Şenlikte yaralı boğa güreştirildi: Hayvan hakları savunucuları tepki gösterdi

Kumluca Belediyesi’nin Karagöl Yayla Şenlikleri kapsamında düzenlediği boğa güreşine, hayvan hakları savunucularından tepki geldi. Bir boğa yaralı olmasına rağmen güreştirildi.

Şenlikte yaralı boğa güreştirildi: Hayvan hakları savunucuları tepki gösterdi

Antalya’da Kumluca Belediyesi’nin 2017 yılından beri Karagöl Yaylası'nda düzenlediği boğa güreşi, bu sene de hayvan hakları savunucularının tepkilere rağmen düzenlendi.

Gazete Duvar'dan Ardıl Batmaz'ın haberine göre, 20-21 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen güreşlerle ilgili Antalya Barosu’ndan avukat Berk Çözeli, etkinliğin perşembe günü bildirildiğini ve yürütmeyi durdurma kararı almak için zamanları kalmadığını söyledi.

‘BU ÇAĞDIŞI ZULÜMDEN VAZGEÇİN’

Karagöl Yayla Şenliği 20 Ağustos’ta yörük ateşinin yakılmasıyla başladı. İlk günde eşeklerle yörük futbolu oynanırken, gösteri amaçlı motokros yarışı düzenlendi, ardından sanatçı Ferhat Göçer konser verdi. Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, yaptığı konuşmada şenliğin amacının halkı kaynaştırmak olduğunu ifade etti. Şenlik kapsamında yapılan boğa güreşleri ise hayvan hakları savunucularının tepkisine neden oldu.

Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), şenlik öncesinde Kumluca Belediyesi, şenlikte sahne alacak sanatçı Ferhat Göçer’e yönelik “Bu çağdışı zulümden vazgeçin” çağrısı yaptı ancak bu çağrı karşılık bulmadı.

AYAĞINDA SAKATLIK OLAN BOĞA GÜREŞTİRİLDİ

Boğa güreşleri, belediyenin sosyal medya hesabından canlı yayınlandı. Güreşler sırasında bir boğanın yaralı olduğu halde güreştirildiği anlaşıldı. Boğa sahipleri arasında tartışma yaşanırken sunucu, bir boğa sahibine ilişkin bilgi verdi. Buna göre, iki boğa önceki gece iplerini çözerek birbirine girmiş, boğalardan birinin ayağında ‘hafif bir sakatlık’ oluşmuştu. Boğa sahibinin bu sakatlığa rağmen boğasını güreştireceğini söyleyen sunucu, “Bravo. Bu milleti kırmadığınız için sağ ol” ifadelerini kullandı.

‘BOĞA GÜREŞİNİN ŞİDDET İÇERMEMESİ MÜMKÜN MÜ?’

Hayvanları Koruma Kanunu’nda 2021 yılında yapılan değişikliğe göre, hayvan dövüştürmek suç kapsamına alındı. Ancak folklorik amaca yönelik ve ‘şiddet içermediğine’ kanaat getirilen gösteriler, izin alınmak suretiyle düzenlenebiliyor. Hayvan hakları savunucuları, hayvan dövüşünün şiddet içermemesinin mümkün olmadığını, hayvan dövüşlerinin tamamen yasaklanması gerektiğini söylüyor. Antalya Barosu’ndan avukat Berk Çözeli, Kumluca’daki boğa güreşi izninin ‘folklorik’ amaca yönelik alındığını ancak boğa güreşinin folklorik olarak düşünülemeyeceğini belirtiyor: “Kanunda ‘şiddet içermeyen’ diyor. Boğa güreşinin şiddet içermemesi mümkün mü? Zaten ülkemizde hayvanlara karşı olan bu şiddeti düşündüğümüzde daha bilinçli davranmamız gerekiyor.”

2019’DA İPTAL KARARI İPTAL EDİLMİŞTİ

Kumluca Belediyesi, 2019 yılında boğa güreşleri izni için Antalya Valiliği'ne başvuru yapmış, belediyenin başvurusu valilik makamı ile Tarım ve Orman Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürlüğü'nce kabul edilmiş, ardından Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu, İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu'na şikâyette bulunmuştu. Baronun şikayetini değerlendiren kurul, boğa güreşleri için verilen izni iptal etmişti. Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu da iptal kararı üzerine Antalya Valiliği'ne yeniden başvuru yapmıştı. Bu başvuru üzerine İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu, Kumluca Belediyesi'nin boğa güreşleri izninin iptaline ilişkin kararını iptal etmişti.

Güreşlerin yeniden yapılmasına ilişkin kararda şu ifadeler yer almıştı: “Boğaların uzak illerden getirilmiş, duyuruların yerel basın ve billboard'larda ilan edilmiş olması, bölgede konser ve panayır havasının oluşmasından dolayı bir zararın oluşmaması için boğa güreşlerine izin verilmiştir.”