Askeri tarihçi Profesör Mesut Uyar: Rusya'nın haksızlığı türlü bahanelerle yumuşatılmaya çalışılıyor

Osmanlı askeri tarihi üzerine çalışmaları ile tanınan Profesör Mesut Uyar, bugün yaptığı paylaşımda Rusya’nın Ukrayna’daki haksız savaşının görmezden gelindiğini ifade ederek, "Size bol ‘ama’, ‘fakat’, ‘lakin’li günler.’’ ifadeleriyle tepki gösterdi.

Askeri tarihçi Profesör Mesut Uyar: Rusya'nın haksızlığı türlü bahanelerle yumuşatılmaya çalışılıyor

GERÇEK GÜNDEM - Osmanlı askeri tarihi üzerine çalışmaları ile tanınan Profesör Mesut Uyar, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kırım Savaşı ile yaptığı paylaşıma gelen tepkiler üzerine Türkiye’de yükselen Batı karşıtlığının Rusya’nın Ukrayna’daki haksız savaşının görmezden gelindiğini söyledi.

Uyar’ın ilk paylaşımında ‘‘Tarihte Bugün: 1854'te İngiltere ve Fransa, Rusya'nın Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başlattığı haksız savaşa tepki olarak Rusya'ya savaş ilan etti. Böylelikle tarihe Kırım Savaşı olarak geçecek savaş bir nevi proto-dünya savaşına dönüştü’’ yazması üzerine bir hesap, ‘‘Haksız olarak görmedi onlar kendi çıkarları için savaş açtılar. Yoksa hak hukuk diplomasi hele de Hıristiyan olmayan bir Osmanlı kimsenin umuru bile değil. Dış politika tamamen menfaat ve çıkar ilişkisi üzerine kuruludur! Tıpkı insan doğası özü gibi’’ diğer hesap ise ‘‘İngiltere ve Fransa haksızlığa tepki olarak değil çıkarları tehlikeye girdiği için Rusya'ya savaş ilan etti’’ ifadelerini kullandı.

UYAR, İNGİLTERE VE FRANSA’NIN KIRIM SAVAŞI SIRASINDA NEDEN RUSYA’YA KARŞI OSMANLI TARAFINDA YER ALDIĞINI AÇIKLADI

Antalya Bilim Üniversitesi öğretim üyesi, bu tepkileri biz twit zinciriyle eleştirdi. Profesör Uyar, ‘‘Türk sosyal medyasında Batı ve Amerika karşıtlığı epey yaygın ve ilgili ilgisiz hemen tepki veriyorlar. 1854'te İngiltere ve Fransa Rusya'nın haksız açtığı savaşa karşı Osmanlı'nın yanında savaş girdiler diye paylaşım yapınca hemen "ama"lı tepkiler geldi. İngiltere ve Fransa savaş haksız diye değil kendi çıkarları nedeniyle savaşa dahil oldu diye. Bakın uluslararası ilişkilere giriş 101 dersi konusudur. Devletler insanlar gibi aşk ve nefret duygusu beslemez çıkarlarını gözetir. Akıllı olan orta ve uzun aptallar kısa vadeli çıkarları. Ancak bu uluslararası hukuk kuralları yok demek değildir. Devletler politikalarını meşru göstermek ister. Rusya 1853'te Osmanlı'ya Kudüs'teki dini bir sorunu bahane edip haksız bir savaş açtı (herhalde anti-batıcı ve anti-Amerikancıların bu tabire itirazı yoktur. Fransa'nın uluslararası politikada gücünü göstermek isteyen ve Kudüs'teki dini sorundan rahatsız olan III. Napoleon bunu fırsat bildi. Ama Osmanlı'ya bir haksızlık yapıldığı ve Osmanlı'nın ezdirilmemesi gerektiği düşüncesindeydi. İngiltere savaş dışı kalmak istedi. Ama Fransa'nın tavrı ve Avrupa kamuoyunun basının etkisiyle Rus saldırısına karşı durulması ve savaşılmasını istemesi karşısında İngiltere de daha fazla tarafsız kalamadı. Osmanlı ordusunun Kafkaslardaki yenilgisi ve donanmanın Sinop'ta batırılması süreci hızlandırdı. Osmanlı çökecek paniği ile iki ülke 28 Mart 1854'te Rusya'ya savaş ilan etti. Yani savaşın haksızlığı Avrupa kamuoyunun büyük bir tepki vermesi ve İngiltere ile Fransa'nın savaşa girmesinde birincil derecede etkili oldu. Yeni "ama"lar üretin şimdi’’ dedi.

‘‘SİZE BOL ‘AMA’, ‘FAKAT’, ‘LAKİN’Lİ GÜNLER’’

Ancak Profesör Uyar’ın eleştirileri bununla sınırlı kalmadı. Türkiye’de artan Batı ve Amerikan karşıtlığını Rusya’nın açtığı savaşa bile savaş olarak tanımlanmasının dahi önüne geçtiğini söyleyen Prof. Uyar sözlerine şöyle devam etti:

‘‘Aynı durumu şu anki Ukrayna Savaşı'na Türk sosyal medyasında gösterilen tepkilerde de görüyoruz. Batı ve Amerika karşıtlığı o kadar fazla ki önce ‘savaş’ tabiri kullanılamadı. Ardından savaşın "haksız"lığı söylenemedi. Kurban Ukrayna Batı ve Amerika’nın piyonu diye suçlandı. Rusya'nın haksızlığı her gün yüzlerce insanın ölümüne yol açması şehirleri köyleri yıkması türlü bahanelerle yumuşatılmaya haklılığa büründürülmeye çalışıldı/çalışılıyor. Size bol ‘ama’, ‘fakat’, ‘lakin’li günler.’’

Etiketler
Ukrayna Muş Osmanlı Rusya