Kızılay, IŞİD'lilerin Türkiye'deki aileleri ile mektuplaşmasına son verdi

El Hol kampında kalan IŞİD'liler ve ailelerinin Türkiye'deki yakınları ile mektuplaşması uygulamasına son verildi. Kararda kampın SDG kontrolünde bulunması etkili oldu.

Kızılay, IŞİD'lilerin Türkiye'deki aileleri ile mektuplaşmasına son verdi

İçişleri Bakanlığı, Suriye’nin Haseki kenti yakınlarında yer alan El Hol kampında kalan IŞİD’liler, ölen IŞİD savaşçılarının eşleri ve çocuklarının Kızılay aracılığıyla ailelerine mektup gönderme uygulamasına son verdi. Mektuplar Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla Kızılay’a iletiliyordu.

El Hol Kampı yöneticileri kampta, Suriye güvenlik güçlerince yakalanan IŞİD’liler, aileleri, ölen IŞİD'lilerin eş ve çocukları ile yaklaşık 2 bine yakın Türk'ün yaşadığı bilgisini verdi.

57 ÜLKEDEN BİNLERCE CİHATÇI

El Hol Kampı, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke kentinin 45 kilometre doğusunda Hol kasabasının yakınında yer alıyor. SGD (Suriye Demokratik Güçleri) denetimindeki kampta çoğunluğu Iraklı ve Suriyeli 50 bine yakın kişi yaşıyor. Bunların yaklaşık 20 bini çocuk.

Kampın çok sıkı güvenlik önlemi ile korunan “özel bölümünde” ise IŞİD saflarında çatışırken yakalanan cihatçılar, eş ve çocukları tutuluyor. “Özel bölüm"de 57 ülkeden binlerce cihatçı, 2 bin kadın ve 8 bine yakın çocuk bulunuyor.

EL HOL KAMPI’NIN ÖZEL BÖLÜMÜNDE 'RADİKALLER' VE AİLELERİ TUTULUYOR

El Hol Kampı yöneticileri kampta tutulan Türkiyeli ailelerin durumuna ilişkin Gazete Duvar’ın sorularını yanıtladı. Verilen “tahmini” bilgiye göre kampta eşlerini IŞİD için savaşırken kaybetmiş 200’ü aşkın Türk kadın yaşıyor.

Kadınlarla birlikte 800’ü aşkın çocuk bulunuyor. Suriye güvenlik güçlerince çatışmalarda yakalanan IŞİD’lilerin tutulduğu kampın “özel bölümünde” ise 200’e yakın Türk IŞİD militanı tutuluyor.

“Radikaller” olarak nitelenen bu kişilerin çocuk ve eşleri de kampın özel birimde tutuluyor. Özel bölümdeki kadın ve çocukların sayısı da (çok eşliler) 700’ün üzerinde. Son tahlilde El Hol Kampı’nın tamamında bin 800’e aşkın Türk bulunuyor.

IŞİD’LİLER AİLELERİNE MEKTUP GÖNDEREBİLİYORDU

Kampta tutulanlar uluslararası savaş hukuku gereği ülkelerindeki aileleriyle Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla mektup üzerinden haberleşme imkanına sahipti.

Suriye Demokratik Güçleri’nin onayı ile Uluslararası Kızıl Komitesi ekipleri ayın belirli günlerinde kampta kalanların ülkelerindeki ailelerine/ebeveynlerine yazdıkları mektupları teslim alıyordu.

Uluslararası Kızılhaç yetkilileri mektupları bölgedeki insani yardım kuruluşları aracılığıyla Kızılay’a iletiliyor. Kızılay’da uzman bir ekip mektupları okuyup denetimden geçirdikten sonra IŞİD’lilerin Türkiye’deki ailelerine gönderiyordu.

ANKARA, KIZILAY ARACILIĞIYLA MEKTUPLARIN GÖNDERİLMESİNİ YASAKLADI

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Kızılhaç aracılığıyla gelen mektupların Kızılay tarafından ailelere ulaştırılması uygulamasına son verildi. Kararın İçişleri Bakanlığı ve istihbarat yetkilileri tarafından ortak alındığı öğrenildi. Kararın
alınmasında El Hol Kampı’nı yöneten Suriye Demokratik Güçleri'nin omurgasının YPG’den oluşmasının belirleyici olduğu belirtiliyor.

Etiketler
Kızılay IŞİD Türkiye Uygulama