'Hangi akla hizmet ettiğini biliyoruz' diyen İmamoğlu, AKP'nin yurtlardaki 'vakıf' sevdasını anlattı

Ekrem İmamoğlu; Maltepe, Bayrampaşa ve Eyüpsultan Kız Öğrenci Yurdu Açılış Töreni'nde yaptığı açıklamada AKP döneminde İBB'nin yaptığı yurtların vakıf ve derneklere nasıl peşkeş çekildiğini anlattı.

'Hangi akla hizmet ettiğini biliyoruz' diyen İmamoğlu, AKP'nin yurtlardaki 'vakıf' sevdasını anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamıplu, Maltepe, Bayrampaşa ve Eyüpsultan Kız Öğrenci Yurdu Açılış Töreni'nde açıklama yaptı.

AKP döneminde İBB'nin taşınmazlarının ve hizmetlerinin vakıf ve derneklere tahsis edildiğini hatırlatan İmamoğlu, "Bizden önceki yönetime göre İstanbul'un yurt sorunu yoktu. Kendileri için enteresan düzen kurmuşlardı. İBB'nin bütçesiyle, yani 16 milyon insanımızın vergileriyle, parasıyla birlikte yurtlar inşa edip sonra da bunları bir kısım kendilerine yakın olan derneklere, vakıflara teslim etmeyi bir yöntem olarak kendilerine uygun görmüşlerdi. Büyükşehir Belediyesi olarak yurt yapıyor, masraflarını karşılıyor ama yönetiminde hiçbir hakkı olmaksızın bunu bir kısım vakıflara ve derneklere teslim ediyorlardı. İnanın defalarca kendime 'neden' diye sorsam da kendimce, aklımca, mantığımla, vicdanımla birlikte bir cevabını bulamadım" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu'nun açıklamasının satır başları şöyle oldu:

İMAMOĞLU'NDAN EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ VURGUSU

Cumhuriyetimizin en büyük kazanımlarından birisi eğitime olan inanç ve eğitimin bir hak olarak kabul edilmesidir. Eğitim belli bir grubun, belli bir cinsiyetin değil, bu toprakların en ücra köşesindeki vatandaşımızın bile hakkı olan kazanım.

Cumhuriyet bize eğitimin bireyleri, toplumu nasıl geliştirip dönüştüğünü, sosyal adaleti nasıl sağladığını gösterdiği bir rejim, sistem. Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak, eğitimin gereklerini yerine getirmek, süreçlerini ayağa kaldırmak herkes için eşit eğitim hakkını korumak, geliştirmekle mümkün. İstanbul'da eğitimde nerede eşitsizlik var ise orada çalışmaları yürütmek önceliğimiz. Dar gelirli ailelerin bu konuda eksiği olmaması için yerel yönetim olarak üzerimize düşenden daha fazlasını yaptığımıza emin olabilirsiniz.

"KENDİLERİNE YAKIN VAKIFLARA VE DERNEKLERE TESLİM ETTİLER"

Bizden önce yapılmamış bir çok şeyi yapmaya başlamak, bu açığı kapatmak elbette sorumluluğumuzun bir parçası. Bu şekilde bir İstanbul almak, bu açığı kapatan öncü işleri yapmak inanın ki bizi mutlu etmiyor. Keşke geçmişten bu güne daha etkili bir hamle süreci yaşansaydı da bugün daha farklı bir süreci biz de İstanbullulara kazandırıyor olsaydık.

Bizden önceki yönetime göre İstanbul'un yurt sorunu yoktu. Kendileri için enteresan düzen kurmuşlardı. İBB'nin bütçesiyle, yani 16 milyon insanımızın vergileriyle, parasıyla birlikte yurtlar inşa edip sonra da bunları bir kısım kendilerine yakın olan derneklere, vakıflara teslim etmeyi bir yöntem olarak kendilerine uygun görmüşlerdi. Büyükşehir Belediyesi olarak yurt yapıyor, masraflarını karşılıyor ama yönetiminde hiçbir hakkı olmaksızın bunu bir kısım vakıflara ve derneklere teslim ediyorlardı. İnanın defalarca kendime 'neden' diye sorsam da kendimce, aklımca, mantığımla, vicdanımla birlikte bir cevabını bulamadım.

"HANGİ AKLA HİZMET ETTİĞİNİ HEPİMİZ BİLİYORUZ"

Ancak bakış açısı şu: Belediyeler bu işi işletirse, İBB o yapılan vakıflara ve derneklere emanet edilen bu yurttları işletirse bundan gençler faydalanırdı, bundan bir kısım vakıflar ve dernekler faydalanamazdı. Temel bakış burada. Dertleri buydu. Süreci bu kurumlara mahkum etmeye dönük yol haritasını yürüten insanların hangi akla hizmet ettiğini hepimiz biliyoruz.

Bu kesinlikle hukuk dışıdır, ahlak dışıdır. Açıkçası bir israf düzenidir. Ve de açıkçası bunun toplumsal gelişimize, gençlerimizin, daha sağlıklı, daha özgün, daha özgür iradeyle yetişmesine karşı bir duruş biçimiydi. Ama bu israf düzenini İstanbullular tümden karşı geldiğini 2019'da gösterdi ve yıktı. Hatta bir kerede anlamayanlar için iki kere de yıktı.

"YURTLARIN HİÇBİR TANESİ İNANÇLARI İSTİSMAR ETMEK İÇİN AÇILMADI"

İBB'nin açtığı ve işlettiği tüm yurttlar tertemizdir. Her yönüyle, fiziki koşullarıyla, finansmanı, işletme modeli ve amaçlarıyla da tertemizdir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ne kirli bir kaynakla ilişkisi vardır ne de bir siyasi hesabın bu yurtlarda asla ve asla yeri yoktur. Yurtların hiçbir tanesi inançları istismar etmek, gençlerin zor durumundan siyasi rant elde etmek için açılmadı, açılmayacak. İBB'nin öğrenci yurtları herkes eğitim koşullarına eşit bir biçimde erişebilsin diye açılıyor ve açılmaya devam edecek.

İMAMOĞLU'NDAN GENÇLERE ÇAĞRI

Gençlerin sağlıklı ve mutlu olmalarını bekliyorum. Gülümsemeyi unutmamanızı istiyorum. Hayatınızın tadını çıkartın. Sırası geldiğinde doya doya eğlenmeyi bilin. Bu ülkeye sevgi bağıyla bağlı kalmanızı, insanlık adına güzel işler üretmenizi diliyorum.

Etiketler
Maltepe Vakıf Eyüpsultan Bayrampaşa