Yangın mağdurlarını endişelendiren iddia! AFAD boş senede imza mı attırıyor?

Manavgat'taki büyük orman yangının yaraları henüz sarılmamışken afetzede vatandaşların devlet kurumları eliyle yeniden mağdur edildiği iddia edildi.

Yangın mağdurlarını endişelendiren iddia! AFAD boş senede imza mı attırıyor?

Türkiye'nin 52 kentinde görülen orman yangınları Manavgat'ta yıkıma yol açtı.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, 10 gün süren Manavgat yangınında zarar gören alanın, 50 bini orman olmak üzere 75 bin hektar olduğunu açıkladı.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan ve 10 gün sonra kontrol altına alınabilen yangınlarda 59 mahallenin yandığı belirtildi.

Yangınlar sebebiyle 2'si orman işçisi 7 kişi hayatını kaybetti; 263 büyükbaş, 2 bin 783 küçükbaş, 20 bini bıldırcın 27 bin 407 kanatlı hayvan, 1441 arılı kovan, 1006 boş kovan olmak üzere 33 bine yakın hayvan yaşamını yitirdi. Ormanlar harici 59 mahalledeki yanan ev, ahır, depo, iş yeri, tarım alanları ve ölen hayvanlarla ilgili ekonomik kaybın en az 1 milyar TL olduğu hesaplandı.

Yangının gerçekleştiği bölgenin nitelikleri nedeniyle hasarın tam tespiti mümkün olmazken 59 mahallesi hasar gören Manavgat'ın 106 mahallesi bulunuyor. İlçenin 2020 yılı nüfusu ise TÜİK tarafından 242.490 olarak açıklandı.

Manavgat’ta 33 mahallenin 30’unda üst yapı hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, “Manavgat’ta 2 bin 331 binada; 768 konut, 38 ticarethane, 224 ahır ve 416 diğer hane olmak üzere toplam 1446 bağımsız birimin ağır hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Manavgat'ta yanan evlerin yerine yenilerinin inşaa edilebilmesi için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hazırlanan proje ise tartışma konusu oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projeler için ihalelerin 1 ay içerisinde yapılıp inşaatların hızlı bir şekilde başlatacaklarını ve tüm köy evlerini 1 yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirtti.

Kurum, “Evlerini kaybeden tüm vatandaşlarımıza yeni yuvalarını yapacak ve hızlıca teslim edeceğiz. Bunun için hasar tespit çalışmalarımızı tamamlamamız gerekiyor. Hemen akabinde tıpkı Rize’de, Giresun’da, Elazığ’da olduğu gibi, ahırıyla, müştemilatıyla, deposuyla köy evlerimizi yapacağız” şeklinde konuştu.

Gazeteci Mehmet Selçuk Ada ise TOKİ'nin yapacağı evlerin nitelikleri nedeniyle tartışmalar sürerken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) hakkında dikkat çeken bir iddiayı sosyal medya hesabında paylaştı.

Ada, "Evleri yanan mağdurlardan kayıt alan AFAD, boş senete imza istiyor. AFAD'ın mağdurlara söylediği ise "yapılacak yeni evinize karşılık 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl düşük faiz ile kredi ödeyeceksiniz" TOKİ'nin hazırlayacağı projeden ev sahibinin haberi yok, AFAD'ın imza istediği senettin bedelinden de ev sahibinin haberi yok. Mağdur yanan evini kendi yapmak isterse TOKİ 50 bin lira hibe teklif ediyor." ifadeleriyle yangın mağdurlarının devletin kurumları eliyle yeniden mağdur edildiği iddialarını aktardı.

Mehmet Selçuk Ada'nın paylaşımları şöyle oldu:

1) 28 Temmuz'da Manavgat'ta başlayan tarihin en büyük yangınının ardından evleri yanan mağdurlar devlet kurumları tarafından mağdur edilmeye devam ediliyor.

2) Evi yanan mağdurlara önce 10 bin ardından 25 bin lira para verildi. Evlerinin yapımı için TOKİ, Ankara'da her eve uyacak "ortalama" bir proje hazırlıyor.

3) Evleri yanan mağdurlardan kayıt alan AFAD, boş senete imza istiyor. AFAD'ın mağdurlara söylediği ise "yapılacak yeni evinize karşılık 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl düşük faiz ile kredi ödeyeceksiniz"

4) TOKİ'nin hazırlayacağı projeden ev sahibinin haberi yok, AFAD'ın imza istediği senettin bedelinden de ev sahibinin haberi yok. Mağdur yanan evini kendi yapmak isterse TOKİ 50 bin lira hibe teklif ediyor.

5) Afet koordinasyon merkezinde herkes evi yanan mağdurlara 10bin + 50bin hibe edildiğini konuşuyor fakat konuştuğum hiç bir mağdur 50bin lira hibe almamış.

Öyle olsa bile evini TOKİ'ye yaptırmak istemeyen mağdurun eşyaları dahil alacağı maksimum hibe 10bin+ 50bin+ 50bin= 110bin

Etiketler
AFAD Manavgat Urla