'Yer, Genelkurmay karargahı: Yaşar Güler birisini tutup fırlattı'

Gazeteci Saygı Öztürk, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in 15 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe girişiminde başından geçenleri aktardı: "Yaşar Paşa, üzerine saldıran askerlerden birisini kolundan tutup fırlattı. Asker yere düştü. Öfkeyle Paşa'nın üzerine çullandılar."

'Yer, Genelkurmay karargahı: Yaşar Güler birisini tutup fırlattı'

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, yeni kabinede Milli Savunma Bakanı olarak görevlendirilen Yaşar Güler'in Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki FETÖ yapılanması tarafından 15 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe girişimi sırasında yaşadıklarını okurlarıyla paylaştı.

Güler, o dönem Genelkurmay 2. Başkanı olarak görev yapıyordu. Kalkışma sonrası Hulusi Akar'ın yerine Genelkurmay Başkanı olarak atanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci turda yüzde 52.18'le kazandığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından da yine Akar'ın yerine Milli Savunma Bakanlığı'na getirildi.

Akar ise siyasi yaşamına AKP Kayseri Milletvekili olarak devam ediyor.

Öztürk'ün 'Kod Adı Mürted' adlı kitabından alıntıladığı yazısının bir kısmı şöyle:

"15 Temmuz 2016, saat 21.25 civarıydı. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in odasına girdiler. Yaşar Paşa'ya 'Yere yat, yere yat' diye bağırıyorlardı. Odada eğitim kıyafetli, elleri silahlı 12 kişi vardı. Silahların hepsi üzerine çevrilmişti. Odada bir sessizlik oldu. Askerlerden birisi, 'Yat… yat' diye bağırdı. Yaşar Paşa soğukkanlıydı. Sordu: 'Siz kimsiniz?'

Askerler yine 'Yere yat' diye bağırıp üzerine saldırdılar. Yaşar Paşa, üzerine saldıran askerlerden birisini kolundan tutup fırlattı. Asker yere düştü. Öfkeyle Paşa'nın üzerine çullandılar. Yüzükoyun yere yatırdılar. İçlerinden biri yerde yatan komutanın kafasına ayağıyla bastı. Ellerini arkadan bağladılar. Çok hızlı hareket ediyorlardı. Orgeneral Güler'in ağzını da bantladılar. O vaziyette dururken sivil giyimli biri sırıtarak 'Komutanım merak etmeyin bu bir tatbikat' dedi. Söyleyen emir subayı M.A. idi.

'KELEPÇEYİ BİRAZ GEVŞETEBİLİR MİSİN?'

Asker, Yaşar Güler'e kafasını ve yüzünü kapatacak şekilde bere geçirdi. Yaşar Paşa kalkmamak için direniyordu. Sürükleyerek üç kat aşağıya indirdiler. Araçla helikopterin bulunduğu yere gittiler. Güler helikoptere bindirildi. Helikopter havalandı. Akıncı Hava Üssü'ne getirilmişti.

Koluna giren askerlerle koridorda ilerlerken, Yaşar Paşa, 'Evladım, arkadan kelepçeyi biraz gevşetebilir misin?' dedi. Asker, 'Peki, komutanım' dedi. Yaşar Paşa askerin 'Komutanım' demesinden memnun olmuştu. Asker, kelepçeyle uğraşırken, 'Komutanım, isterseniz ellerinizi önden bağlayayım' sözünü duyduğunda inanamamıştı. Asker, kısa sürede kelepçeyi önden taktı.

Odaya girdiklerinde hiç konuşmuyorlardı. Sessizliği Yaşar Paşa'nın 'Tuvalete gitmem gerekiyor' sözleri bozdu. Odanın içinde bulunan tuvalete götürüldü. Yaşar Paşa, tuvalet ihtiyacını gidermek için gözlerinin açılmasını istedi. Sol gözünün üzerindeki bezi biraz aralarken, 'Sakın kafanı arkaya çevirme' diye uyarıldı. Tuvalet ihtiyacını giderirken bile Yaşar Paşa'yı yalnız bırakmamıştı. Elinden tuttu, lavaboyu gösterdi ve ellerini yıkamasına da yardımcı oldu. Tekrar odadaki yerine oturttu.

'YAV YAŞAR, SEN BURADA NE GEZİYORSUN?'

Birden kapı açıldı. Yaşar Paşa irkildi. Orgeneral Akın Öztürk'ün sesini duydu. Yine rahatladı. Hele onun 'Yav Yaşar sen burada ne geziyorsun? Senin burada olduğundan hiç haberim yok' deyişi daha da rahatlatmıştı.

Yaşar Paşa, o saate kadar yan odada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın tutulduğunu bilmiyordu. Akın Öztürk, Yaşar Güler'in gözlerini bağlayan bezi açtı. O sırada odada ikisinden başka kimse yoktu. Akın Öztürk, kapıyı açıp dışarıda bekleyen kişiye, 'Komutanın neden ellerini ayaklarını bağladınız? Çabuk oradan bir şey getir ve bunları aç' diye bağırdı.

'DEMET HANIM BEN BURADAYIM'

Dışarıdan biri maket bıçağı getirdi. Akın Öztürk, Yaşar Paşa'nın elleri ve bacaklarındaki plastik kelepçeleri kesti. Karşısına çektiği koltuğa oturdu, kendi astsubayı olduğunu söylediği sivil kıyafetli astsubaya çay, su ve bir tabakta çerez getirmesini söyledi. Astsubay, 'Emredersiniz komutanım' deyip ayrılırken, Akın Öztürk şunları söyledi: 'Yaşar Paşa'nın evini ara ve kendisinin iyi olduğunu ailesine haber ver.'

Astsubay, odadaki makam telefonundan Yaşar Paşa'nın ev telefonunu aradı. Demet Güler, telefonu heyecanla açtı. 'Bak size güzel bir haber vereceğim. Yaşar Paşamın yanındayım. Kendisi sağ salimdir' dedi. Komutan, eşinin sesini duyamıyordu ama o an alabildiğince duygusallaşmıştı. 'Demet Hanım ben buradayım' diye bağırdı. Demet Hanım o an eşinin sesini daha yakından duymak istedi. Ancak telefon kapatıldı. (...)"

Yazının tamamı.

Etiketler
15 Temmuz Yaşar Güler Hulusi Akar Asker