Marmaris'teki orman yangını 4. gününde | Yangında söndürüldü, soğutma çalışmaları başlatıldı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Bugün öğle saatlerinde artan rüzgarın kontrol altına alınan alevleri artırmasından endişe ediliyor.

Marmaris'teki orman yangını 4. gününde | Yangında söndürüldü, soğutma çalışmaları başlatıldı

GERÇEK GÜNDEM /

Marmaris'te çıkan orman yangınının 4. gününde de havadan ve karadan müdahale sürerken; 400 hektarı aşkın alanda etkili olan yangın, 5 ayrı noktada ilerliyor. Şu ana kadar 29 kişi yangından etkilenerek hastaneye kaldırıldı. 435 kişi ise evlerinden tahliye edildi.

Öğle saatinden sonra rüzgarın hızının artacağını belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, alevleri bu saate kadar kontrol altına almaya çalışacaklarını, aksi durumda çalışmaların daha da zorlaşacağını açıkladı.

Gece boyunca alevlere karadan çok sayıda ekip ile müdahale edildi.

Yangının Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına kadar gelmesi üzerine orman ve itfaiye ekipleri, alevlerin önüne geçmek için güvenlik koridoru açtı.

Alevlere, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı.

MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI MEHMET OKTAY SON DURUMU GERÇEK GÜNDEM'E ANLATTI

Gerçek Gündem'den Ece Seçil Şahin'e yangının son durumuyla ilgili konuşan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Şu an kontrol altına alındı gibi görünüyor. Büyük oranda söndürüldü. Soğutma çalışmaları da devam ediyor. Ekipler hala sahada. Hem havadan hem karadan çalışmalarını sürdürüyor. Kent merkezine ilerleme riski söz konusuydu ama çok şükür öyle bir şey olmadı." dedi.

AFAD'DAN UYARI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, "Marmaris'te bugün şiddetli rüzgar olacağı tahmin edilmektedir. Yangın alanlarına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız tedbirli olmalıdır" denildi.

AFAD'DAN YAZILI AÇIKLAMA

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Marmaris’te meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının Tarım ve Orman Bakanlığı OGM ile eşgüdüm halinde yürütüldüğü kaydedildi.

Çalışmalara destek verilmesi için AFAD, Dışişleri Bakanlığı, OGM arasında sağlanan koordinasyonla Katar’dan 3 helikopter ve 58 personel ile Azerbaycan’dan 1 amfibik uçak ve 10 personelin dün 21.00 itibarıyla Dalaman Havalimanına iniş yaptığı bildirilen açıklamada, bin 204’ü OGM olmak üzere toplamda 3 bin 798 personelin görev yaptığı kaydedildi. 43 helikopter, 13 uçak, 453 arazöz, 166 iş makinesi, 22 itfaiye aracı, 28 TOMA, 2 İHA olmak üzere, toplamda bin 148 aracın bölgede söndürme çalışmalarında bulunduğu belirtildi.

TAHLİYE EDİLENLERİN SAYISI AÇIKLANDI

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, bölgede sıcaklığın en yüksek 34 derece, rüzgar hızının en düşük saatte 20 kilometre, en yüksek saatte 28 kilometre ve nem oranı en düşük yüzde 31, en yüksek yüzde 73 olması tahmin edilmektedir” denilerek meteorolojik verilere yer verilen AFAD açıklamasında, Marmaris’teki orman yangınına dair son durum rakamları şöyle paylaşıldı:

“Bölgede toplam 435 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Ayrıca 512 hayvan ve 52 aracın tahliyesi sağlanmıştır. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan talep edenler otelde misafir edilmektedir. SAKOM’dan alınan bilgiye göre, 23.06.2022 saat 20.40 itibarı ile yangından 29 kişi etkilenmiş olup 2 kişinin tedavisine devam edilmektedir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü 8 personel ile hasar tespit çalışmalarını yürütmektedir. 50 personel ve 16 platformlu araç görev yapmaktadır. Afet Enerji Grubu il genelinde enerji nakil hattı hasarı bulunmadığı ve elektrik verilemeyen mahalle bulunmadığı bilgisini iletmiştir. Yangın sahasında 9 personel görev yapmaktadır. Muhtemel arızalara karşı ekipler hazır bekletilmektedir. 6 mobil baz istasyonu oluşabilecek ihtiyacı karşılamak için sahada hazır beklemektedir.”

