Seçime 10 gün kala İBB'den çok konuşulacak ihale

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ’de, 31 Mart yerel seçimlerinden 10 gün önce “Kişisel Koruyucu Donanım Teknik Malzeme Alımı” adlı bir açık ihale gerçekleştirildi.

Seçime 10 gün kala İBB'den çok konuşulacak ihale

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ’de, 31 Mart yerel seçimlerinden 10 gün önce “Kişisel Koruyucu Donanım Teknik Malzeme Alımı” adlı bir açık ihale gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen ihaleye 5 farklı firma katıldı. İki kısma ayrılan ihaleye firmalar tarafından farklı teklifler verildi.

İhalenin sonunda ilk tekliflere göre en düşük bedelle ihalenin kazanını açıklandı: Sebat İş Güvenliği ve İnş. Malz. San. Tic. Ltd. Şti.

Peki, nasıl oldu da Sebat ihaleyi alan firma oldu?

Oda TV'den Furkan Karabay haberine göre; “Kişisel Koruyucu Donanım Teknik Malzeme Alımı” ihalesinde, Global HSE Ekip adlı firma, ihaleye girerken komisyona sunması gereken iş deneyim belgesinin eksik ve yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldı. Kardelen İş Elbiseleri adlı firma da aynı sebeple değerlendirme dışında tutuldu.

İhaleye en yüksek bedelli teklif veren bir diğer firma Numeko İş Güvenliği’nin ise ihaleye katılabilmek için gereken belgelerin eksik olduğu ve yeterlilik kriterine uygun olmadığı belirtildi. Numeko da böylelikle saf dışı bırakıldı.

GERİYE İKİ FİRMA KALDI

Asıl skandal bundan sonra başladı…

İhaleye katılan beş firmadan üçünün, komisyonun kararı ile değerlendirme dışı bırakılmasıyla, ihalede iki firma kaldı. Bu firmalardan biri Sebat İş Güvenliği diğeri ise Güçlü İş Güvenliği firmaları idi.

İhalede birinci kısım için Sebat İş Güvenliği adlı firma 999 bin 980 TL teklifte bulunurken Güçlü İş Güvenliği adlı firma 595 bin 75 TL teklifte bulundu. İkinci kısım için ise Sebat, 977 bin 983 TL teklifte bulunurken Güçlü İş Güvenliği 866 bin 400 TL’lik teklifini iletti.

İki firma arasında en yüksek teklifi veren Sebat İş Güvenliği ihaleyi alan firma oldu.

Fakat…

Sebat İş Güvenliği ihalenin birinci kısmı için 999 bin 980 TL teklif ederken, EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden yapılan eksiltme ile bu teklifi 595 bin 20 TL’ye indirildi.

İhalenin ikinci kısmı için olan 977 bin 983 TL olan teklifi de yine EKAP üzerinden eksiltme ile 865 bin 250 TL’yi buldu.

Bu fiyatın, birinci kısım için ihaledeki diğer firma olan Güçlü İş Güvenliği firmasının teklifinden 55 TL daha az olduğu görüldü. İkinci kısım teklifi için de yine Güçlü İş Güvenliği firmasının teklifi olan 866 bin 400 TL’den 1150 TL az olduğu kayıtlara geçti.

ŞİRKETİ KİM KAYIRDI BİLGİLERİ KİM VERDİ?

Üstelik…

Sebat İş Güvenliği firmasının ihaleye verdiği teklife eksiltmeler yapılırken, Güçlü İş Güvenliği firmasının tekliflerine eksiltme yapılmadı. İhale başından sonuna

daha önce de belediyeden ihaleler alan Sebat İş Güvenliği firmasının lehine ilerlemişti.

31 Mart yerel seçimlerinden henüz 4 gün sonra sonuçlanan ihaleyle ilgili akıllarda birçok soru işareti var:

Nasıl oldu da Sebat, ihaledeki 5 firmadan üçünün belge, evrak eksikliğinden değerlendirme dışı bırakılmasıyla, verdiği teklifine yüz binlerce indirim yaptırılmasıyla ihaleyi alan firma oldu? Sebat’ın fiyatlarda indirim yapmasını, rakip firmanın verdiği teklifi öğrenmesini kim sağladı? Sebat’a tanınan imkan, diğer rakip firmaya neden tanınmadı?

“İSTANBUL HALKININ PARALARI NASIL HEBA EDİLMİŞ GÖRECEĞİZ”

CHP’nin İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, İş Sağlığı Güvenliği Müdürü Hakan Kule’nin sürekli doğrudan temin ve pazarlık usulü ihalelerde kendi tanıdığı firmalardan teklif aldırdığını ifade etti.

Nadir Ataman şöyle konuştu:

“Aslında ben bir önceki dönem İBB’nin ihalelerinin nasıl yandaşa bu tip yollarla verildiğini Meclis’te defalarca dile getirdim ancak AKP’li meclis üyeleri hep aksini savundular. Ne yazık ki ben haklı çıktım. Daha tam inceleme başlamadı tüm ihaleler dökülüyor. İstanbul halkı takipçisi olsun. Geçmişe dönük tüm iş ve işlemler denetlenecek ve kamuoyu ile paylaşılacak. Seçmen bizden bunu bekliyor o zaman İstanbul halkının paraları nasıl heba edilmiş göreceğiz.”

Söz konusu ihalede değerlendirme dışı bırakılan firmaların “değerlendirme dışı bırakılma sebepleri” hakkında da konuşan Ataman, “İhalelerde rekabet ortamı oluşsun diye bazı firmalar ihalelere katılır ancak bir eksik evrak verirler ya da teklifleri çok düşük kalır burada bu açıkça gözüküyor. Firmalar genelde birbirleriyle anlaşır. İsim üzerinden değil ama ihalelerin bu şekilde olduğunu sık sık duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ŞİRKETLERİN NASIL KAYRILDIĞINI BİLİYORDUK”

CHP İBB eski Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ise konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Şaşırdık mı şaşırmadık biz bu ihalelerin nasıl yapıldığını şirketlerin nasıl kayrıldığını biliyorduk şimdi Ekrem İmamoğlu yönetime yeni hakim oluyor tahmin ediyorum ki bu tip seçime yakın gider ayak yapılan ihalelerin tümünü iptal eder.”

İşte belgeler:

Seçime 10 gün kala İBB'den çok konuşulacak ihale - Resim : 1

Seçime 10 gün kala İBB'den çok konuşulacak ihale - Resim : 2

Seçime 10 gün kala İBB'den çok konuşulacak ihale - Resim : 3

Seçime 10 gün kala İBB'den çok konuşulacak ihale - Resim : 4

Seçime 10 gün kala İBB'den çok konuşulacak ihale - Resim : 5

Seçime 10 gün kala İBB'den çok konuşulacak ihale - Resim : 6

Etiketler
İSKİ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Seçim Yerel Seçim