Danıştay üyesi Lütfiye Akbulut, İstanbul Sözleşmesi davasındaki avukatı şikâyet etti

İBB’nin 1. Hukuk Müşavirliği görevindeyken 2018’de Erdoğan tarafından Danıştay’a atanan, Ayasofya ve İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin davalara bakan Lütfiye Akbulut, avukat Doğan Erkan hakkında şikayette bulundu.

Danıştay üyesi Lütfiye Akbulut, İstanbul Sözleşmesi davasındaki avukatı şikâyet etti

GERÇEK GÜNDEM / HABER MERKEZİ

İBB’nin AKP döneminde 1. Hukuk Müşavirliği görevindeyken 2018’de Erdoğan tarafından Danıştay’a atanan, Ayasofya’nın müze statüsünden çıkarılması ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin davalara bakan Lütfiye Akbulut, avukat Doğan Erkan hakkında şikayette bulundu.

İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal edilmesi ve yürütmesinin durdurulması amacıyla davalar açılmıştı. Danıştay 10. Dairesi, Lütfiye Akbulut’un da olduğu 3 üyenin oy çokluğu ile yürütmenin durdurulması talebini reddetmişti. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) “Cumhurbaşkanlığı’nın taraf olduğu bir davada, AKP’li bir belediyede görevliyken Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay’a atanması” gerekçesiyle Akbulut hakkında reddi hakim talebinde bulunmuştu.

HKP’nin avukatı Doğan Erkan, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin yürütmenin durdurulması talebini reddetmesinin ardından sosyal medyada eleştiride bulundu. Erkan’ın o tweeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

“Akbulut’un hedef gösterildiği, hakaret edildiği ve tehdit edildiği” savunulan şikayet dilekçesinde, tweetin “kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığı ve maganda saldırılar için adeta hedef gösterildiği, hakimlik görevini huzur içinde, her türlü endişeden uzak bir şekilde ifa etmesine mani olacak nitelikte olduğu” iddia edildi. Dilekçede, kamu davası açılması istendi. Başsavcılık ise Erkan’ın “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan ifadesinin alınması talimatını verdi.

"BİR HAKİM TARAFSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRECEK DAVAYA BAKAMAZ"

Erkan, Gerçek Gündem’e hakkındaki şikayeti değerlendirdi. Erkan, “Bir hakim tarafsızlığına gölge düşürebilecek, yürütmeyi baskı altına alabilecek, yürütmeyle belli güçler arasında görünebilecekse o davadan çekilmelidir. Ancak Akbulut çekilmediği gibi Cumhurbaşkanı lehine karar veriyor. Hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı çerçevesinde bu olacak iş değil” dedi.

Erkan bu kararın üzerine sosyal medyadan kendisini eleştirdiğini söyleyerek, “Bir tweet attım ve Tayyip tarafından Danıştay’a hakşm atanmıştır ve Tayyip’in emir eri dedim” diye konuştu.

Etiketler
İstanbul Danıştay İstanbul Sözleşmesi