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Bölgede 4 bin 360 kumanya, 20 bin 30 sıcak yemek, bin 490 ikram malzemesi, 5 bin 591 litre su dağıtımı yapılmıştır. 131 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur. 22 Haziran 2022 tarihinden itibaren Muğla İli genelinde yangın afeti nedeniyle su kesintisi ya da basınç düşüklüğü yaşanan mahalle-mevkii bulunmamaktadır. Muğla Defterdarlığından 10 personel hazır şekilde sahada beklemektedir. Merkez Bölge Trafik ve bağlı istasyonlarına ait yangın bölgesi sorumluluk alanında ve güzergahlarda herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri zarar tespit çalışmaları için hazır beklemektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

BAKAN KİRİŞÇİ: BÜYÜK ÖLÇÜDE SIKINTI GİDERİLMİŞ DURUMDA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Marmaris'teki orman yangının dördüncü gününde basın mensuplarına son durum ile ilgili bilgi verdi. Kirişçi, "Binlerce personel ve akredite STK'lardan arkadaşların gayretkeş çalışmalarıyla büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda diyebiliriz. O son sözü söyleyebilmek için bugünü takip etmek, bugünü izlemek durumundayız" dedi.

Kirişçi uluslararası yardım hakkında; "Birçok ülkeden destek talebi oldu. Tabi olumlu seyri göz önünde bulundurarak ve bunlarla ilgili gerektiğinde destek almak üzere bu taleplere teşekkür ettik" değerlendirmesinde bulundu.

SÜLEYMAN SOYLU: EN BÜYÜK RİSKİMİZ ÖĞLEDEN SONRA ÇIKACAK RÜZGAR

Yangının daha geniş alanlarla yayılması engellendi. Ormancılarımıza yardımcı olan akredite STK'lar dışında sivil girişini engelledik. Sahada sadece profesyonel çalışma yürüttük. "Aman birisine bir şey olacak mı?" endişesinden ziyade orman yangınını söndürmeye odaklandık ve hava koordinasyonu da çok olumlu oldu. Marmaris'e yangının atlama ihtimaline karşı ki orada bir elektrik trafosu ve çöp toplama merkezi var. O tehlike işareti nedeniyle hava kararana kadar havadan, sonra da karadan olağanüstü bir koordinasyonla o bölgenin tamamını sektör sektör ayırıp söndürdüler. Şu an bir bölge var. Hem kara hem havadan etrafı çevrili. Tabi en büyük riskimiz öğleden sonra çıkacak rüzgar. Biz onun oluşturacağı risklerle ilgili tedbiri tüm arkadaşlarımız almaya çalışıyor" dedi.

YANGINLA MÜCADELEDE KRİTİK SAATLER

Öte yandan alevlere müdahalede bugün ise kritik bir günün yaşanacağı vurgulandı. Rüzgar, öğle saatlerinde hızını artıracağı için alevlerin bu zamana kadar kontrol altına alınmasına çalışılacağı belirtildi. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, dün akşam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'ye verdiği brifingde durumu aktarıp, aksi takdirde çalışmalarda daha da zorluk yaşanacağını söyledi.

GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Muğla Marmaris'te 3 gündür süren orman yangınını çıkardığını itiraf eden kişi tutuklandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Marmaris'teki orman yangının çıkmasına neden olan sebebin aile içi tartışmadan kaynakladığını belirtmiş, zanlının 1988 doğumlu Marmaris nüfusuna kayıtlı S.A'nın suçunu itiraf ettiğini açıklamıştı. Aile arasında yaşanan ticari bir husumet nedeniyle çıkan tartışma sonrası olayın meydana geldiği açıklanırken, olay yerinde iki adet benzin bidonu ele geçirilmişti.

Marmaris'teki orman yangını 4. gününde | Yangında söndürüldü, soğutma çalışmaları başlatıldı - Resim : 1

"35 HELİKOPTER 15 UÇAK, YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA KATILIYOR"

“Günün ilk ışıklarıyla birlikte yangına toplam 38 helikopter ve 15 uçak havadan yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. 15 uçağın 13’ü Air tracktor, 1’i Antonov-32 tipi tanker uçak, 1 adet ise Azerbaycan’dan gelen Beriev be-200 tipi amfibik yangın söndürme uçağı, 38 helikopterin 17’si OGM tarafından kiralanan yangın söndürme helikopteri, 12’si Jandarma Genel Komutanlığı, 6’sı Kara Kuvvetleri Komutanlığı, agusto tipi 3 helikopter ise Katar’dan gelen yangın söndürme helikopteri. Yangının genel olarak etkili olduğu alana güneydoğu hattı olmuş oluyor. Değirmenyanı sırtlarından Yeşilbelde arasındaki Marmaris-Datça yolu kuzey hattı.”

"3 BİN 417 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ"

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin son durum raporunda ise 3 bin 417 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi. Raporda, şu bilgiler verildi:

“Yangın henüz kontrol altına alınamamış olup, Yeşilbelde Mahallesi'nin üst kısımlarında, Değirmenyanı Mahallesi'nin doğu tarafında ve Asparan Mevkii ile Katı Atık Depolama sahasının çevresinde stabil devam etmektedir. Hava araçları saat 06:00 itibari ile çalışmaya başlamıştır. Resmi olmayan rakamlara göre, yaklaşık 3 bin 417 hektar alanın zarar gördüğü tespit edilmiştir. 292 personel, 142 araç ve yardımcı ekipmanlarımızla sahadayız.”

