Nevzat Çelik kimdir?

Nevat Çelik, cezaevinde yazdığı şiirlerden oluşun ilk şiir kitabı Şafak Türküsü’nü 1983 yılında yayımladı.Nevzat Çelik kimdir? Nevzat Çelik'in hayatı...

Nevzat Çelik kimdir?

Şair Nevzat Çelik, İbrahimTatlıses'in şarkı olarak söylediği ve filmini yaptığı "Mavi Mavi Masmavi"nin sözlerinin annesi Fahriye Çelik'e ait olduğunu yazmasıyla yeniden gündeme geldi.

Peki Nevzat Çelik kimdir?

Şair. 15 Mayıs 1960, Boyabat / Sinop doğumlu. İstanbul Şişli Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi birinci sınıf öğrencisiyken tutuklanarak (1980) idam istemiyle yargılandı, yedi yıl hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra yayınevlerinde çalıştı, daha sonra arkadaşlarıyla Om Yayınevi’ni kurdu ve yönetti.

Nevzat Çelik, cezaevinde yazdığı şiirlerden oluşun ilk şiir kitabı Şafak Türküsü’nü 1983 yılında yayımladı. Bu kitap edebiyat ortamında olumlu tepkilerle karşılandı. Sonra da ardı ardına Müebbet Türküsü, Suda Seken Hayat, Yağmur Yağmasaydı ve Sevgili Yoldaş Kurbağalar adlı kitapları yayımladı. Şafak Türküsü kitabı ile Akademi Kitabevi 1984 Şiir Ödülünü, serbest bırakıldığı yıl da Müebbet Türküsü adlı ikinci şiir kitabıyla Hasan Hüseyin ve Poetry International şiir ödüllerini kazandı (1987). Pen Club American Center tarafından onur üyeliğine seçildi.

Nevzat Çelik İçin Ne Dediler?

“Genç bir şair kitap çıkarmadan önce genellikle dergilerde şiirlerini yayımlar, adı kulaklara tanıdık gelmeye başlar, kitap daha sonra yayımlanır. Cezaevine çocuk denecek yaşta düşen ve şiir yazmaya orada başlayan Nevzat Çelik’in böyle bir şansı zaten yoktu. “Şafak Türküsü” adlı şiir 1984’te Akademi Kitapevi Şiir Ödülünü kazanarak yayımlanınca ve şairin kimliği öğrenilince daha önce edebiyat çevrelerinin hiç duymadığı Nevzat Çelik adı birdenbire şiir gündeminin neredeyse en ön sırasında yer aldı.” (Ataol Behramoğlu)

***

“1983 yılına kadar, Nevzat Çelik’i tanıyan kitle böylesine yaygın değildi; duyanlar, sevenler vardı elbet, ama bu denli çoğun bir kitleyi arkasına takması şu dizelerden sonra oldu: ‘beni burda arama anne / kapıda adımı sorma / saçlarına yıldız düşmüş / koparma anne.’ (Şafak Türküsü, 1983) Burada okuyan çoğunluğun ilk yanaştığı; cezaevinde bu güzel duyguları yeşerten bir gencin, annesiyle sıcak diyaloğu. O dönemleri hatırlıyorum, herkes annesinin saçlarına biraz yıldız düştüğünü görmeye başlamıştı bile. Bu sözlerle Nevzat Çelik okur kitlesini çoğalttıkça çoğalttı.” (Hüseyin Peker)

ESERLERİ (Şiir):

Şafak Türküsü (1983), Müebbet Türküsü (1987, 2000), Suda Seken Hayat (1990, 2005), Yağmur Yağmasaydı (1990, 2005), Sevgili Yoldaş Kurbağalar (1998), Bağışlanmış Hüzün (2005), Leke (2011).

HAKKINDA: Enver Ercan / Nevzat Çelik’le söyleşi - Ataol Behramoğlu / Nevzat Çelik’in Günümüz Türk Şiirindeki Yeri - Sunay Akın / Şairini Arayan İskele - Akgün Akova / Yani Şimdi Nevzat Çelik Yeni Bir Şiire Dursa... (Cumhuriyet Kitap, 3.12.1998), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), Hüseyin Peker / Toplumcu Şiirin Yürek Atışları (Cumhuriyet Kitap, 17.8.2000), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007) - Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013).



Etiketler
Cezaevi