İthal hayvanda şimdi de barınak tartışması

TİGEM’in 2017 yılı faaliyetlerini denetleyen Sayıştay, “ithal hayvanların” geçici süreli barındığı tesislerin “bakımsız” ve “yetersiz” olduğunu tespit etti. Sayıştay’a göre bu tesisler oldukça ‘riskli’

İthal hayvanda şimdi de barınak tartışması

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) yönelik Sayıştay Denetim Raporu, AKP’nin “yetersiz” ve “zarar dolu” tarım politikasını gözler önüne serdi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre TİGEM’in 2017 yılı faaliyetlerini denetleyen Sayıştay, tartışma konusu olan “ithal hayvanların” geçici süreli barındığı tesislerin “bakımsız” ve “yetersiz” olduğunu tespit etti.

Kötü koşullarda ve hastalıklı olarak getirildiği öne sürülen ithal hayvanların barınma merkezlerinin “riskli” bulunduğu Sayıştay Denetim Raporu’na şöyle yansıdı: “Yoğun hayvan ithalatının olduğu durumlarda söz konusu tesislerin yetersiz kalması, beklenmeyen bir durum olması halinde ikinci bir tesisin bulunmaması hayvan ithalatında ciddi bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle TİGEM tarafından hayvan ithalatında dar boğazla karşılaşmamak açısından ikinci bir tesisin planlamasının yapılması zaruridir.”

İŞÇİ AZALDI HARCAMA ARTTI

Kurumun yıllar itibarıyla personel sayısını ve harcamalarını inceleyen Sayıştay, “çelişkili” işlemlere dikkat çekti.

2016 yılında 2 bin 901 personeli bulunan kurumun 2017 yılına gelindiğinde personel sayısının 2 bin 650’ye düştüğünü tespit eden Sayıştay, 251 kişilik azalmaya karşın harcamaların “tavan yaptığını” belirledi. Buna göre, 2016 yılında “personel harcamaları” kaleminden 231 milyon TL harcanan kurumda, bir sonraki yıl bu kalemde 23 milyon TL’lik artış yaşandı. 2017 yılında TİGEM’in personel harcaması 254 milyon TL’ye ulaştı.

108 BİN SAAT “FAZLA MESAİ”

TİGEM’e yönelik dikkat çekici bir diğer tespit ise “fazla mesai kullanımı” oldu. Hazine Müsteşarlığı’ndan alınan izin sonrasında personele fazla çalışma yaptırıldığını ifade eden Sayıştay denetçileri, toplam sürenin 108 bin 419 saat olduğuna işaret etti.

Etiketler
Sayıştay