YANGINDAN ETKİLENEN HAYVANLAR KURTARILIYOR

Yangına müdahale eden ekiplerin, etkilenen hayvanları da kurtardığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, yangın alanında alevlerden etkilenen ve ayakları yanan bir domuz yavrusu bulundu. Yavru domuzun ilk tedavisi yangın ekibi tarafından yapıldı. Otların içinde kalan bir kaplumbağa da kurtarıldı.

''TÜTEN ATEŞİMİZ KALMADI''

Marmaris Kent Konseyi, Marmaris'teki yangının söndürüldüğünü açıkladı.

Konseyin resmi hesabından yapılan açıklamada, ''17:15 itibariyle Marmaris'te tüten ateşimiz kalmadı. Ekipler soğutma çalışması yapıyor'' denildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangında 4 bin 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü ifade ederek, "72 saat dolmadan bu çalışma tamamlanmış oldu." dedi. Bu geceyi de geçirdikten sonra son noktayı sabah saatlerinde açıklamayı planladıklarını ifade eden Kirişci, "Söyleyebileceğimiz olumsuz manada hiçbir şeyimiz yok. Bu olumlu seyrin devam etmesini diliyorum." diye konuştu.

BAKAN KİRİŞÇİ: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Bakan Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Muğla Afet Koordinasyon Merkezi'nde yangınla ilgili son durumu gazetecilerle paylaştı. Bakan Kirişci, yaptığı açıklamada, yangın bölgesiyle ilgili iki inceleme olduğunu ve kendilerini kaygılandıracak olumsuz bir durumun bulunmadığını belirtti. Yangında ne kadarlık bir alanın zarar gördüğü yönündeki soruya ise Kirişci, henüz tam olarak belirlenmediğini kaydetti. Kirişci, şunları söyledi:

"Yukarıdan yapılan incelemelerde net olarak yanmış, burası tamamen yanmıştır' denilen yerlerin dışında kısmen yanmış içinde yanmamış bölümlerin olduğu alanlar var, 4 bin 500 hektar diyebiliriz. Geçen yıl Muğla'da yanan alan, 50 bin 500 hektarlık bir alan yanmıştı. 72 saat dolmadan bu çalışma tamamlanmış oldu. Bu geceyi de rahat atlatacağımızı ifade edecek olursak biz aslında 72 saatten çok çok önce bu çalışmayı da tamamlamış olduk. Burada kara gücü dediğimiz Orman Genel Müdürlüğümüzün çalışanları olmak üzere jandarmamız, polisimiz, akredite olmuş bütün STK'larımız, kendini bu işe adamış kardeşlerimiz hep birlikte alın ve akıl teri dökerek bu işin üstesinden geldik diye ümit ediyorum."

Bakan Kirişci, Muğla'da geçen yıl yanan alanlarla ilgili de 28 bin 500 hektarlık gençleştirme, 510 hektarlık fidan dikimi yöntemiyle alanların yeniden ormana kazandırılması çalışmaları yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini kaydetti.

AKP Antalya Milletvekili İbrahim Aydın; "Burada arazi şartları zorlu, ormanın da devamlılığı var. Dünyanın hiçbir yerinde geceleri kara ekipleri çalışmaz. Arkadaşlarımız cephede sabaha kadar çalıştı. Bu yangının söndürülmesi mucizeydi o mucize gerçekleşti. Orman yangınları siyasete de malzeme edilmemeli. Çalışanların morali bozuluyor. CHP'nin geçmiş dönemki genel başkanı Deniz Baykal, yangın bölgesine gelip, 'Allah kolaylık versin. Yangınla mücadele savaştır. Yapacağımız ne var?' diye sorardı. Şimdiki Genel Başkan üzerinden helikopter geçerken 'Helikopter yok.' diyor." dedi.

Gece uçan helikopterlerin dünyada kullanılmadığını anlatan Aydın, "Son yıllarda bazı ülkelerde deneniyor. Geçen yıl biz de denedik. Bu sene de devam edeceğiz. Yer ekiplerimiz de çok güçlü. Siyasete alet etmeden bu işleri yapmamız lazım." diye konuştu.

YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ, SOĞUTMA ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sosyal medya hesabından 4 günün sonunda Marmaris’teki yangın ile ilgili bilgi verdi. Oktay, şu açıklamaları yaptı:

“21 Haziran Salı günü saat 20.00’de başlayan ve 4 gün boyunca yüreğimizi yakan, binlerce hektar ormanımızı ve yaban hayatını yok eden yangın; resmi açıklamalara göre nihayet söndürüldü ve soğutma çalışmaları başladı. Öncelikle yangının söndürülmesinde canını hiçe sayarak alevlerin içine dalan, gece gündüz demeden mücadele eden tüm ekiplere; belediye çalışanlarımıza ve bu süreçte yüreği bizimle atan herkese teşekkür ederim. Şimdi Marmaris olarak yeniden ayağa kalkacağız ve bir kez daha hep birlikte yaralarımızı saracağız. Hepimize çok büyük geçmiş olsun.”

Etiketler
Marmaris Muğla