Sera Kadıgil'den Mardin ve Antep'teki trafik kazaları için önerge

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Sütlü, geçtiğimiz gün Gaziantep ve Mardin'de yaşanan trafik kazalarını Meclis gündemine taşıdı.

Sera Kadıgil'den Mardin ve Antep'teki trafik kazaları için önerge

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Sütlü, cumartesi günü Mardin ve Gaziantep'te meydana gelen trafik kazalarına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kadıgil, Oktay'dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

Geçtiğimiz Cumartesi günü Antep ve Mardin’de yaşanan trafik kazalarında 36 kişi hayatını kaybetmiş, 57 kişi ise yaralanmıştır. Pek çok usulsüzlük, sistematik ihmal ve hukuksuzluğun yol açtığı kazalar pek çok tartışmayı beraberinde getirmiştir

Bu bağlamda;

1- Mardin’in Derik ilçesinde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikasından yük taşıyan tıra ilişkin pek çok iddia bulunmaktadır. Tırların periyodik bakımlarının maliyet nedeniyle zamanında ve usulüne uygun yapılmadığı, hatta bu bakımların belirsiz sözleşmeler nedeniyle şoförler tarafından karşılanması, çalışılan taşeron şirketine bağlı şoförlerin parça başı (katedilen kilometre/taşınan yük başına) ödeme almaları nedeniyle, aşırı yük alma, uzun saatler boyunca araç kullanması, hız yapması, hedeflenen işi gerçekleştirmek için uyarıcı ilaçlar alması söz konusu iddialar arasındadır. Tüm bu iddialara yönelik Cengiz Holding’i kapsayan kapsamlı bir soruşturma başlatılmış mıdır? Daha öncesinde yaşanan kazalarda da geçerli olan bu iddialara yönelik bugüne dek nasıl bir yasal süreç işletilmiştir? Yaşanan kazalarda şoförler dışında işin sahibi olan şirketlere verilen cezalar nelerdir?

2- Mardin’in Derik ilçesinde çevre yolu ihtiyacı belediye ve yurttaşlar tarafından ilgili makamlara/yetkili kurumlara iletilmiş olmasına karşın yıllardır bu ihtiyaca neden cevap verilmemiştir?

3- Kazanın yaşandığı yolun bariyer sisteminin olmadığı, sinyalizasyon eksikliği ve hız limitleri konusunda denetimin yetersiz olduğu iddialarına yönelik bir soruşturma başlatılmış mıdır? Tüm bu eksikliklerin gerekçesi nedir?

4- Kazadan sonra yol trafiğe neden kapatılmamış, güvenlik çemberi oluşturularak vatandaşlar alandan neden uzaklaştırılmamıştır?

5- Kazanın ardından Cengiz İnşaat'ın üretim ve nakliyeyi durdurmaması ve ikinci bir kamyonun yaklaşık 15 dakika sonra çıkmasına yönelik bir inceleme başlatılmış mıdır?

6- Kaza öncesi ve sırasında gerekli önlemler alınmazken cenazeye katılanlara GBT uygulamasının gerekçesi nedir?

Etiketler
Mardin Gaziantep Sera Kadıgil Meclis