İbrahim Kahveci: TÜİK’e onaylatılmadan veri açıklanamayacakmış; cezası da hapis olacakmış...

Karar yazarı İbrahim Kahveci, AKP'nin AKP'nin, rahatsızlık duyduğu alternatif istatistik yayımları için yeni düzenleme yaptığı iddialarını ve ENAG'a açılan soruşturmayı köşesinden değerlendirdi.

İbrahim Kahveci: TÜİK’e onaylatılmadan veri açıklanamayacakmış; cezası da hapis olacakmış...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 61,14'e yükseldiğini açıkladı. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63 olarak hesapladığını kamuoyuna açıkladı.

Enflasyon rakamlarına yönelik tartışmalar ve devlet kurumlarının açıklamalarına güvensizlik sürerken TÜİK söz konusu grup hakkında daha önce kendisinin güvenini zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. AKP'nin, rahatsızlık duyduğu alternatif istatistik yayımları için yeni bir düzenleme hazırlığında olduğu iddia edildi.

Kahveci, "Muâviye nasıl ve neden kazandı? Eğer, iktidar gücü karşısında yalpalamayan, dik duran bir kesim olsaydı bugün Muâviye veya Yezid bahis konusu olmayacaktı. Neyse.. bu işi tarihçilere bırakalım. Biz günümüze gelip şu konuya bakalım: AK Parti bir kanun teklifi hazırlığındaymış: TÜİK’e onaylatılmadan veri açıklanamayacakmış. Cezası da HAPİS olacakmış... Sokaklar uyuşturuculardan, canilerden geçilmezken veri açıklayanı hapse atacaklarmış. Bu konu aslında tam da sokaktaki dar gelirlilerin meselesi... Emeklinin, çalışanın hakkını savunmak demektir." diye yazdı.

Gelişmelere köşesinde tepki gösteren Karar yazarı İbrahim Kahveci, "Tarih sayfaları iktidar gücüne tapanlarla ya da iktidar gücünden yararlanmak için yoldan sapanlarla dolu. İktidar ve iktidar gücüne karşı hakkı, adaleti, gerçekliği savunmak ve söylemek çok zor bir iştir. Hatta bir çok olayda hakkını savunduklarınız bile size karşı tavır alabilir." ifadelerini kullandı.

Kahveci, "İşin özetini verelim. Bugün ENA Grup gibi gerçek enflasyonu hesaplamaya çalışanlar, bizler gibi açıklanan verilerin gerçekliğini sorgulayanlar aslında vatandaşın hakkını aramış oluyoruz. Vatandaşın maaşına gerçek zammın verilmesi için, emeklinin maaşına gerçek artışın yapılmasını istemiş oluyoruz. Gerçek enflasyon açıklanmadan gerçek ücreti alamayacağımızı hepimiz biliyoruz. O yüzden işimiz gerçeklerle, o yüzden işimiz söylenen sloganlara bakmak değil, açıklanan gerçek verileri incelemektir. Bilmem izah edebildim mi?" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
İbrahim Kahveci Rahatsızlık Soruşturma TÜİK