Melih Gökçek'in 'istifa' öncesi aldığı 'Başkanlık Konutu'nda soruşturma Mansur Yavaş'a!

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Melih Gökçek'in satın aldığı 'Başkanlık Konutu ve Çalışma Ofisi'nin tartışmalı ihalesi hakkında süreci köşesine taşıdı.

Melih Gökçek'in 'istifa' öncesi aldığı 'Başkanlık Konutu'nda soruşturma Mansur Yavaş'a!

28 Ekim 2017 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek dönemindeki usülsüz uygulamalar hakkında tartışmalar sürüyor.

Melih Gökçek'in görevden istifa etmesinin hemen öncesinde 10 Ekim 2017 tarihinde kullanmakta olduğu, mülkiyeti belediyeye ait “Başkanlık Konutu ve Çalışma Ofisi”nin satış kararının alınmasını talep etmişti.

SORUŞTURMA SÜRECİNDE TARTIŞMA YARATAN DETAYLAR

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Gökçek'in talebiyle birlikte aynı gün satış kararının Belediye Meclisi'nden geçtiği Başkanlık Konutu ve Çalışma Ofisi” hakkında süreçleri ve yaşanan gelişmeleri köşesinde aktardı.

Gökçek'in karardan 18 gün sonra "istifa" ettiğini hatırlatan Saygı Öztürk, tüm taşınmazların 20 Eylül 2018'de ihaleye katılan tek istekli olarak Gökçek'in eşi Nevin Gökçek ve avukatları Salih Çelen ve Fatih Atalay'ın oluşturduğu ortak girişime 7.9 milyon lira bedelle satıldığı bilgisini verdi.

Saygı Öztürk, "Ortak girişim beyannamesinde satın alınan taşınmazlardan başkanlık konutu ve müştemilatının Nevin Gökçek'e ait olacağı belirtildi. 11 Ekim 2018'de ihale bedelinin yatırılması üzerine tapu devri istendi." ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın 2019 yılında tartışmalı satış işleminin araştırılması için belediye müfettişlerini görevlendirdiğinin bilgisini aktaran Öztürk, bilirkişi tarafından Gökçek'in, eşi adına ihaleye katılması ve görev tahsisli lojmanı istifasına rağmen boşaltmayarak diğer isteklilerin ihaleye katılmaları engellenerek rekabetin sağlanamadığını raporunda belirttiği ve müfettişlerin mevzuata aykırı satış işlemleri nedeniyle ilgililer hakkında ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunulması gerektiği yönünde inceleme raporu bilgisine de yer verdi.

Saygı Öztürk, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi tarafından düzenlenen ön inceleme raporunda İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi’nin ön inceleme raporunda “soruşturma izni verilmemesi” önerilmesine karşın, İçişlere Bakanlığı’nın Başkan Yavaş ve diğer görevliler hakkında soruşturma izni verdiğini yazdı.

Saygı Öztürk, yazısında süreci şu ifadelerle aktardı:

İÇİŞLERİ BAKANI NE YAPTI?

-20 Mayıs 2021: İçişleri Bakanlık Makamı kararında, Mülkiye Başmüfettişi Raporu'nda “soruşturma izni verilmemesi” önerilmesine karşın, İçişlere Bakanı, Başkan Yavaş ve diğer görevliler hakkında soruşturma izni verdi. Yazısında bunu şu gerekçeye dayandırdı:

“İhalenin ana dayanağı olan 4706 sayılı Hazineye Ait Malların Değerlendirilmesi Kanununa göre konutu öncelikli olarak içindekilerin alma hakkı olduğu, konutta da öncelikli alma hakkı olanların oturduğu, satış ihalesine girmelerini engelleyen bir hükmün bulunmadığı, dolayısıyla bu Kanunun dikkate alınmamasının müfettişlerin sorumluluğunu gerektirdiğinin ifade edildiği, bu nedenlerle, raporu düzenleyenler müfettişler ile raporu incelemekle görevli Teftiş Kurulu Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında ‘soruşturma izni verilmesine' karar verilmiştir.”

“HUKUKA AYKIRI”

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişinin , “Soruşturma izni verilmemesi”ne ilişkin raporuna rağmen, Başkan Mansur Yavaş, Teftiş Kurulu Başkanı Ata Şengül, Müfettişler Nebahat Zaman, Cahit Yılmaz ile Muhtarlık Dairesi Başkan Vekili Alp Atalı hakkında İçişleri Bakanı tarafından “Soruşturma izni” verildi. Bu konuyu belediye yetkililerine sorduğumda, “Bakanlık kararında ortaya konulan görüş, hukuka aykırıdır” deyip bunları madde madde sıraladılar.

Bakan'ın, Yavaş ve arkadaşları hakkında soruşturma izni vermesi de ilginç bulundu. Bu durumda “konut dosyası” da kapatılmış olacak. Adaletin yerini bulmasını diliyoruz. Gelişmeleri izlemeye devam edelim…

SAYGI ÖZTÜRK'ÜN YAZISININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Konut Mansur Yavaş Melih Gökçek Soruşturma