'Ülkemizi felakete sürükleyen inadınızdan vazgeçin'

Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın ikinci reaktörü için verilen inşaat izni üzerine TMMOB Başkanı Koramaz, “Ülkemizi çok büyük felaketlere doğru sürükleyen nükleer santral inadından vazgeçin” çağrısı yaptı.

'Ülkemizi felakete sürükleyen inadınızdan vazgeçin'

Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın ikinci reaktörü için verilen inşaat izni üzerine TMMOB Başkanı Koramaz, “Ülkemizi çok büyük felaketlere doğru sürükleyen nükleer santral inadından vazgeçin” çağrısı yaptı.

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın yapımcı şirketi ROSATOM’un, TAEK'in Akkuyu NGS ikinci reaktörü inşaatı için sınırlı izin vermesine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’dan tepki geldi.

İzin kapsamında, santralın güvenliği için önemli olan bina ve yapılar hariç, geriye kalan bütün bölümlerinde yapı ve montaj çalışmalarının yapılmasının öngörüldüğünü belirten Koramaz, “Bu iznin alınmasıyla inşaat çalışmalarına başlanma aşamasına geçildi ve inşaat lisansının 2019 yılının ilk yarısında alınmasının planlandığı belirtildi” dedi.

'Ülkemizi felakete sürükleyen inadınızdan vazgeçin' - Resim : 1
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz

Dünyada birçok ülkenin nükleer santrallardan vazgeçtiği bir ortamda AKP Hükümeti’nin ısrarcı olduğuna dikkati çeken Koramaz, şöyle konuştu: “Elektrik enerjisinin yüzde 72’sini nükleer enerjiden sağlayan Fransa 2035 yılına kadar nükleer enerjiye bağımlılığını yüzde 50’nin altına düşürme kararı aldı. Almanya tüm nükleer santrallarını peyderpey kapatmaya başladı. İngiltere yapımına karar verilen iki nükleer santraldan vazgeçti. İspanya nükleer santrallardan çıkma konusunu görüşmeye başladı. Dünya Nükleer Birliği’nin bile nükleer enerjiden elde edilen elektriğin kilowatt saat bedeli olarak en pahalı elektrik üretim yöntemi olduğunu açıklamak zorunda kaldığı günümüzde AKP Akkuyu NGS’yi devam ettirmekte bir sakınca görmüyor.”

Kesinlikle vazgeçilmelidir

Koramaz, Akkuyu NGS’de 15 yıl süre ile alım garantisi verilen 284 milyar kilowatt saat elektrik için 35 milyar Dolar ödeneceğini de belirtti. Birgün gazetesinden Burcu Cansu'ya konuşan Koramaz, “Aynı miktar elektrik için bugünkü birim fiyatlar ile ödenecek bedel 15 milyar Dolardır. 20 milyar Dolar fark Ruslara neden ödenecek?” diye sordu. Bugünkü kurulu gücün talebi karşılayabileceğini kaydeden Koramaz, Akkuyu NGS’ye ihtiyaç olmadığını vurguladı. Nükleer santralların hayati tehlikeler yarattığını ifade eden Koramaz, “Riskler nedeniyle ülkeye vereceği zararlar, yakıtı yurt dışından getirileceği için enerjide dışa bağımlılığı arttıracak olması ve halkın sırtına büyük mali yükler yükleyeceği nedenleri ile Akkuyu ve Sinop Nükleer Santrallarının yapımından bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

Etiketler
Ağrı