Datça’da orman yangını: Evler tahliye edildi, 19 kişi yangından etkilendi

Datça'ya bağlı Mesudiye Mahallesi Kocadağ’da henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Rüzgarın etkili olduğu bölgede yangına helikopterle havadan müdahale başladı.

Datça’da orman yangını: Evler tahliye edildi, 19 kişi yangından etkilendi

Muğla'nın Datça ilçesi, Mesudiye Mahallesi, Kocadağ'daki askeri radar üssünün bulunduğu yerin hemen altında henüz bilinmeyen bir neden ile orman yangını başladı.

Bölgede rüzgarın etkili olduğu belirtilirken Datça Orman İşletme Şefliği yangına müdahale ediyor.

Kara ve havadan yapılan müdahaleye rağmen bölgedeki rüzgarın şiddeti ile alevler çok büyüyerek yerleşim alanı olan Maşa Çukuru'na doğru ilerliyor. Havadaki söndürme uçakları da bölgeye gelmek üzere.

OSMAN GÜRÜN'DEN AÇIKLAMA

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Datça Mesudiye Mahallesi Kocadağ Mevkiinde maalesef orman yangını başladı. Bölgede havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Rüzgarın şiddetli olması nedeniyle itfaiye ekiplerimiz yangının yerleşim yerlerine sirayet etmemesi için teyakkuz halinde. Yangının bir an önce kontrol altına alınmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

MUĞLA VALİLİĞİ'NDEN YANGIN HAKKINDA AÇIKLAMA

Muğla Valiliğinden orman yangını ile ilgili yapılan açıklamada alevlerin kontrol altına alınabilmesi için tüm imkanların seferber edildiği belirtilirken, "Datça Mesudiye Kocadağ mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıkmıştır. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüyen orman yangınına 9 helikopter, 5 uçak, 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer ile müdahale edilmektedir. Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiştir.
Bölgeye çok sayıda hava ve kara ekibi yönlendirilmiştir. Yerleşim yerlerini yangından korumak için gerekli tedbirler ekiplerimizce alınmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.

''5 EV BOŞALTILDI''

Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını dolayısıyla tedbir amaçlı olarak 5 evin boşaltıldığını, 15 kişi ve 5 hayvanın Jandarma ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Datça Orman İşletme Şefliği görev alanındaki Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisinde saat 12.21'de başlayan orman yangınına ilk müdahalenin 12.35'te yapıldığı ifade edildi.

Yangını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, "Yangında 10 uçak, 16 helikopter, 107 arazöz, 13 iş makinası ve 595 personel görev almaktadır. Ayrıca, tedbir amacıyla 5 ev boşaltıldı, 15 kişi ve 5 hayvan jandarma ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldı" bilgisi verildi.

İZLENİMLERİ AKTARDI

Gazeteci Gonca Tokyol ise sosyal medya hesabından bölgedeki izlenimleri aktardı.

Tokyol şu bilgileri verdi:

''Döşeme Mevkii ve Mesudiye’nin üst taraflarında yangın yerleşim yerlerine ulaşmış, tedbir amaçlı tahliyeler var.

Yangının altında kalan bölgelerde (Ovabükü&Hayıt) su ve elektrik yok, insanlar Palamutbükü'ne geçiyor.

Yangının altında kalan işletmeler bir süre tam kapasite çalışmaya devam etmiş jeneratörlerle, durumun ciddiyetini geç fark etmişler. Çoğunun yaklaşık 1 saatlik yakıtı var -Ova, Hayıt ve Palamut'ta gökten kül yağdığını, havanın karardığını söylüyorlar.

Bölge normalde de suyun bol olduğu bir yer değil. Arazözler su bitince alttaki pansiyonlara su almaya gelmiş, ancak elektrik olmadığı için su çekememişler. Şu anda araçların Palamut'a gittiği söyleniyor su için. Mesafe müdahaleyi uzatacaktır diye düşünüyorum.''

''4 KİŞİ YANGINDAN ETKİLENDİ''

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 4 kişinin yangından etkilendiğini açıkladı.

Koca, ''Muğla Datça’da saat 12.30’da başlayan orman yangını sebebiyle 16 Ambulans ve 9 UMKE Timi, toplam 76 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen 4 kişinin tedavisi yapılmıştır. Halen devam eden yangının en az zararla, bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

YANGIN YAYILMAYA DEVAM EDİYOR

Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangın yayılmaya devam ediyor:

''ETKİN MÜDAHALE YAPAMADIK''

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla’nın Datça ilçesinde çıkan orman yangına zamanında ve etkin müdahale edilemediğini öne sürdü.

Erbay, yangın bölgesinde yaptığı açıklamada, “İlk yangın çıktığında etkin müdahale yapamadık, hızlı müdahale edemedik ve maalesef binlerce hektar alanımız yanıyor” dedi.

DATÇA BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Yangındaki son duruma ilişkin açıklama yapan Datça Belediyesi, şu ifadeleri kullandı:

''Belediye Başkanlığı'nda Mesudiye bölgesinde çıkan orman yangınına uçaklar, helikopterler ve kara ekipleriyle yoğun şekilde müdahale edilmekte olup, en kısa sürede kontrol altına alınması hedeflenmektedir. Şiddetli esen rüzgar nedeniyle zorlaşan çalışmalara destek veren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ederiz.''

MÜDAHALE SÜRÜYOR

Yangın rüzarın etkisiyle yayılırken; gece saatlerinde de yangına müdahale sürüyor:

''YAKA YAKA DEVAM EDECEK''

Oyuncu Şahan Gökbakar sosyal medya hesabından yangına ilişkin ''Datça da yangın artarak devam ediyor. Malesef gece bastırıyor yine. Alevler bütün gece yaka yaka devam edecek. Insallah ruzgar azalır. Bolgeden konuştuğum dostlarım malesef ciddi boyutlarda oldugunu soyledi. Yıllardır ucmayan THK ucağını havada görmek sevindirici'' paylaşımında bulundu.

BAKAN KOCA: YANGINDAN 19 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla Datça’da devam eden orman yangınında 19 kişinin etkilendiğini, 9 kişinin tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Muğla Datça’daki orman yangını maalesef devam ediyor. Şu ana kadar olaydan 19 kişi etkilendi. 9 kişinin tedavisi halen sürüyor, 9 kişi taburcu edildi, 1 kişi ise tedaviye ihtiyaç duymadı. 84 sağlık personelimiz; 18 ambulans, 9 UMKE Timi ve 1 Mobil Komuta Aracıyla görev başında” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Helikopter Tahliye Datça