Fatih Altaylı 'buzdağının görünen yüzünü' anlattı: Siyasetçi yakınlarına verilen koyları da yakında duyacaksınız

Gazeteci Fatih Altaylı, Göcek koylarının kiraya verildiğini ve tüm Güney sahillerinde benzer bir uygulamaya gidileceğini söyledi. Bunun buzdağının görünen yüzü olduğunu vurgulayan Altaylı, "Siyasetçi yakınlarına verilen koyları da göreceksiniz" dedi.

Fatih Altaylı 'buzdağının görünen yüzünü' anlattı: Siyasetçi yakınlarına verilen koyları da yakında duyacaksınız

Türkiye’nin güneybatısını geçtiğimiz yaz etkisi altına alan yangınlarda 254 bin futbol sahası (181 bin 393 hektar) kadar alan yanarken sekiz kişi hayatını kaybetmişti. 28 Temmuz –12 Ağustos tarihleri arasında, sadece Muğla ve Antalya’da yanan ormanlık alan yaklaşık 124 bin hektar olarak belirlenmişti.

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, tüm bunlar olurken 7 Ağustos 2021'de "Size bir sır vereyim. Ben bu yıl orman yangınlarını Göcek civarında bekliyordum. Şimdilik bunu söyleyeyim. Gerisini sonra konuşuruz. Ama Göcek meselesini yazın bir tarafa. Orada çok fena şeyler oluyor. Yakında kokusu çıkar belki. Fatih söylemişti dersiniz" ifadesinin yer aldığı bir yazı kaleme aldığını söyledi.

"Aradan 7 ay mı geçti? Koku gelmeye başladı. Göcek koyları, ihale ile birilerine 'kiralama' adı altında devredildi. Halkın malı koylar, eski bir AK Partiliye kiralanarak, 'işletmeye' çevrildi. Gerekçe ise benim yıllardır söylediğim bir şey" ifadesini kullanan Altaylı, şöyle devam etti:

"Ben belki 15, belki 20 yıldır başta Göcek olmak üzere bu cennet koyların korunmasını, buralarda belirli bir sayıda tekneye müsaade edilmesini, bağlama yerlerinin belirlenmesini ve haftalık olarak kiraya verilmesini, sürekli demir atılarak deniz dibine zarar vermesinin engellenmesi için tonozlar atılmasını, teknelerin gri ve siyah su tanklarının denize boşaltılmasının önüne geçecek kontroller yapılmasını, gri su tankı olmayan teknelerin Göcek kıyılarında bağlanmasının yasaklanmasını ister dururum.

'GÖCEK KOYLARI KİRAYA VERİLİYOR VE TÜM GÜNEY SAHİLLERİMİZDE BENZER UYGULAMAYA GİDİLECEK'

Şimdi Göcek koyları kiraya veriliyor ve tüm Güney sahillerimizde benzer bir uygulamaya gidilecek. Yapılan iş özünde doğru ama yöntem bu olamaz. Bu koylar halkın malı. Buralarda bir düzen kurulacaksa, ki kurulmalı, bu yerel yönetimle ortak, bölge sakinlerinin de bu işten pay alabileceği, bölge yaşayanlarının da içinde yer aldığı kamusal organizasyonlarla yapılmalı.

'ELBETTE BİR BAĞLAMA PARASI ALINMALI AMA GELİRİ YEREL OTORİTELER TARAFINDAN BURANIN KORUNMASINA HARCANMALI'

Elbette bir bağlama parası alınmalı ama buradan elde edilecek gelir birilerinin zenginleşmesine, rant elde etmesine değil, yerel otoriteler tarafından buranın korunmasına harcanmalı. Adrese teslim ihalelerle, ne turizm, ne denizcilik alanında hiçbir faaliyeti olmayan, yeni kurulmuş şirketler üzerinden, koylar birilerine 'hediye edilerek' değil.

'BU KİRALAMA MESELESİ BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ'

Üstelik de bu kiralama meselesi buzdağının görünen yüzü. Daha gerisi gelecek. Göcek’te devletten uzun süreli kiralama yöntemiyle çeşitli işletmeler kuran köylülere, Göcek çevresinde arazisi olanlara yapılan baskıları, buralarda imara açılan yerleri, orman vasfını yitirdiği iddiası ile orman alanlarında yaratılan rantları, siyasetçi yakınlarına verilen koyları da yakında görecek, duyacaksınız. Pek yakında."

Etiketler
Fatih Altaylı Uygulama