Fatoş Güney: İktidarla sorun yaşamak istemiyorlar

Fatoş Güney: Yeşilçam Yılmaz Güney’e vefasızlık yaptı

Fatoş Güney: İktidarla sorun yaşamak istemiyorlar

Türkiye Sinemasının ‘ Gosta Gavras’ı ‘ Yılmaz Güney’e, Yeşilçam’ın ilgi göstermediğini söyleyen Fatoş Güney, eşi Yılmaz Güney’in hayatını çekmek için kaynak arıyor.

16punto'dan Ahmet Külsoy'un Fatoş Güney'le yaptığı söyleşi şöyle:

Fatoş Hanım, Yılmaz Güney, Sinemada canlılığını hala koruyor ama hayatını konu alan film çekilmedi neden?

Kanayan yarama parmak bastınız! Bir otosansür var. Yılmaz Güney’in tüm iktidarlarla sorunları vardı. Varlıklarını iktidara bağlı olarak sürdürdükleri için,’ başımıza bir şey gelmesin’ düşüncesi hâkim sinema sektöründe. Yılmaz aramızdan ayrılalı 35 yıl oldu. Filmleri televizyon kanallarında gösterilmiyor. Kürt ‘açılımından’ sonra TRT Şeş’te de filmlerine sansür uygulandı. Filmlerini Kürtçe dublaj yapmamıza rağmen. Arkadaş, Sürü, Duvar’a sansür hala devam ediyor. Yılmaz Güney için görünürde hukuki sorun olmamasına rağmen ne özel televizyon kanallarında ne de TRT’de filmleri gösterilmiyor.

“İKTİDARLA SORUN YAŞAMAK İSTEMİYORLAR”

Yılmaz Güney’e neden bu şekilde tavır alınıyor?

Siyasi görüşü, insan hakları, demokrasi alanında verdiği mücadele etkili oluyor. Muhalif kimliğinden hala rahatsız olan kesimler var.

Yönetmen, senarist, yapımcıların uyguladığı sansürden mi söz ediyorsunuz?
Evet evet. Yönetmenler, senaristler, yapımcılar Yılmaz’a hala sansür uyguluyorlar. Kültür Bakanlığı ve iktidarla ‘sorun’ yaşamak istemiyorlar.

Yılmaz Güney’i genç kuşaklara tanıtıp, ileriki yıllara taşımak için Yılmaz Güney Vakfı kurdunuz. Vakıf çalışmalarından bahseder misiniz?

Yılmaz Güney Kültür Sanat Vakfını çok zor koşullar altında kurduk. Dişimle tırnağımla kurdum vakfı. Didindim, çabaladım, ne yazık ki onunla ilgili hiçbir projeyi hayata geçiremedim. Hiçbir filmini hiç bir yerde gösteremedim. Şu anda özel uydu kanalı olan D-Smart’ta bazı filmleri gösteriliyor. Yol, Sürü gösteriliyor. Yılmaz Güney Kültür Sanat Merkezi kurma girişimimiz oldu ama ne belediyeler ne de Kültür bakanlarından destek gördük. Her dönemin kültür bakanıyla iletişime geçtim olumlu cevap alamadım.

Şu anki Kültür Bakanıyla diyaloğunuz odu mu?

Hayır olmadı. Ben bir çok röportajlarımda Cumhurbaşkanına seslendim. Cumhurbaşkanının bir sözü vardı: ‘ Yılmaz Güney’in filmlerine kulak verilseydi, Türkiye bugün bu sorunları yaşamazdı’. Sayın Cumhurbaşkanı bu sözleri samimi yoksa başka bir niyetle mi söyledi bilmiyorum. Ne niyetle söylediği beni ilgilendirmiyor ama çok doğru tespitti. Bu sözlerin uzantısında taleplerimizi dillendirdik ama herhangi bir çözüm olmadı, olmayacak demek değildir.

İleriye dönük projeleriniz var mı?

Yılmaz Güney’in, kitaplarından film yapmak istiyorum. Boynu Bükük Öldüler, Oğluma Hikâyeler, Hücrem, Salpa. Bunlar çok güzel hikâyeler, güncelliğini koruyor. Türkiye’nin sorunlarını gündeme getiriyor. Herkes dokunmaya korkuyor. Kimse eserleri gündeme almıyor.

Kimlerle görüştünüz?

Bir çok kişi ile görüştüm. Yılmaz Erdoğan, Fatih Akın ile görüştüm, görüşme isteği Fatih’ten geldi. Kimse elini taşın altına koymadı. Mutlaka bir yolunu bulacağım.

Nasıl bir yol?

Kendi başıma imece usulüyle bir film yapmayı düşünüyorum.

Yılmaz Güney’in hayatını mı?

Hayatını demeyeyim. O bir filme sığmaz. Benim gördüklerim yaşadıklarım var. Yılmaz ile tanışma dönemlerim var. 1970’te evlendik. Yılmaz o dönem Umut filmini yaptı. Bu film Türkiye’de değişimin başlangıcıydı.

Söyleşinin devamı için tıklayın...

Etiketler
Yeşilçam