Kuraklık endişesi sürüyor: Alibeyköy Barajı alarm veriyor

İSKİ verilerine göre Alibeyköy Barajı'nda su seviyesi son yılların en düşük seviyelerinden birini gördü. Yüzde 16.41'e geriledi.

Kuraklık endişesi sürüyor: Alibeyköy Barajı alarm veriyor

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) barajların doluluk oranıyla ilgili yeni verileri açıkladı. 22 Nisan'da yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 81.15'e kadar çıkan doluluk oranının yağışlara rağmen düşmeye devam ettiği görüldü.

Kuraklık endişelerinin sürdüğü bu dönemde barajların doluluk oranı yüzde 42.4 olarak ölçüldü. Son bir haftada yaşanan düşüş yüzde 1.27 olarak oldu.

Kuraklık endişesi sürüyor: Alibeyköy Barajı alarm veriyor - Resim : 1

Barajların doluluk oranları şöyle belirlendi:

- Ömerli: Yüzde 68.73

- Elmalı: Yüzde 50,83

- Terkos: Yüzde 43.18

- Büyükçekmece: Yüzde 41.13

- Darlık: Yüzde 38.09

- Istrancalar: Yüzde 35.46

- Sazlıdere: Yüzde 20.91

- Alibey: Yüzde 16.41

- Kazandere: Yüzde 7.09

- Pabuçdere: Yüzde 3.15

Kuraklık endişesi sürüyor: Alibeyköy Barajı alarm veriyor - Resim : 2

İSKİ verilerinde Alibeyköy Barajı'nın doluluk oranı dikkat çekti. Yüzde 16.41 doluluk oranı, son 10 yılın en düşük su seviyelerinden biri.

Barajın son 10 yılına bakıldığında en düşük doluluk oranı 2012 yılında yüzde 21.39 ölçülürken bu rakam bugün itibarıyla yüzde 16.41 olarak kayda geçti. Barajda, suların büyük kısmı çekildi.

KURAKLIK ENDİŞESİ

İstanbul'a su sağlayan bazı barajların kuruma noktasına gelmesi vatandaşları endişelendiriyor. Uzmanlar, kuraklık tehlikesinin söz konusu olabileceğini söylüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, kentte ekim ve kasım döneminde geçen yıllara göre yağış ortalamasının düşeceğini belirterek şunları söylemişti:

"Bu aylardaki yağış beklentimiz ortalamanın altında. Ocak ayı için de beklentilerimiz aynı. Örneğin ocak ayında İstanbul'a düşen ortalama yağış miktarı 110 kilogram ise bu 90'a düşecek. Bu yağışların barajları doldurup dolduramayacağı ile ilgili konuşmak için henüz erken. Ancak bir kurtaklık riski söz konusu."

Etiketler
İSKİ Kuraklık Alibeyköy Barajı