Kobani davasında mütalaa açıklandı: Demirtaş ve Yüksekdağ'ın dahil olduğu 36 sanığa müebbet hapis istemi

Kobani davasında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın arasında bulunduğu 36 sanığın en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Kobani davasında mütalaa açıklandı: Demirtaş ve Yüksekdağ'ın dahil olduğu 36 sanığa müebbet hapis istemi

IŞİD'in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı, 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş dahil 17'si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani davasında savcı mütalaasını açıkladı.

Kobani davasında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın arasında bulunduğu 36 sanığın en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Gazeteci Altan Sancar'ın haberine göre, savcılık mütalaanın sonuç kısmında yargılanan isimlerin ‘Türk Ceza Kanunu (TCK) 302’ ile ’37’nci madde’ ve ‘Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 5\1 kapsamında müşteki\birlikte fail sıfatıyla’ cezalandırılmasını istedi. Savcılık ayrıca ceza oranının ortaya çıkan zarar hesaplanarak belirlenmesini istedi. Böylece savcılık aralarında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu HDP’liler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Mütalaada ayrıca tutuksuz yargılanan Ayhan Bilgen, Bircan Yorulmaz, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Mesut Bağcık, Pervin Oduncu, Nezir Çakan, Sırrı Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını ve tutuklu siyasetçilerin tamamımın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.

Mütalaada demans hastası olan ve tahliye edilen Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk’ün sağlık sorunları gerekçesiyle tutuksuz hallerinin devamı talep edildi.

SAVCININ MÜTALAASINA İTİRAZ

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından görülen davanın duruşmasına, siyasi parti ve sevil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bulunun siyasetçilerin bir kısmı duruşmaya gelirken, farklı cezaevinde bulunan siyasetçiler, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşma, mahkemenin ikinci periyotta verilen ara kararını okunması ile başladı. İddia makamı esas hakkındaki mütalaasını okumaya başlarken, tutuklu siyasetçiler ise savunma yapmak istediklerini dile getirdi, buna rağmen mütalaanın okunmasına devam edildi.

AVUKATLAR VE SİYASETÇİLER SALONDAN AYRILDI

Bu esnada tutuklu siyasetçiler ayağa kalkıp alkışlayarak durumu protesto etti. Protestolar sürerken, iddia makamı mütalaasını okudu.

Mahkeme Başkanı'nın “Dinlemek istemeyen gidebilir” demesi üzerine salonda bulunan siyasetçiler, alkış, zılgıt ve “Jin, jiyan, azadi”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla salonu terk etti.

SEGBİS’ten katılım sağlayan tutuklu siyasetçiler de bulundukları odayı “Jin, jiyan, azadi” sloganıyla terk etti.

Salonda bulunan katılımcılar ve avukatlar da durumu ayakta alkışlayarak protesto etti.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Avukat Nuray Özdoğan, “Buyurun, seçim beyannamenizi verin” derken, avukat ve katılımcılar salonu terk etti.

Mahkeme salonunun alt katında tutuklu siyasetçilerin slogan ve zılgıt sesleri duyulmaya devam etti.Savcı, 13 bölümden oluşan mütalaasını boş salona okumaya devam etti.

ANADİLDE EĞİTİM ÇALIŞMASI SUÇ SAYILDI

Savcı, siyasetçiler hakkında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan cezası talep ederken, mütalaada Newroz kutlamalarına, Abdullah Öcalan’ın doğum günü etkinliklerine ve Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünde yapılan eylemlere katılmak suç sayıldı.

Anadilde eğitim ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmalarına katılmanın da suç olarak lanse edildiği mütalaada, siyasetçilerin "Kürdistan" diyerek “Kuracakları hayali ülkeden bahsettikleri” iddia edildi.

Mütalaada “niyet okuması” yapan savcı, Kobane eylemlerini "bir başkaldırı ve isyan provası" olarak değerlendirildi, çözüm sürecinde devlet bilgisi dahilinde Kandil’e yapılan ziyaretleri de suç kapsamında ele aldı.

Savcı mütaalasını açıkladı. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 36 ismin en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Mezopotamya Haber Ajansında yer alan bilgiye göre mütalaada mahkemede okunmayan kısımlar mevcutken ve UYAP sistemine yüklenmezken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Bilgi Notu” kapsamında adliye muhabirlerine servis edildi.

Etiketler
Kobane eylemleri gözaltılar Selahattin Demirtaş Figen Yüksekdağ HDP