‘Barınamayan’ öğrencilerin şimdi de burs ve kredileri kesildi: ‘Bir grup genç neden bu kadar korkutuyor onları?’

‘Barınamıyoruz’ mitingi için Ankara’ya doğru otobüsle yola çıkan ve şehre girişte gözaltına alınan öğrencilerin burs ve kredileri kesildi. Öğrenciler tepkili: “Karşı karşıya kaldığımız bu yıldırma politikası karşısında geri adım atmayacağız.”

‘Barınamayan’ öğrencilerin şimdi de burs ve kredileri kesildi: ‘Bir grup genç neden bu kadar korkutuyor onları?’

Geçtiğimiz yılın eylül ayında başlayan ‘barınamıyoruz’ eylemlerinin üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Yüzlerce öğrenci, birçok şehirde ‘barınamıyoruz’ diyerek yüksek kiralara isyan etmiş ve yurt yetersizliğine dikkat çekmişti.

Aralık ayında Ankara’da eylem yapmak için otobüslerle yola çıkan öğrenciler şehre giremeden gözaltına alınmıştı. Bugün gelinen noktada ise, gözaltına alınan öğrencilerin kredi ve bursları Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca kesildi. Kredi ve burslarla geçinmeye çalışan öğrenciler bir kez daha mağdur olduklarını söyledi.

Gerçek Gündem’in ulaştığı Ebru Sert, yüksek lisans öğrencisi. Barınamıyoruz Hareketi kapsamında İstanbul’dan Ankara’ya doğru yola çıkan otobüsün içinde olan Sert, şehre giremeden gözaltına alındıklarını ve şu anda 50 civarında öğrencinin burs ve kredisinin kesildiğini ifade etti. ‘Barınamıyoruz’ eylemleriyle farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Sert, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı:

“ÖĞRENCİLER AÇLIĞA MAHKÛM EDİLEREK CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR”

“Çok çeşitli sorunlarla karşılaştık, çok çeşitli şekillerde mücadele pratikleri geliştirmeye çalıştık ve çeşitli dayanışmalarla ilerledik. Yetkililerin sorunu inkâr noktasından, çözüm için adım atmaya karar vermelerini sağladık. Çeşitli kazanımlar elde ettik. 2022 bütçe tartışmaları sürerken barınamadığımızı, borçlu olduğumuzu, geçinemediğimizi vurgulayarak Ulus Meydanı’nda toplanmak üzere Ankara'ya doğru yola çıktık. İstanbul ve İzmir'den gelen otobüsler Ankara girişinde durduruldu. Yaklaşık 80 kişi gözaltına alındı. Gün içinde Ankara'da eylemler devam etti ve günün sonunda 100'den fazla öğrenci kendi sorunlarını dile getirmek istediği ve göz ardı edilmek istemediğini vurguladığı için gözaltına alınmış oldu. Şimdi ise Ankara girişinde ve içerisinde gözaltına alınan öğrencilerin KYK bursları ve kredileri kesildi. 850 TL ile geçinemediğini belirten öğrenciler açlığa mahkûm edilerek cezalandırılmak isteniyor.”

“BU MAĞDURİYETİ, DAYANIŞMA İLE GİDERECEĞİZ”

Burs ve kredisi kesilen öğrenciler arasında yer alan Sert, “Bu kesinti öğrencileri cezalandırma yöntemi olarak kullanılıyor. Ülkenin halihazırda bulunduğu durum, genel yoksulluk hali de göz önüne alındığında bu kesintilerin bir 'açlıkla terbiye' denemesi olduğunu söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle hukuki anlamda her türlü hakkımızı kullanacağız. Bu kesintilerin hukuki hiçbir dayanağı bulunmadığını da göz önüne serecek şekilde teşhir edeceğiz. İkinci olarak hedefimiz KYK bursu veya kredisi kesilen her arkadaşımız için bir dayanışma örmek ve maruz bırakıldıkları bu mağduriyeti dayanışma ile gidermek. Bu konu ile ilgili eylemlerimize devam edeceğiz. KYK burs ve kredilerimizi geri alacak, karşı karşıya kaldığımız bu yıldırma politikası karşısında geri adım atmayacağız.”

“SORUNUMUZU ÇÖZMEK YERİNE BİZİ DAHA DA ZORA SOKMAK İÇİN BURS VE KREDİLERİMİZİ KESTİLER”

İstanbul’da üniversite öğrencisi olan Yaren de kredi ve bursu kesilen öğrenciler arasında yer alıyor. Eylemlere Ankara mitingiyle dahil olduğunu söyleyen Yaren, “Bir grup genç olarak İstanbul’dan Ankara’ya gitmek için yola çıktık. Ankara’nın girişinde ise yolumuz kesildi ve en doğal haklarımızdan birisi olan seyahat hakkımız elimizden alınarak Ankara’ya giremeyeceğimizi belirtiler. Bizler bu durumun hukuksuz olduğunu bu nedenle Ankara’ya girmek istediğimizi belirtik. Daha sonra tartışma yaşanmaya başlandı ve bir kısmımızı zor kullanarak gözaltı aracına götürdüler, geride ben dahil aşağı yukarı 30 kişi kaldık. Bunun üzerine bizlere İstanbul’a geri dönmemiz gerektiği söylendi. Biz de arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağımızı belirttik. Sonrasında bizleri kendi geldiğimiz araçları gözaltına aracına çevirerek, gözaltına aldılar. Doktor kontrolünden sonra, karakola götürdüler. Karakola götürüldükten ortalama 8-9 saat sonra ifade için çağırıldık, tek tek ifadelerimizi verdikten sonra hastanenin oraya götürdüler ve eşyalarımızı vererek gidebileceğimizi söylediler.” sözleriyle yaşananları anlattı.

Barınma sorunu yaşadığı için eylemlere katıldığını belirten Yaren, “Bizlerin barınma gibi en temel hakkımız olan sorunlarımızı çözmek yerine, bizleri daha da zora sokmak adına burs ve kredimizi kestiler. Çok merak ediyorum, bir grup genç neden bu kadar korkutuyor onları? Bizim eğitimimiz için, barınmamız için kullandığımız 850 TL’yi keserek neyi amaçlıyorlar? Zannediyorum ki her insanda olması gereken vicdan hissi, bazılarında yok.” diye konuştu.

Etiketler
Ankara Gözaltı Kredi Miting