'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' yazılı maske takmış, ceza almıştı: 'Herkes tehdit ediliyor'

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” yazılı maske takan Kampüs Cadıları üyesi Rozana Urkun, cezanın iptali için idari mahkemeye başvurdu. Urkun, “Hiçbir ceza gençlerin üniversitelerde kadın ya da LGBTİ+ kimlikleriyle var olmasını engelleyemez’’ dedi.

'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' yazılı maske takmış, ceza almıştı: 'Herkes tehdit ediliyor'

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 29 Eylül 2021 tarihinde mezuniyet töreni düzenlendi. Törene katılan Edebiyat Fakültesi’nin 2 akademisyeni "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" yazılı maske takan 2 kadını sahneye çıkarken hedef gösterdi.

Akademisyenler, özel güvenlik görevlilerine "Bu maskeleri taktırtmayacaksınız, çıkarttırın o maskeleri. Burada 'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' yazmayacak" demesinin ardından 2 kadın sahneden darp edilerek çıkarıldı. Hakkında soruşturma başlatılan Kampüs Cadıları üyesi Rozana Urkun kınama cezası aldı. Diğer darp edilen kadın ise okulu bitirdiği için ceza almadı. Tüm bu olayların ardından Rozana Urkun, yaşadıklarını Medyaport.net’ten Kübra Köklü'ye anlattı.

"HERKES TEHDİT EDİLİYOR"

Kınama cezasının iptali için idari mahkemeye başvuran Rozana Urkun, cezanın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Urkun, "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" demekten asla vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, "Kayyum rektör ve özel güvenlik tarafından tehdit edildik. ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ yazılı maske takmak suç değildir" dedi.

Sahnede LGBTİ+ ve Bi+ bayrağı açmaya çalışırken 4 güvenlik görevlisi tarafından darp edildiğini söyleyen Rozana Urkun, "Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2021 mezuniyet töreninde İstanbul Sözleşmesi Yaşatır yazılı maske ile diplomamı almak istediğimde, platforma çıkamadan güvenliğin saldırısına uğradım. Kayyum rektörün gelmesiyle birlikte üniversite de baskı dönemi başladı. Kulüplerimiz kapatıldı. Boğaziçi'li öğrencilere destek verenlere soruşturma başlatıldı. Okul içinde yapılması planlanan bütün etkinlikler sansüre maruz kalıyor. Herkes tehdit ediliyor. Bu törende de bu tehditler somut olarak ortaya döküldü" diye konuştu.

"Ders dönemim devam ederken okulun bana ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ yazılı maske taktığım ve LGBTİ+, Bi+ bayrağı taşıdığım için soruşturma açtığını öğrendim" diyen Rozana Urkun, "Gerçekleştirdiğim eylemin cezasının uzaklaştırma olduğu fakat daha önce disiplin cezası almadığım için bir alt ceza olan kınama cezası ile cezalandırıldığım tarafıma yazılı yolla bildirildi. Üniversite yönetimi mezuniyete katılan öğrencilere beyaz ya da siyah maske takma zorunluluğunu önceden bildirdiklerini iddia etti. Ama gerçekte böyle bir şey söylenmedi. Öte yandan sahnede beyaz ve siyah dışındaki renklerde maske takan öğrencilere hiçbir müdahalede bulunulmaması olayı yeterince açık kılıyor" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR YAZILI MASKE TAKMAK SUÇ DEĞİL"

İnsanların kimlikleriyle var olmalarının önüne hiçbir şekilde geçilemeyeceğini dile getiren Urkun, "Kınama cezasının kaldırılması için avukatımla yasal süreci işletiyoruz. Çünkü ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ yazılı maske takmak suç teşkil etmiyor. Üniversitelerde hâkim kılınmak istenen kadın ve LGBTİ+ düşmanlığının bir sonucu olarak ben kınama cezası almış oldum. Bu cezanın ayrımcı ve insan hak ve özgürlüklerini hiçe sayan bir ceza olduğunu düşünüyorum. Zaten verebilecekleri hiçbir ceza gençlerin üniversitelerde kadın ya da LGBTİ+ kimlikleriyle var olmasını engelleyemez" dedi.

Etiketler
İstanbul İstanbul Sözleşmesi Mahkeme Tehdit