Ezel Akay: Beni taklit etmeye çalışan herkes yolunu kaybeder

Ezel Akay, Murat Tırpan ve Ayşegül Sönmez bu ay ki Condrad Söyleşileri’nde 28 Şubat Perşembe günü yönetmen Parajanov’un ilhamı ile sürrealist sinemayı konuşacaklar.

Ezel Akay: Beni taklit etmeye çalışan herkes yolunu kaybeder

Ezel Akay, Murat Tırpan ve Ayşegül Sönmez bu ay ki Condrad Söyleşileri’nde 28 Şubat Perşembe günü yönetmen Parajanov’un ilhamı ile sürrealist sinemayı konuşacaklar.

Yönetmen Ezel Akay, etkileyici bir yönetmen ve sanatçı olarak tanımladığı Parajanov’u: “Bir sürü şey yapmış, bir sürü şey söylemiş, gülümseyen ve acı dolu "şeyler" yaratmış bir sanatçı. Bugün Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ın yani 3 ülkenin de kahramanı olan bir anlatıcı.” cümleleri ile anıyor.

Akay’ın, sanatçının çok etkilendiği sözleri ise şunlar:

"O çağın Sovyet filmleri, sadece benimkiler değil, bir terörün elektrosu gibiydi. Korkunun elektrolarıydı. Filminizi kaybetme korkusu, açlıktan ölme korkusu. Kendi işinizden korkuyordunuz. Ben bir okul kurmak ya da birilerine bir şeyler öğretmek istemedim. Beni taklit etmeye kalkan herkes yolunu kaybeder. Yeteneksiz genç yönetmenlerden, genç sonradan görmelerden oluşan bir ordu var, sinema sektörüne gelmişler ve yönetmen olmayı bekliyorlar. Oysa hayatları boyunca yapmaları gereken nasıl yönetmen olabileceklerini düşünmek olmalı." sözlerini söyledi.

Ezel Akay: Beni taklit etmeye çalışan herkes yolunu kaybeder - Resim : 1

Parajonov sergisinden ilhamla

28 Şubat Perşembe günü saat 19:30’da Conrad İstanbul Bosphorus’un Lobby Lounge alanında gerçekleşecek olan Conrad Talks, Pera Müzesi‘ndeki Parajanov sergisinden yola çıkılarak hazırlandı.

1924 yılında Tiflis’te doğan Ermeni asıllı Sergey Parajanov’un çeşitli disiplinlerdeki üretimleri ve kronolojik yaşam öyküsü ile donatılan sergideki çalışmalarını yönetmen Ezel Akay ve film eleştirmeni akademisyen Murat Tırpan, sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez ile konuşacak.

‘Gerçekle Sorunlular’ başlığı altında geçecek konuşma, Parajanov sergisinden hareketle gerçekle sorunlu diğer film ve yönetmenlerini de hatırlamamızı sağlayacak.

Bir röportajında “Bir sanat eserinin kategorisi, o sanat eserini üreten kişi tarafından belirlenmiyor. İnsanlar şu kategoride film yapacağım demez ki, şu filmi yapacağım der, gerçekten sanatçıysa…” diyen Ezel Akay 1961 yılında Kastamonu’da doğdu.

Marangoz çıraklığından reklam yazarlığına çok çeşitli alanlarda çalışma fırsatı bulan Akay kendisini “Film anlatıcısı” olarak nitelendiriyor ve filmlerinde dostlarının dalga geçmek için kendisine seslendiği “Ezop” lakabını kullanıyor. FR Yapım şirketinin kurucu ortağı olarak 800’den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza atan Akay, Tabutta Rövaşata, Şellale, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmlerinin yapımcılığını; Neredesin Firuze, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, 7 Kocalı Hürmüz gibi çok beğenilen filmlerin yönetmenliğini üstlendi.

Conrad Talks’un diğer konuğu Murat Tırpan ise Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi gibi farklı üniversitelerin Sinema-TV bölümlerinde akademisyen olarak çalıştı.

Akademik, yarı-akademik ve popüler mecralarda film eleştirileri de kaleme alan Tırpan, uzun zamandır başta Altyazı Sinema Dergisi olmak üzere, Cumhuriyet, Yeni Sinema, Ayrıntı Dergi, Psikeart, Episode Dergi gibi süreli yayınlarda ve bazı sinema blog’larında film eleştirileri yazıyor. Şu an Yrd. Doç. Dr. olarak Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölüm Başkanlığını yürütmekte olan Tırpan sinema kuramı, film eleştirisi, film dili, dünya sinema tarihi gibi kuramsal dersler yürütüyor. Tırpan, aynı zamanda Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyesi.

Etiketler
Para Şile Sinema