Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında sorumluluğu bireysel önlemlere terk etti: 'Tehlikeli bir sürece doğru götürülüyoruz'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolog Bülent Ertuğrul, vaka sayılarının arttığına dikkat çekerek "Rehavet içinde insanlar. Bu algı bizi tehlikeli diyebileceğim bir sürece doğru götürüyor.” dedi.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında sorumluluğu bireysel önlemlere terk etti: 'Tehlikeli bir sürece doğru götürülüyoruz'

GERÇEK GÜNDEM - FİLİZ GAZİ

Sağlık Bakanlığı, iki yıl devam eden Covid19 pandemisiyle ilgili alınan önlemleri geçen aylarda kaldırdı. Bakanlık, vaka sayılarındaki düşüşle birlikte maske takma zorunluluğunu da son aşamada kaldırdığını duyurdu.

Yasakların kalkmasıyla birlikte başlayan, ‘pandeminin bittiği’ algısının rehaveti ile vatandaşların maske kullanımı azaldı. Toplu ulaşım araçları başta olmak üzere kalabalık ortamlarda maske takmayan kişilerin çok daha fazla olduğu görülüyor.

Bakanlığın açıkladığı haftalık Covid19 tablosunda, vaka sayılarının artmaya başladığı fark edilirken, uzmanlar, vaka sayılarının daha da artacağı uyarısında bulunuyor.

ERTUĞRUL: YORULMUŞ OLAN TOPLUMU REHAVETE SÜRÜKLEDİ, OLGU SAYILARI TEKRAR ARTMAYA BAŞLADI

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolog Bülent Ertuğrul, dünyada ve Türkiye’de olgu sayılarının artmaya başladığına dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı’nın çok erken bir biçimde zorunlulukları kaldırdığını ve sorumluluğu bireysel kararlara bıraktığını ifade etti. Halihazırda pandemi tedbirleri nedeniyle iki yıldır yorulmuş toplumun rehavete kapılarak pandemi bitmiş gibi davranmaya başladığını belirten Ertuğrul şöyle devam etti:

“Pandemi devam ettiği süre boyunca bu işin sorumluluğu sağlık otoritelerindedir. Ülkemizde şöyle bir bakış açısı oluştu: ‘Artık Covid19’a ilişkin yapılacaklar bireylerin kendi sorumluluğundadır. Şu aşamadan sonra sağlık otoriteleri sorumluluk almıyor. O nedenle önlemler, bireysel önlemler olarak devam edecek’ dendi.

Bu da iki yıldır yorulmuş olan toplumu birdenbire rehavete sürükledi. Sonuç, olgu sayıları tekrar artmaya başladı.”

SGK ÖDEMELERİ DE KALDIRILDI

Kısıtlamaların kaldırılması ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) pandemiye ilişkin yapmış olduğu ödemeler de kaldırıldı. Ertuğrul, şu aşamadan sonra hasta olan bireylerin tedavi giderlerinin eğer kamu hastaneleri yetmezse özel sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi durumunda tamamen bireylerin kendilerine ait olacağını hatırlattı.

TEHLİKELİ BİR SÜRECE DOĞRU GÖTÜRÜLÜYORUZ

Aşı olmamış ya da tamamlama dozlarını yapmamış risk grubunun hala hastaneye yatma ve hastalığı ağır geçirme riski bulunduğunu söyleyen Ertuğrul şöyle konuştu:

“Can kayıpları ve hastaneye yatışların aşı oranlarımızın ne kadar olduğuna bağlı olarak değişiyor. Almanya’nın verilerine baktığımızda olgu sayıları çok yüksek olmasına karşın can kayıpları o kadar yüksek değil. Bunun temel nedeni belirli bir oranda toplumsal bağışıklığın oluşmuş olması ve aşıların iyi yapılmış olması.

Ülkemizde ne yazık durum böyle değil. Tamamlayıcı dozlar yapılmadı ve şu anda risk grubundaki bireyler gerçekten risk altında. Pandemi bitti, o zaman artık aşı olmaya da gerek yok gibi bir rehavet içinde insanlar. Bu algı bizi tehlikeli diyebileceğim bir sürece doğru götürüyor.”

Omicron’un alt varyantlarının aşılı grupta ya da genç grupta daha çok üst solunum enfeksiyonu şeklinde geçtiğini söyleyen Ertuğrul, semptomları “Kas ağrısı olabiliyor ama akciğer tutunumları o kadar çok olmuyor” diye anlattı.

“MASKE TAKMAYA, SOSYAL MESAFEYE DEVAM EDİN”

Ertuğrul son olarak şu uyarıda bulundu:

“Ulaşım araçlarında ve kalabalık mekânlarda maskenizi kullanmaya, sosyal mesafenizi ayarlamaya devam edin. Anımsatıcı dozunuzu ihmal etmeyin. Aşı sizi ağır hastalıktan, hastaneye yatıştan koruyor. Anımsatıcı dozunu ihmal ettiğiniz takdirde aşının koruyuculuk oranı düştüğü için bu riske girmeye gerek yok.”

Etiketler
Koronavirüs Sağlık Bakanlığı Salgın