GO oyunu nedir? GO oyunu nasıl oynanır? GO oyunu online

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in adını verdiği GO oyunu nedir ve nasıl oynanır?

GO oyunu nedir? GO oyunu nasıl oynanır? GO oyunu online

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in adını verdiği GO oyunu nedir ve nasıl oynanır?

"Go", tahta üzerinde oynanan iki kişilik bir strateji oyunudur. Oyun, Çin kökenli olmasıyla birlikte bütün Doğu Asya'da tanınır ve oynanır. Oyunda siyah ve beyaz renklerdeki küçük ve yuvarlak taşlar kullanılır.

Japonların “İgo”, Çinlilerin “WeiQi”, Korelilerin “Baduk” ve bizim de diğer Batı ülkeleri gibi “Go” olarak isimlendirdiğimiz oyun, birisi siyah diğeri beyaz olmak üzere iki rengi temsil eden iki oyuncu tarafından sıra ile oynanır. Yanda bir Go tahtası resmi görmektesiniz.

Go Tahta Boyutları

Tahta boyutları 9×9, 13×13 ve 19×19 olmak üzere üç çeşittir. Resmi oyunlarda yüzyıllardır oynanmakta olan tahta boyutu 19×19’dur, yani tahta 19 dikey ve 19 düşey çizgiden oluşmaktadır.

Önemli Not: Bu yazıda Go oyunu kuralları Japon kural setine göre anlatılmaktadır. Ana hatlarıyla aynı anlama sahip olmakla birlikte sunumda ve bazı detaylarda daha farklı olan Çin ve ING gibi farklı kural setleri de kullanılmaktadır.

Go Nasıl Oynanır?

Resmi maçlarda oynanan tahta üzerinde 19×19 = 361 kesişim noktası vardır ve Go taşları bu kesişim noktalarına koyularak hamle yapılır.

Oyun Nasıl Başlar ve Devam Eder?

Oyun tahta boş bir halde iken başlar. İlk hamleyi siyah oyuncu yapar ve daha sonra oyun bu sıra ile devam eder. Oynanan taş yerinde kalır ve her defasında yeni bir taş tahtaya koyulur. Oyuncular taşlarını istedikleri herhangi bir kesişim noktasına koymakta serbesttirler. Ama yeri gelmişken hemen belirtelim ki geleneksel olarak sağ üst köşeden oyuna başlanır.

Yaşayan Taşlar ve Ele Geçirilmeleri

Tahta üzerine bırakılan her taş yaşamaktadır. Şekil 2’de gördüğümüz gibi taşın bırakıldığı noktaya dik çizerek bulacağımız komşu noktalara o taşın “nefes” noktaları denir.

Go Oyununun Amacı Nedir?

Go oyununun amacı kuşatmaktır; alanlar kuşatmak ve bunları kuşatırken de rakibi kontrol altında tutabilmek için rakibi kuşatmak. Oyunun mutlak amacı rakibinizden daha fazla alana sahip olmaktır.

Oyunun Sonucu Nasıl Belirlenir?

Oyun sonunda her iki tarafın da ele geçirdiği alanlar toplanarak kimin daha fazla alanı ele geçirdiğine göre kazanana karar verilir.

9×9’luk bir tahtada oynanmış olan yukarıdaki oyunda siyah ve beyazın ele geçirdikleri alanları sayarsak, sol tarafta siyahın ele geçirdiği alan 28 kesişim noktasından, sağ tarafta beyazın ele geçirdiği alan 25 kesişim noktasından oluşmaktadır. Yani siyah oyunu -eğer oyun esnasında esir eidlen taşlar yoksa- 3 puan ile kazanmıştır.

Etiketler
Sedat Peker Suç örgütü