Zülfü Livaneli tutuklu gazetecileri sordu: Onlar gazetecilikten yatmıyor deniliyor, peki neden yatıyor?

Zülfü Livaneli Deniz Gezmiş'in kardeşi Hamdi Gezmiş ve tutuklu gazeteciler hakkında açıklamalarda bulundu.

Zülfü Livaneli tutuklu gazetecileri sordu: Onlar gazetecilikten yatmıyor deniliyor, peki neden yatıyor?

Kitapları 40 dilde yayınlanan, pek çok ödülün sahibi sanatçı Zülfü Livaneli gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Usta Sanatçı Sözcü Gazetesi'nden Hande Zeyrek'e verdiği röportajda "Çünkü sözden ve yazıdan korkuyor hükümetler. Şu anda kaç gazeteci hapiste. Sonra da onlar gazetecilikten yatmıyor deniliyor. Peki, neden yatıyor? Bu Türkiye'nin her dönem hastalığı. Abdülhamit döneminde sansür çok korkunçtu ama muhalif yazarlar üzerindeki baskı bizim bu dönemdeki kadar sert değildi." ifadelerini kullandı.

– Hamdi Gezmiş ile konuşur muydunuz Deniz Gezmiş'i?

Evet ama çok sınırlı. Çünkü acı çok büyükse susulur. Biz de buna saygı gösteririz. 20'li yaşlarda benim gibi insanları saçma sapan suçlamalarla hapse koydular. Çok ağır bedel ödeyenler oldu. Diyorlar ki Türkiye'yi dünyaya haklı olduğunda bile neden anlatamıyoruz? Anlatamazsın çünkü anlatacak olan senin aydınların, dil bilenler, yurt dışıyla teması olanlar. Sen bunların hepsini her kuşak biçiyorsun. Nazım Hikmet'i yok ediyor, Sabahattin Ali'yi öldürüyorsun.

– Neden çekilen onca acıdan ders almıyoruz?

Çünkü sözden ve yazıdan korkuyor hükümetler. Şu anda kaç gazeteci hapiste. Sonra da onlar gazetecilikten yatmıyor deniliyor. Peki, neden yatıyor? Bu Türkiye'nin her dönem hastalığı. Abdülhamit döneminde sansür çok korkunçtu ama muhalif yazarlar üzerindeki baskı bizim bu dönemdeki kadar sert değildi. Hapse atmazdı, sürgüne gönderirdi. Namık Kemal dahil böyle çok insan var. Türkiye sürekli alacakaranlıkta yaşıyor.

– En son hangi olay sizi derinden üzdü?

Kayıp Gülistan Doku haberine gözümden yaş geldi. Bu kadar olur mu? Gözlerimizin önünde koca bir hayat yok oluyor. Aybüke öğretmenin katledilişinin yıldönümüydü. Bu ülke böyle değildi. Toplumun DNA'sı bozuldu.

Etiketler
Ordu Zülfü Livaneli