarak zor duruma sokarak etkisizleştirmek. İkincisi de yandaş medyayı beslemek” dedi.

OTOSANSÜRE ZORLUYORLAR

“BİK gazeteler üzerinde sansür kurulu olarak çalışmaya başladı” diyen Aydın, “Verdikleri cezalar da bile haberin doğruluğu üzerine tek kelime edemeyen yapı, ‘beğenmedim’ diye açık tutum alıyor. Cezalarla sansür uygulayıp, gazeteleri otosansüre zorluyor. Ne kadar sattığı belli olmayan hatta hiçbir bayide göremediğiniz gazetelere her yıl milyonlarca lira aktarılıyor. Gazetelerin sermayeden bağımsız olarak yayın hayatını sürdürmesi için kurulan kurum bugün ceberut iktidarın en güçlü baskı aparatlardan biri oldu. Ne kadar işe yaradığı tamamen ayrı bir konu. Bugün cezalandırdıkları gazeteler ne BİK’e ne de iktidar olanaklarına güvenip yayıncılık yapıyor. O yüzden her koşulda ayakta kalmayı başarıp yoluna devam ediyor. Bu anlamıyla BİK yönetimine yaptığımız çağrı hakkımız olanı talep etmektir. Başka bir şey değil” şeklinde konuştu.

BASINI BOĞMA GİRİŞİMİ

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise “BİK’in son zamanlarda mahkemelerin dava açmadığı haber ve yazılar için dahi bazı gazetelere cezalar vermeye başladı. BirGün, Cumhuriyet ve Evrensel bunların arasında” ifadelerini kullandı.

BİK’in kuruluş gerekçesine aykırı davrandığının altını çizen Polat, “BİK, Demokrat Partinin ağır sansür döneminin ardından, basını desteklemek için kuruldu. Tarafsızlık kuruluş hükmüydü. Ancak bugün Cumhurbaşkanlığı seçimlerini desteklemiş olan HÜDA-PAR’ın gazetesinin aralık ayında aldığı ilan BirGün ve Cumhuriyetin 2 katından fazla. Evrensel’in zaten ilanı durduruldu” diye konuştu.

Polat, BİK’i kuruluş gerekçelerine uygun davranmaya çağırdı ve ekledi: “Vergi veren her yurttaş bayiden para verip aldığı gazetenin resmi ilan hakkına sahiptir. Bu iktidar yanlısı olmayan gazetelere yönelik yapılan bir boğma girişimidir. İktidarın destekleyen bir gazeteye ilan cezası verilmiş midir?”

GERÇEKLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZSİNİZ

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya da cezaların basın özgürlüğüne darbe olduğunu söyledi. Küçükkaya “Belgeli haberlerimize karşılık verilen bu cezalar basın özgürlüğüne vurulan bir darbedir. Hukukçularımız itirazlarını ediyor. İtirazlarımız yargı tarafından benzer ya da aynı cümleler ile reddediliyor. Ancak Cumhuriyet Gazetesi muhabirleri gerçekleri yazmaya, yazarlarımız da analizlerine devam edecek” şeklinde konuştu.

“Bu süreçte en büyük dayanağımız okurlarımız oldu” ifadelerini kullanan Küçükkaya, “BİK’in gazetemize yönelik baskısının ardında okurlarımız tabiri caizse ayaklandı. İktidar kanadının beslediği gazete tirajlarının gerçek olmadığını kamu kaynaklarıyla beslendiğini herkes biliyor. Muhalefet bu konuyu sık dile getiriyor. Biz de bunu yineleyelim” dedi.


Etiketler
Birgün