'Rusya AstraZeneca formülünü çaldı' haberi için özür dilediler

Rusya’nın Sputnik V aşısını geliştirmek için Oxford/AstraZeneca aşısının formülünü çaldığını iddia eden İngiliz gazetesi Daily Express özür diledi.

'Rusya AstraZeneca formülünü çaldı' haberi için özür dilediler

İngiliz gazetesi Daily Express, Rusya’nın Covid-19 aşısı Sputnik V'i geliştirmek için Oxford/AstraZeneca aşısının formülünü çaldığı iddiasını içeren bir haber yayınladı.

Gazeteden konuya ilişkin bir özür geldi. Daily Express’in internet sitesinde yayımlanan özür yazısında, "11 Ekim 2021 tarihli haberde yanlışlıkla, ‘Yeni bilgiye göre, Rusya AstraZeneca aşısının formülünü kopyaladı ve kendi aşısını oluşturmak için kullandı’ şeklinde bir varsayımda bulunuldu. Bunun hatalı bir bilgi olduğunu fark ettik, çünkü Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Merkezi herkes tarafından biliniyor” ifadelerine yer verildi.

BAŞKA YANLIŞ BİLGİLERİN DE OLDUĞUNU KABUL ETTİLER

Sputnik'in aktardığı habere göre; haberde başka yanlış bilgilere de yer verildiğini kabul eden gazete, özür olarak Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun (RDIF) konuyla ilgili açıklamasını yayınladı. Rusya’nın AstraZeneca aşısının formülünü çalarak Sputnik V üretiminde kullandığı iddiasını ilk ortaya atan İngiliz Sun gazetesi olmuştu. Aralarında Daily Express’in de bulunduğu diğer medya ve basın kuruluşları da bu iddiayı yaymıştı. RDIF, bu iddiayı “bariz yalan” olarak nitelendirmişti.

Etiketler
Sputnik Ford Rusya