'Gerçek Ötesi' Odunpazarı'nda sanatseverlerle buluştu

Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi, 2022 yılının sanat yolculuğuna, "Gerçek Ötesi" adlı karma sergi ile devam ediyor. Farklı pratiklerde 20 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, 54 gün boyunca Çağdaş Sanatlar Galerisi'nde sergilenecek.

'Gerçek Ötesi' Odunpazarı'nda sanatseverlerle buluştu

Kapılarını 2017 yılında “Salvador Dali / Zodyak-Pantagruel” Sergisi ile açan Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi, bugüne kadar 22 sergiye ev sahipliği yaptı.

Odunpazarı’nda hayat sanat birlikteliğini sağlayan Çağdaş Sanatlar Galerisi, sanat serüvenine Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Öğrencileri tarfından hazırlanan"Gerçek Ötesi" adlı karma sergi ile devam ediyor. Sergi açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Anadolu Üniversitesi akademisyenleri, Küratör Sevgi Atan ve sergide eserleri bulunan sanatçıların yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

20 SANATÇININ ESERLERİ BULUNUYOR

Çağdaş Sanatlar Galerisinin 2022 yılındaki ilk sergisi olan Gerçek Ötesi adlı Karma Sergi'nin Küratörlüğünü Sevgi Atan yaptı. Farklı pratiklerde 20 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, “Bilginin kaynağına, zamanın maddesine, entellektüel başkaldırıların ve insan farkındalığının başladığı noktaya yaklaştığımızı düşünsek de tam olarak neredeyiz?” sorusu ile yola çıktı. Günümüz bilgi formlarının tekinsizliği üzerine sorular soran sanatçılar, aynı zamanda şu sorunların cevabını da arıyor: “Sorun sadece algılama değil bizlerin nasıl bir algılama niyetinde olduğumuzdur. Kültür aktörleri olarak niyetlerimizi sorguluyor, paylaşıyor ve sergiliyoruz. Biz mağaradan çıkan insan mıyız yoksa yeni mağaralar yaratan mı?”

Sergi açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Bugün Çağdaş Sanatlar Galerimizde Eskişehir'in genç sanatçılarının eserlerini sergilemeye başlayacağız. Burası Hayrı ve Rıdvan Hocanın denetiminde; çağdaş ve modern sanatı geliştirmeye çalışan bir kurum olmaya aday. Kurulduğu günden beri, bu çizgiyi tutturmaya çalışıyoruz. Eskişehir'deki sanatçı ve sanatçı adaylarının buradan yararlanması için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. Ayrıca Eskişehir'in sanatın merkezi olması adına Odunpazarı'nın da 2 tuğla koymasını sağlamaya çalışıyoruz. Hem Büyükşehir Belediyemizin hem Tepebaşı Belediyemizin sanat çalışmalarına Odunpazarı Belediyemizin de çalışmaları eklenince Eskişehir'de farklı bir ortam doğuyor. Bunda üniversitelerimizin bizimle birlikte yaptığı çalışmaların payı büyük, ben o nedenle hocalarıma teşekkür ediyorum. Bundan sonraki dönemde de daha farklı sergileri birlikte gerçekleştirmek istiyoruz.

GÜNÜMÜZ BİLGİ FORMLARININ TEKİNSİZLİĞİ ÜZERİNE SORULAR SORUYORUZ

Sergi açılışında konuşan bir diğer isim de serginin küratörlüğünü yapan Sevgi Atan oldu. Kendilerine verdiği destek için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a teşekkür eden Atan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Post truth kavramından yola çıkılarak oluşturulan Gerçek Ötesi sergisi, yaklaşık 5 ay öncesinden şekillenmeye başladı. Geçen bu süreçte yaşadıklarımıza bakarsak, zaman geçtikçe hakikat ile ilgili neleri sorgulamamız gerektiğini daha iyi anlıyoruz. Sanat nesnesi bu belirsizlikte kendi plastik gerçekliğini her 100 yılda olduğu gibi aramaya devam etmekte. Görsel sanatlarla bugünki gerçekliğimizin bir formunu yaratmak istesek bu ne olurdu? Gerçek Ötesi Sergisi farklı disiplinlerden işler üreten 20 genç sanatçı adayıyla birlikte günümüz bilgi formlarının tekinsizliği üzerine sorular sormak istiyor. Sorun sadece algılama değil, nasıl bir algılama niyetinde olmamız gerektiği ile ilgili. Kültür aktörleri olarak, niyetlerimizi sorguluyor, sergiliyor ve paylaşıyoruz. Sıradan anları değerli kılan sanata vakit ayırdığınız, geldiğiniz için hepinize tekrar çok teşekkür etmek istiyorum."

Konuşmaların ardından Başkan Kurt diğer katılımcılar ile sergi alanını gezdi. Eserleri büyük bir ilgi ile takip eden Başkan Kurt,sanatçılardan eserleri hakkında bilgi aldı. Ali Özhan Güneş, Alper Tuncer, Ekin Aydoğanoğlu, Elif Açıkgöz, Elif Çelebi, Ezgi Bıçakcı, Gökçe Hiçyılmaz, Hacer Özer, İlayda Kepez, Kadir Koyun, Mehmet Özyılmaz, Onur Kuran, Pınar Topsakal, Saltık Doğa Özsar, Serkan Tok, Sevdiye Cerrahoğlu, Şevval Nur Şenol, Şeyma Başasaran, Ufuk Güneş Taşkın, Zeynep Delman’ın eserleri ile katıldığı sergi, 27 Nisan 2022 Cuma gününe kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Etiketler
sergi Odunpazarı