Cengiz Holding'e 1 milyar 719 milyon lira: Liman çekildi, Rize çökmeye devam ediyor

Rize İyidere Lojistik Limanı dolgusunun yüzde 30 oranında tamamlandığı açıklandı. 60 yıl önce en basit kaya dolgu yöntemiyle kazanılan Rize'nin çökmeye devam ettiği ifade edildi.

Cengiz Holding'e 1 milyar 719 milyon lira: Liman çekildi, Rize çökmeye devam ediyor

Rize’de, Karadeniz’e dolgu yapılarak kazanılacak alanda inşa edilecek İyidere Lojistik Limanı için dolgu çalışmasının yüzde 30’unun tamamlandığı duyuruldu.

Gelişmeyi Vali Kemal Çeber şu sözlerle duyurdu: “Lojistik merkezimiz bittiği zaman Türkiye’yi Orta Asya’ya bağlayan en önemli ticaret merkezlerinden olacak. Açıldığında 2 bin, sonra çarpanlarıyla 20 bin kişinin istihdam edildiği, çok ciddi ticaret ve sanayi faaliyetinin yürütüldüğü merkez olacak.”

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre, Doğu Karadeniz’de 1960’lı yıllardan beri uygulanan en basit dolgu yöntemi stratejik yapıları risk altında bıraktığını kaydeden Prof. Dr. Bektaş, sürekli artan nüfus ve şehirleşme sonucu Doğu Karadeniz Bölgesi’nde denizden yer kazanma işleminin ilk olarak Rize’de başladığını vurguladı.

“RİZE ÇÖKMEYE DEVAM EDİYOR”

Bektaş özetle şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:

En basit kaya dolgu yöntemiyle kazanılan Rize’nin büyük bir kısmı aradan geçen 60 yıl içerisinde yılda 17 milimetreye varacak şekilde çökmeye devam ediyor.
Dolgu deformasyonun bu sonucu Rize’de birçok binanın yıkılmasına ve kentin yer değiştirmesine neden oldu.

2015-2018 yılları arasında yapılan uydu ölçümlerine göre Rize’nin bazı semtleri yılda 17 milimetreye varan bir hızla çökmeye devam ederken, 2009 yılında inşası tamamlanan Rize limanının duvarları yılda13 milimetre çekmektedir.
Günümüzde ise aynı dolgu tekniği ile Rize Havalimanı’nın tamamı ve Rize-İyidere Lojistik liman projesinin yüzde 30’luk kısmı tamamlandı.

CENGİZ İNŞAAT VE YAPI YAPI YAPIYOR

· Yaklaşık maliyeti 1 milyar 719 milyon lira olan İyidere Lojistik Liman ihalesi, 16 Temmuz 2020 günü, kanunun esas olarak öngördüğü rekabetçi “açık” usul yerine, tartışmalı 21b usulüyle gerçekleştirilmişti. Duyuru ilanı verilmeden, özel olarak davet edilen şirketlerle gizli kapaklı yapılan ihalenin sonuç ilanı 1 Eylül’de yayınlandı.

· İhale, 1 milyar 370 milyon liraya Cengiz İnşaat ile Atatürk Havalimanı’ndaki pistleri kıran şirket olarak tanınan Yapı ve Yapı İnşaat İş Ortaklığı’na verildi. Sözleşmede, projenin 28 Ağustos 2020 – 11 Aralık 2023 tarihleri arasında 1.200 günde tamamlanması öngörüldü.

Etiketler
Rize Cengiz Holding