İlber Ortaylı anlattı: Cahide Sonku, Nazım Hikmet'in hayatını nasıl kurtardı?

Tarih profesörü İlber Ortaylı, Türkiye'nin ilk kadın yönetmeni ve sinema oyuncusu Cahide Sonku'nun Nazım Hikmet'in kaçmasına nasıl yardım ettiğini anlattı.

İlber Ortaylı anlattı: Cahide Sonku, Nazım Hikmet'in hayatını nasıl kurtardı?

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, gazeteci Candaş Tolgaş Işık ile birlikte hazırladığı Youtube programı Cahil ile Sohbeti Kestim'de Türkiye'nin ilkk kadın yönetmeni ve sinema oyuncusu Cahide Sonku'nun şair Nazım Hikmet'in hayatını nasıl kurtardığını anlattı.

Sonku'nun bir senaryo yazımını bahane ederek Nazım Hikmet'i evine davet ettiğini anlatan Ortaylı, "Nazım Hikmet'in başına geleceği Cahide Hanım öğernmiş. Kocası o zaman tütün kralı İhsan Doruk. Evlerine devlet erkanı, herkes girip çıkıyor. Pek o sofralarda oturmazmış. Dik başlıydı. Bazen otururmuş. Bir seferinde duymuş, bunun üzerine evine çağrıyor. Haber veriyor, çok acil bir senaryo işi var, gizli görüşmemiz lazım. O gün evi boşaltmış, hiçbir hizmetli kalmamış" dedi.

Ortaylı şöyle devam etti:

"Bir iş idamı arkadaşım var. Senaryo istiyor. Çok alışılmışın dışında bir para alacaksınız. Ama 3 gün içinde bana bir senaryo yazın getirin' diyor. O da gidiyor, yazıyor getiriyor. Getireceği gün de boşaltmış evini. Senaryoyu alıyor bakıyor ve 'bu çevrilecek mutlaka. Size peşin olarak paranızı veriyorum' diyor. Koca bir zarf para veriyor. 'Bu çok' demiş adam. 'Bedeli budur. Şimdi izah ediyorum. Nazım Bey sizi öldürecekler. Derhal gidin buradan. Bu parayı da alın. Her şeyi tertipleyin buradan kaçacaksınız.' diyor. Adam soğuk kanlı bir şekilde toplanmış gitmiş."

Ortaylı o dönemki bürokrasiye de dikkat çekerek, "Bir önemli şey daha var. Türk bürokrasisinin karakterini gösteriyor. Bugünler de yok o. Kemal Aygün galiba bundan haberdar olduğu için kapısındaki polisleri kaldırmış 3 gün. Türkiye'nin bir döneminde insanlar öyle zannedildiği gibi cahil değiller. Herkesin hakkını veriyorlar en azından. Bu çok önemli" diye konuştu.

Etiketler
İlber Ortaylı Nazım Hikmet Sinema Türkiye